Weerbericht:
Zware windstoten. Regen, later buien. Vrijdag afnemende wind
Verkeersinformatie:
16 files van totaal 73 km

Maatregelen toerisme Zeeland versoepeld

Toegevoegd: 24-04-2020, 18.44 uur - Update: 24-04-2020, 19.50 uur
Joke Gaemers (GGD, links) en Jan Lonink (VRZ, rechts)
Joke Gaemers (GGD, links) en Jan Lonink (VRZ, rechts)
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De maatregelen rondom het toerisme in Zeeland worden vanaf binnenkort ten dele versoepeld. Vanaf wanneer dat precies gaat gebeuren, wordt komende week duidelijk maar gemikt wordt op 1mei. Dat heeft voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zojuist bekendgemaakt. Volgens Lonink gaat het om een weloverwogen stap.


In Zeeland zijn volgens Lonink 320.000 slaapplaatsen. Een deel van de accommodaties mag weer verhuurd gaan worden. De versoepeling houdt concreet in dat eigenaren van een tweede verblijf (in bepaalde categorieën) binnenkort weer in hun eigendom mogen overnachten. Dat geldt ook voor mensen met een standplaats, mits zij eigen sanitaire voorzieningen hebben. Het nationale besluit om natte ruimtes op bijvoorbeeld campings gesloten te houden geldt immers nog steeds.

Met de toeristische sector is volgens de VRZ afgesproken dat een nog te bepalen aantal accommodaties kan worden opengesteld voor verhuur. De Veiligheidsregio Zeeland schat in dat in de eerste fase ruimte komt om ongeveer 15% van de maximale toeristische bezetting te ontvangen. De VRZ wil immers de instroom aan bezoekers dus fors beperken. De bedoeling is dat de eerste fase uiterlijk 22 mei wordt geëvalueerd.

Strandhuisjes
Woensdag wordt duidelijk welke categorieën precies onder het tweede verblijf vallen en welke niet. Ook wordt dan bekend welke regels voor eigen gebruik gaan gelden. ​Duidelijk is in ieder geval dat slaapstrandhuisjes nog steeds niet mogen worden gebruikt voor de verhuur. Eigenaren mogen het huisje wel zelf gebruiken. Vanaf aanstaande maandag mogen wel weer strandhuisjes worden opgebouwd. 

De extra vrijheid in het toerisme mag volgens Lonink niet ten koste gaan van de eigen bevolking. Er moet ook geen vakantiestemming komen. “Het is geen vakantietijd, het crisistijd. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven maar sommige mensen hebben ook behoefte aan rust. Zij zijn welkom maar we moeten dat wel controleerbaar blijven”, zo zei Lonink vanavond. Volgens Lonink moeten mensen ook beseffen dat de kans dat toeristen uit andere landen naar hier komen relatief klein. Belgen mogen bijvoorbeeld immers hun land niet uit. Het is wel een bewuste keuze om er niet voor te kiezen om mensen uit andere landen volledig te weren.

Voorzitter Lonink: "We zouden ons als provincie ook tekort doen als we niets zouden toelaten terwijl andere regio’s dat wel doen. Bovendien zien we dat in andere regio’s de bezetting ook laag is. Lonink: “Dat klinkt wellicht opportunistisch maar Nederland zit niet op slot. Mensen reizen ook naar hun werk. Bovendien zijn veel voorzieningen dicht. Je kunt naar het strand maar er is geen horeca, geen toilet. Je kunt nu alleen voor de rust en de ruimte komen. Ik verwacht bovendien dat mensen zich net zo gedragen als de Zeeuwen zelf en de coronaregels respecteren.”

Bij het besluit is ook de GGD betrokken. Volgens Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland, zal het coronavirus echt nog wel even in ons land blijven en zal daarom continu moeten worden afgewogen. Gaemers: Het opstarten van het toerisme is een risico maar dit durven we aan. Als na drie weken blijkt dat dit teveel is, dan moeten we daaraan wel ook consequenties verbinden”.

Nachtverblijf
Om de toestroom van toeristen in de provincie tegen te gaan werd op vrijdag 27 maart besloten dat toeristisch en recreatief nachtverblijf vanaf maandag 30 maart niet langer werd toegestaan. Dit betekende concreet dat onder meer recreatieparken, kampeerterreinen, jachthavens en camperplaatsen (grotendeels) gesloten werden. Reden voor deze zwaarwegende ingreep in het toerisme was enerzijds om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan maar met name omdat er een onthoudbare druk op de zorg werd voorzien als toeristen, onder meer rondom de Paasdagen, naar Zeeland zouden komen.

De Veiligheidsregio liet kort na de bekendmaking van het besluit weten dat de maatregelen geen dag langer zouden duren dan nodig. Tegelijkertijd bleek er echter nog een hoop onduidelijkheid te zijn over wat nu wel en niet was toegestaan, onder meer voor mensen met een tweede woning of camperplaats, al dan niet in de eigen regio. Ook kwam er kritiek vanuit de toeristische sector, bijvoorbeeld omdat zij van mening waren dat het toepassen van de anderhalve-metermaatregel helemaal geen probleem hoefde te zijn. Volgens Lonink is de sector het er wel mee eens dat het toerisme stapsgewijs weer wordt opgestart.

Actuele situatie in Zeeland
Hieronder de meest recente Zeeuwse cijfers van het RIVM:

GemeenteBesmettingenOpgenomen
(geweest)
Sterfgevallen
Borsele2250
Goes67119
Hulst2684
Kapelle2131
Middelburg43147
Noord-Beveland610
Reimerswaal2842
Schouwen-Duiveland30110
Sluis1674
Terneuzen97242
Tholen1293814
Veere2462
Vlissingen4795
Totaal55614150
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (28-4-2020 om 11:12)
Oproep aan de VRZ, begin nu eerst de Campings te openen voor de vaste gasten , maar alleen die een eigen sanitaire voorziening hebben. Als dit naar een paar weken goed gaat, dan de vaste gasten die gebruik moeten maken van het toiletgebouw , maar wel met strenge voorwaarden. De toeristen voorlopig niet toelaten.
de Loonink Golf (28-4-2020 om 10:20)
Hier komt de 2e corona golf, laten wij het de LOONINK CORONA GOLF noemen.
Mar (25-4-2020 om 11:35)
@Jacob Waar wordt u soms weggestuurd ?? En om welke reden??
jacob (25-4-2020 om 09:30)
Ik en met mij velen snappen het niet meer. Toeristen toe laten is risico verhogen en daar zitten we niet op te wachten. België mogen we niet in ook niet op de fiets MAAR de BELGEN rijden in Zws. Vlaanderen ongehinderd!! rond, wij worden daar, soms op een onbeschofte manier, weggestuurd. Maar hier mag en moet alles maar getolereerd worden. Dus voor mij aub geen toeristen.
Pim (25-4-2020 om 09:16)
Werkelijk ongelooflijk! Wat denkt de overheid nou?! Dat het virus zomaar tegengehouden kan worden? Ga vooral al die Duitsers hier naar Zeeland halen met al hun ziektes. Wij worden wel tegen gehouden bij hun grenzen!
m (25-4-2020 om 08:13)
laten we a.u.b. de rest van Nederland en onze buurlanden nog even op afstand houden. Het gaat nu goed in zeeland. zeker op Walcheren. laten we het goed houden. het wordt dan ook weer drukker in de winkel. De eigen bevolking gaat er last van krijgen. a.u.b blijf nog even weg. .
Cookie-instellingen beheren