Weerbericht:
Hier en daar zon en een enkele bui
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Syrische terreurverdachte opgepakt in Kapelle

Toegevoegd: 21-05-2019, 16.36 uur
Syrische terreurverdachte opgepakt in Kapelle
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

KAPELLE - De politie heeft dinsdag in het Zeeuwse Kapelle een 47-jarige Syriër aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in Syrië.

De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte is beslag gelegd op documenten en gegevensdragers als een computer en telefoon.

Duitsland
Tegelijkertijd zijn zes doorzoekingen in Duitsland gedaan in woningen van vermoedelijke strijders van Ghuraba’a Mohassan, in een gecoördineerde actie. Het gaat om doorzoekingen in een zelfstandig Duits onderzoek. Ook is een woning in Ede doorzocht, waar een man woont die in contact stond met verdachte.

Asiel bepaalde tijd
De aangehouden man verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man.

De verdachte is vandaag in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
tante Truus (22-5-2019 om 00:30)
Door getuigen aangewezen. Gelukkig hebben we de regel in Nederland dat je onschuldig bent tot dat het tegendeel bewezen is Toch!. Dus vooral diegene die nu al een mening hebben, wacht daar nu eens mee.
vlissinger (21-5-2019 om 19:06)
opruimen dat gajes , we zijn gewoon een luilekkerland voor dat spul
Marco (21-5-2019 om 18:55)
Gelukkig hoeven we ons verder geen zorgen te maken. Alles is onder controle. Het asielbeleid werkt prima, de klachten worden met alle gemak gereduceerd. Dus kortom: wees welkom!
f (21-5-2019 om 18:31)
Zet anders de grenzen nog wat verder open.... mvg,f
john (21-5-2019 om 17:00)
De vraag is hoeveel van deze strijders lopen er nog meer rond in ons land ?