Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
72 files van totaal 252 km

OM eist 9 jaar in hoger beroep fatale steekpartij

Toegevoegd: 19-10-2016, 20.07 uur
Bloemen op de plaats waar het slachtoffer werd neergestoken.
Bloemen op de plaats waar het slachtoffer werd neergestoken.
© Foto: Rolf de Feijter / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - In hoger beroep is 9 jaar cel geëist tegen de 54-jarige Middelburger die op 1 maart 2014 in zijn woonplaats een 19-jarige jongeman doodstak met een mes. De verdachte had het hoger beroep zelf aangevraagd nadat hij was veroordeeld tot 9 jaar cel. Het OM had destijds 6 jaar geëist maar zet nu dus hoger in.


Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kwamen de verdachten en het slachtoffer elkaar tegen bij het uitgaan. Het OM: “Wat een leuk avondje uit had kunnen worden liep echter uit op een reeks aan confrontaties tussen de beide mannen in het centrum van Middelburg. Die confrontaties eindigden voor de deur van een café. Het mes raakte het slachtoffer in de borst. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis”.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De veroordeling kwam daarmee hoger uit dan de eis van de officier van justitie. Die had een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De rechtbank stelde daarbij dat die straf ten uitvoer zou moeten worden gelegd in een penitentiair psychiatrisch ziekenhuis. 

Noodweer
De verdachte stelde hoger beroep in omdat hij vond dat er sprake was van noodweer(exces). Van noodweer(exces) is sprake als iemand zich had mogen verdedigen en er geen andere oplossing mogelijk was. “De verdediging stelde dat de verdachte zichzelf die avond heeft moeten beschermen tegen fysiek geweld door het slachtoffer. Het OM meent echter dat uit het dossier niet blijkt dat op het moment van de fatale steekpartij sprake zou zijn geweest van een fysieke confrontatie tussen de mannen. De advocaat-generaal voerde dan ook aan dat er geen sprake kon zijn van een noodzakelijke verdediging”, zo legt een woordvoerder van het OM uit.

Het OM heeft ook aangegeven dat, mocht het Hof van oordeel zijn dat er wel sprake was van noodzakelijke verdediging, deze buitenproportioneel is geweest. “De verdachte had er voor kunnen kiezen om de confrontatie uit de weg te gaan, maar heeft er vervolgens voor gekozen zich met een mes te verdedigen tegen een ongewapend slachtoffer”, aldus de woordvoerder.

Pesterijen
Volgens het OM is uit onderzoek door deskundigen gebleken dat de verdachte lijdt aan een ontwikkelingsstoornis. Daarnaast komt uit het onderzoek door het OM naar voren dat de verdachte langdurige slachtoffer is geweest van pesterijen. “Hoewel uit het dossier niet eenduidig blijkt dat het slachtoffer de verdachte zou hebben gepest neemt het OM neemt de omstandigheden mee in haar strafeis maar drukt daarnaast nadrukkelijk uit dat er ook sprake is van strafverzwarende omstandigheden”, zo legt het OM uit.

“De verdachte heeft rondgelopen met een mes op zak. Het geweld heeft plaatsgevonden op de openbare weg, waar iedereen die zich daar toevallig zou kunnen bevinden geconfronteerd kon worden met een schokkend gebeuren. De verdachte heeft daarbij het leven genomen van een jongeman van 19 jaar, die zijn hele leven nog voor zich had”, aldus het OM.

De uitspraak volgt naar verwachting over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kim (19-10-2016 om 22:15)
Beste j.mulder... Ik kan u er van verzekeren dat Dennis wel een hele lieve jongen was, die altijd iedereen hielp waar hij kon. Hij is op hey verkeerde moment op design verkeerde plek geweest help as, dit had iedereen kunnen overkomen... ook ons. Het is verschrikkelijk dat mensen zo veel zinloos geweld gebruiken bah. Ze denken n alleen aan degene die ze van het leven beroven, maar wat
J. Mulder (19-10-2016 om 20:43)
Tsja. Als je jarenlang door dezelfde personen getreiterd wordt en aangiftes en meldingen niks uithalen dan kan ik me voorstellen dat er eens iets knapt. Dit is wel een heel drastish gevolg, maar ik kan me best in zelfverdediging vinden. Degene die nu het hardst schreeuwen dat het zo'n lieve jongen was waren waarschijnlijk dezelfde personen die weer een stonden te lachen als die meneer werd gepest.
Cookie-instellingen beheren