Weerbericht:
Perioden met zon en droog
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 18 km

Avondklok weg, terrassen open en meer versoepelingen

Toegevoegd: 20-04-2021, 19.12 uur - Update: 20-04-2021, 20.23 uur
Avondklok weg, terrassen open en meer versoepelingen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Winkelen zonder vooraf een tijdsblok te reserveren, terrassen onder voorwaarden open en geen avondklok meer: Het kabinet heeft vanavond verschillende versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Deze gaan in op woensdag 28 april.


Volgens Rutte is er in de cijfers en modellen “niet ongelofelijk veel maar wel net genoeg” veranderd waardoor nu versoepelingen mogelijk zijn. De instroom en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen vlakken volgens Rutte af. De modellen van het RIVM bevestigen volgens hem ook dat de daling in de ziekenhuizen in zicht is. Premier Rutte noemde het verder versoepelen een 'balanceeract' maar waarbij wel een "aanvaardbaar risico" wordt genomen. Hij gaf tegelijkertijd aan dat het nog steeds de bedoeling dat in de zomer de meeste coronamaatregelen opgeheven moeten zijn.

Avondklok
De avondklok die sinds 23 januari geldt komt vanaf 28 april te vervallen. Alhoewel minister-president Rutte eerder aangaf dat deze maatregel “als eerste” zou verdwijnen als er versoepeld kon worden, gebeurde dat in de praktijk niet. Wel werd op woensdag 31 maart de ingangstijd opgeschoven van 21.00 uur naar 22.00 uur. De avondklokregeling loopt nu tot 28 april 04.30 uur. Daarna is deze (voorlopig) verleden tijd.

Horeca
Tijdens de vorige coronapersconferentie een week geleden werd duidelijk dat de terrassen van de horeca op zijn vroegst de 28e open zouden gaan en niet al op de 21e zoals eerder was uitgelekt. Demissionair minister-president Mark Rutte benadrukte echter wel dat de 28e ‘geen harde datum’ was. Inmiddels is deze datum dat wel. De premier kondigde vanavond immers aan dat de terrassen, alhoewel onder voorwaarden, definitief weer open mogen op woensdag 28 april. Onder voorwaarden want terrassen mogen alleen open zijn tussen 12.00 en 18.00 uur en er geldt een maximaal totaal aantal gasten van 50.

Op het terras moeten mensen een vaste zitplaats hebben. Zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is wel altijd een mondkapje verplicht.

Winkelen
Ook versoepelingen voor wat betreft het winkelen. Waar nu nog gewinkeld moet worden op afspraak komt deze regeling vanaf 28 april te vervallen. Vooraf reserveren is dus niet meer nodig. Wel geldt er een limiet van maximaal 2 shoppers per verdieping of 1 persoon per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld. Niet-essentiële winkels mogen open zijn van 06:00 uur tot 20:00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer volgens hun reguliere openingstijden open. Warenmarkten mogen ook weer volledig open op 1,5 meter. Dit houdt ook in dat de non-food waren weer verkocht mogen worden.
 
Gasten en bezoekers
Minister-president Rutte en minister De Jonge hadden vanavond meer versoepelingen in petto. Eén ervan was eigenlijk al bekend: vanaf maandag 26 april kunnen studenten in het hoger onderwijs en aan de universiteiten onder voorwaarden weer minimaal één dag per week les krijgen op locatie. Hierbij zullen sneltesten gebruikt worden om de kans op besmetting tot een minimum te beperken. Een andere versoepeling is die voor het aantal gasten bij een uitvaart. Nu mogen nog 50 personen bij een crematie of begrafenis zijn, vanaf de 28e zijn dit er 100.

Verder wordt vanaf 28 april ook het aantal bezoekers thuis met één persoon opgehoogd. Waar nu nog wordt geadviseerd maximaal één bezoeker per dag te ontvangen zijn dat er vanaf deze datum dus twee. Wel blijft het advies maximaal 1 keer per dag zelf bij iemand op bezoek te gaan. Theorie-examens voor het besturen van een voertuig mogen vanaf 28 april ook weer worden afgenomen. Een compleet overzicht van de nieuwe regels is hier te vinden.

Vaccinaties
Ook nu benadrukte de minister weer dat het aantal gevaccineerden sterk bijdraagt aan de mogelijkheid om al dan niet te kunnen versoepelen. De eerder uitgesproken verwachting dat begin juli iedereen vanaf 18 jaar die gevaccineerd had willen worden een eerste prik kan hebben gehad, lijkt volgens de minister vooralsnog haalbaar. In de tweede helft van mei moeten de groep personen met de hoogste medische kwetsbaarheid en de 60-plussers een eerste prik kunnen hebben gehad. De Jonge meldt dat inmiddels 4,5 miljoen prikken zijn gehad. Meer dan een kwart van de volwassen Nederlanders heeft nu minstens één prik gehad.

Openingsplan
Het openingsplan dat vorige week bekend werd gemaakt lijkt vooralsnog haalbaar maar Rutte zei wel dat alle toekomstige versoepelingen "alleen nog maar met potlood" zijn opgeschreven. De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Het zou dan onder meer gaan om het openen van zwembaden en sportscholen. Ook zouden pretpark en dierentuinen dan onder voorwaarden hun deuren weer kunnen openen. Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt volgens de Rijksoverheid ook meer bekend over het reisadvies na 15 mei.

Actuele situatie in Zeeland
Afgelopen week werden volgens het RIVM in Zeeland 1.130 positieve coronatest gemeld. Een week eerder waren dit er nog 1.099. Het totaal aantal besmette personen sinds de uitbraak vorig jaar ligt in Zeeland inmiddels op 24.046. Het aantal overlijdens staat op 232. Landelijk hebben nu zeker 1,4 miljoen mensen corona gehad. Het virus heeft bijna 17.000 Nederlandse levens geëist.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Hugo (5-5-2021 om 16:42)
Terassen open tot 18 nuur? Dus enkel werklozen en gepensineerden mogen een tersje doen. De werkende mens mag zich niet even ontspannen? Mooie regeling
Ger (21-4-2021 om 12:56)
Treurig hoor. Terrassen mogen open....van 12-18! Wat een zielig gedoe weer. En Max 50 gasten? Op een zeer ruim terras met 1,5 regel? Waarom dan Max instellen? Onzinnig weer. Gewone verstand gebruiken en alles weer terug naar normaal graag.
m (20-4-2021 om 22:00)
Moeder, die hangen er maar bij. Niet belangrijk genoeg. (jammer genoeg)
Kreltje (20-4-2021 om 21:40)
@Moeder. De kerken hebben altijd alleen maar dringende adviezen gekregen. Die blijven uiteraard gewoon van kracht. Het is aan de kerk/religieuze instelling zelf om te bepalen wat wel en niet verantwoord is.
Moeder (20-4-2021 om 19:23)
Niks over kerken.....
Cookie-instellingen beheren