Weerbericht:
Vrij warm weekeinde met af en toe onweersbuien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Brandweer bezorgd over loze meldingen

Toegevoegd: 13-01-2007, 23.23 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
HULST - De toename van het aantal loze brandmeldingen in de gemeente Hulst baart brandweercommandant J. Rijk zorgen. De Hulster brandweer rukte vorig jaar 34 keer voor niks uit. Dat was wederom meer dan in de afgelopen jaren.

In 2004 waren er nog ’slechts’ veertien loze meldingen, een jaar later waren dat er 21. Vorig jaar was er dus opnieuw een forse toename.

Omdat de brandweer vaak niet gebeld wordt met de mededeling dat er niks aan de hand is, volgt een uitruk. De bluswagens kunnen in de meeste gevallen onverrichter zake terug naar de kazerne. „Wij moeten voor een oproep zo’n vijftien tot twintig vrijwillige brandweermannen weghalen bij hun werkgevers. Als er daadwerkelijk brand is, dan is dat geen probleem. Wel als er steeds niets aan de hand blijkt te zijn.“

De brandweer kondigde daarom vorig jaar aan 675 euro kosten in rekening te brengen voor een uitruk bij loos alarm door onoplettendheid of een foutieve handeling. Volgens Rijk zijn er slechts enkele rekeningen verstuurd. „We willen bedrijven en instellingen niet direct het mes op de keel zetten. Bij de minste of geringste twijfel over de oorzaak van een loos alarm sturen we daarom geen rekening.“

De commandant zegt dat de brandweer druk bezig is aan een analyse van de oorzaken. „Er is ons heel veel aan gelegen om het aantal keren dat we voor niets uit moeten rukken te beperken.“ Volgens Rijk is het probleem echter complex omdat er een veelheid aan oorzaken is. Door de hitte van afgelopen zomer gingen bijvoorbeeld alarmen af zonder dat er iets aan de hand was. Bij storm kan het gebeuren dat een gebouw net ietsjes beweegt waardoor het alarm afgaat. „Misschien is er dus niet zo heel veel tegen te doen“, zegt Rijk.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren