Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 37 km

Oefening terroristische dreiging kerncentrale

Toegevoegd: 24-01-2019, 13.46 uur - Update: 24-01-2019, 17.00 uur
Door: Roland de Jong

BORSSELE - Rondom de EPZ-kerncentrale in Borssele is vandaag geoefend door bewakingseenheden van de politie Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant en de 13e lichte brigade van de Koninklijke Landmacht uit Oirschot.


Het hoofdscenario draait om een terroristische dreiging naar aanleiding van een gepleegde aanslag op een andere Europese kerncentrale. Hierna kwam zogenaamd informatie vrij dat dit incident mogelijk ook gevolgen zou kunnen hebben voor de kerncentrale in Borssele.

In zo’n situatie komen politie en Defensie samen om de kerncentrale te bewaken. “Vanuit dat idee zijn diverse realistische cases ontwikkeld waar de deelnemers op oefenen”, zo licht een politiewoordvoerder toe. 

Vandaag werden onder meer scenario’s nagebootst waarbij personen toegang tot het terrein probeerden te krijgen. Ook werd geoefend op het anticiperen op bezorgde en boze burgers. Rondom de centrale werden zogeheten roadblocks ingericht: wegblokkades bestaande uit prikkeldraad en grote betonnen blokken.

Volgens de woordvoerder is het de eerste keer dat in Zeeland op deze manier gezamenlijk in de publieke ruimte geoefend wordt. Dat nu door zowel politie als Defensie wordt geoefend is echter helemaal niet zo gek, zo zegt de woordvoerder. "Bij een echte calamiteit zal ook samengewerkt moeten worden. Politie en Defensie hebben dan verschillende taken en bevoegdheden en het is goed om tijdens een oefening elkaars taal te leren spreken."

In totaal namen ruim honderd mensen deel aan de oefeningen.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tim Fakkeldij (24-1-2019 om 19:55)
Qua Patat Orbis@ Het probleem is juist dat de mariniers niet naar Zeeland willen!
Qua Patat Orbis (24-1-2019 om 15:19)
Zo'n groepje mariniers vestigen in regio zou geen verkeerd idee zijn
P (24-1-2019 om 14:26)
Nice, maar ik denk dat er uiteindelijk genoeg manschappen opgetrommelt kunnen en zouden worden, maar het gevaar ligt toch echt in het deel dat al deze manschappen er dus niet altijd of nooit zijn, dus is doorgang een eitje voor gewillige fanatiekelingen.
Cookie-instellingen beheren