Weerbericht:
Veel zon, zaterdag enkele graden warmer
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Medewerker ADRZ besmet met coronavirus

Toegevoegd: 09-03-2020, 10.05 uur - Update: 27-03-2020, 10.34 uur
Medewerker ADRZ besmet met coronavirus
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij een medewerker van het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Goes is het Coronavirus vastgesteld. Dat heeft het ziekenhuis vanochtend naar buiten gebracht. De GGD melft dat het gaat om een inwoonster van de gemeente Goes

Volgens het ziekenhuis is het virus vandaag definitief vastgesteld. "De medewerker is volgens de hiervoor geldende protocollen opgevangen en is in thuisisolatie. Adrz-medewerkers die in contact zijn gekomen met de medewerker, zijn direct op de hoogte gesteld en waar nodig zijn ook maatregelen genomen", zo legt het ziekenhuis uit. Inmiddels is ook een extern contactonderzoek in gang gezet door de GGD Zeeland. Hierna kan in kaart worden gebracht wanneer de medewerker precies besmet is geraakt en met wie deze contact heeft gehad.

Derk Alssema, loco-burgemeester in Goes: "We leven mee met de patiënt en haar familie, gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met haar. Zij heeft direct besloten om thuis te blijven toen zij afgelopen weekend klachten kreeg. Uit het contactonderzoek van de GGD blijkt dat dit geval momenteel geen gevolgen heeft voor het dagelijks leven van Goesenaren. Bij het contactonderzoek is aandacht voor het feit dat de vrouw twee kinderen heeft op De Zuidwesthoek, een basisschool in Goes."

Maatregelen
De situatie is volgens het ziekenhuis onder controle. "Dat betekent dat afspraken op de polikliniek in het ziekenhuis gewoon doorgaan. Wel is een aantal medewerkers vanmorgen preventief naar huis gegaan. We vragen begrip voor het feit dat daarom een aantal afspraken is afgezegd. Zodra deze medewerkers gescreend zijn, kunnen ze weer aan het werk. Veiligheid gaat boven alles. Patiënten van wie de afspraak is afgezegd, krijgen uiteraard nader bericht", zo zegt het ADRZ.

Wel roept het ziekenhuis mensen op die uit een risicogebied (China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië) komen en die gezondheidsklachten hebben als verkoudheid, hoesten of koorts contact op te nemen met de huisarts voordat ze het ziekenhuis bezoeken.

Het ziekenhuis vraagt verder bezoekers die gezondheidsklachten hebben als verkoudheid, hoesten of koorts het ziekenhuis te vermijden. Daarnaast vraagt het ziekenhuis extra aandacht te hebben voor een goede hygiëne. "Overal in het ziekenhuis hangen posters om mensen te wijzen op een goede handhygiëne: handen wassen en desinfecteren en hoestdiscipline: hoesten in de elleboogplooi, hoesten en niezen met de hand voor de mond en het gebruik van papieren zakdoekjes", zo legt het ziekenhuis uit. Het RIVM adviseert overigens om niet met de hand voor de mond maar in de elleboog te hoesten.

Eerste patiënt
Vrijdag werd voor het eerst bij iemand in onze provincie het COVID19-virus vastgesteld: een vrouw uit Scharendijke bleek het virus te hebben opgelopen. “We blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen”, laat GGD Zeeland weten. "Mochten er nieuwe besmettingen gevonden worden, dan volgt isolatie van de patiënt, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Zeeland verder kan verspreiden", aldus de GGD.

Vragen
Bij vragen over je gezondheid kun je terecht bij je eigen huisarts. Met algemene vragen over het coronavirus kun je bellen met 0800-1351 of de veel gestelde vragen en antwoorden raadplegen op de website van het RIVM. GGD Zeeland is voor vragen over het virus te bereiken via: 0113-249 480. Actuele reisinformatie vind je op de website van Nederlandwereldwijd.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
rob (9-3-2020 om 16:16)
Mensen ik denk dat de locaties niet weergegeven worden ivm paniek/chaos. Het beste is, logischerwijs, om voorzichtig te zijn in de omgang met mensen vooralsnog. Wat er al staat, hoesten in elleboogplooi en regelmatig handen wassen. Daar kom je al een eind mee.
Kees (9-3-2020 om 12:23)
Waarom wel bij particulier de thuislocatie vermelden en bij de medewerker ADRZ nog niet? Ook nog geen bericht gezien op de twitter account van de betreffende gemeente. Beetje onnozel wat mij betreft. Wees open GGD en gemeenten.
Marco (9-3-2020 om 10:48)
Goede vraag Joop, fijn antwoord Koos P. Heb net tijdje in de wacht gestaan bij de GGD, had dezelfde vraag. M'n pa is nogal ziek, door medicatie (chemotherapie) geen weerstand. Maar moet wél steeds naar het ziekenhuis.
Koos P. (9-3-2020 om 10:35)
Locatie Goes.
Joop (9-3-2020 om 10:30)
Welke locatie ADRZ staat er niet bij..
Henny (9-3-2020 om 10:20)
Welk ziekenhuis. Van adrz