Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

GGD onderzoekt gedrag rond coronavirus

Toegevoegd: 18-04-2020, 16.30 uur
GGD onderzoekt gedrag rond coronavirus
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

GOES - De GGD Zeeland onderzoekt in opdracht van het RIVM en de GGD GHOR of mensen zich houden aan de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook wordt onderzocht hoe mensen dit ervaren. Deelname is voor iedereen online mogelijk.


Het gedragsonderzoek gaat onder andere over het regelmatig handen wassen en het houden van minimaal anderhalve meter afstand tot anderen. Het onderzoek vindt volgens de GGD plaats om beter te begrijpen wat mensen vinden van de maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact hiervan op mensen is. “Het onderzoek gaat dus over ons gedrag, wat we vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ons gaat in Nederland in dit coronatijdperk”, zo legt de organisatie uit.

Volgens de GGD kunnen de uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt door beleidsmakers. “Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun drijfveren en behoeften zijn, en hoe het met ze gaat dan kan de overheid daar beleid op ontwikkelen. Zo kijkt de overheid naar beleid dat helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken en stelt daarvoor gedragsmaatregelen vast”, aldus een woordvoerder van de GGD.

GGD Zeeland voert het onderzoek uit, in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland en de wetenschappelijke adviesraad van het RIVM. “Deze raad bestaat uit top-experts in de gedrags- en communicatiewetenschappen”, zo zegt de GGD. Het RIVM verwacht de eerste uitkomsten in mei. Deelnemen is mogelijk via deze link.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rini de jonge slome (18-4-2020 om 20:24)
mensen gedragen als asos zelf veel gezien
binnenstebuute (18-4-2020 om 20:12)
Ik denk dat er over het GGD zelf eerder eens serieuze vragen gesteld moeten worden en niet andersom.
peter (18-4-2020 om 18:59)
Allemaal dus even invullen dat we ons er netjes aan houden en de cijfertjes tonen aan dat Zeeland weer uit de lockdown mag.
Kijk naar jezelf (18-4-2020 om 18:54)
Och jee, nog meer ongekozen niet nader verklaarde zelfbenoemde "experts"....
Mark (18-4-2020 om 17:08)
Klinkt ontzettend Dystopian dat beleid makers ons gedrag in kaart willen brengen wat word er gedaan met deze gegevens? behalve dan nog meer Dystopia?
Cookie-instellingen beheren