Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 14 km

Belgische NH90-helikopter maakt proeflandingen

Toegevoegd: 20-06-2022, 16.15 uur - Update: 20-06-2022, 17.37 uur
NH90-maritieme gevechtshelikopter landt bij ADRZ in Goes.
NH90-maritieme gevechtshelikopter landt bij ADRZ in Goes.
© Foto: Wilco Roeleven
Door: Eugène Harthoorn

GOES - Op de helikopterplatformen van de ziekenhuizen in Terneuzen en Goes is vanmiddag een NH90-maritieme (gevechts)helikopter uit België geland om de landingsplaatsen te testen voor gebruik.


De helikopter die vandaag landde is een Vlaamse helikopter, afkomstig van de luchtmachtbasis in Koksijde. Op deze basis staan 4 NH90-helikopters en 3 Alouette III-helikopters. De bijna 20 meter lange NH90 is ontworpen als maritieme (gevechts)helikopter die een topsnelheid heeft van 260 kilometer per uur. België assisteert met haar NH90's soms in ons land bij Search And Rescue-operaties (SAR) en medische evacuaties. Met enige regelmaat landen de helikopters op de platformen bij de Zeeuwse ziekenhuizen tijdens oefenvluchten.

Nederland heeft ook NH90-helikopters. In ons land wordt dit type helikopter primair ingezet voor defensietaken. De helikopters opereren in dat geval vaak vanaf patrouilleschepen en luchtverdedigings- en commandoschepen. Nederlandse NH90-helikopters worden soms ook ingezet als de helikoptercapaciteit van de Nederlandse Kustwacht onvoldoende is, bijvoorbeeld wanneer een grote groep personen vanaf het water geëvacueerd moet worden. De NH90 heeft volgens de Nederlandse Kustwacht namelijk een capaciteit om 14 passagiers of 6 liggende patiënten te vervoeren.


Foto's
Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Drica (21-6-2022 om 11:18)
Volgens mij zien bewoners rond het ziekenhuis Zorgsaam deze landingen wel vaker
Wallie (20-6-2022 om 18:59)
Hij heeft anders niet veel ruimte over op het verharde stuk. Paar meter extra aan alle kanten zal de wentelwiek piloot wel tof vinden denk ik.
Kees (20-6-2022 om 17:46)
Ik denk dat de landing niet veel verschilt met de traumahelikopter. Al is deze iets groter. En ik vermoed dat hier ook de brandweer bij elke landing paraat staat net als bij de traumahelikopter. Standaard procedure.
Cookie-instellingen beheren