Weerbericht:
Perioden met zon en tot vanavond meest droog. Zaterdag enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Coronaversoepelingen per woensdag definitief

Toegevoegd: 17-05-2021, 12.31 uur
Coronaversoepelingen per woensdag definitief
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Stap twee van het heropeningsplan van het demissionaire kabinet wordt definitief woensdag uitgevoerd. Dat heeft minister Hugo de Jonge vanmiddag gezegd tijdens een persmoment. Voorzichtigheid blijft geboden maar de versoepeling in de coronamaatregelen is wel verantwoord, zo zei de minister.


Stap twee in het openingsplan omvat onder meer versoepelingen voor wat betreft het binnen sporten. Ook betekent het dat de buitengedeeltes van doorstroomlocaties zoals pretparken en dierentuinen weer bezocht mogen worden. Verder komt er een flinke verruiming van de openingsmogelijkheden voor horecaterrassen.

Openluchtmusea, beeldtuinen en openluchtmonumenten mogen onder voorwaarden ook open. Locaties voor podiumkunsten en filmvertoningen buiten, zoals openluchttheaters, mogen eveneens open op 19 mei. Kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen wordt ook weer mogelijk.

Vanaf woensdag worden ook alle contactberoepen weer toegestaan. Ook de sekswerkers mogen dus weer aan de slag. Voor contactberoepen geldt dat reservering, registratie en een gezondheidscheck verplicht zijn. Registreren en reserveren is niet nodig bij een bezoek aan een sekswerker. Momenteel is het officiële advies nog altijd om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen te reizen binnen Nederland als dat noodzakelijk is. 

Vanaf woensdag verandert dit in het advies om drukte onderweg te vermijden en buiten de spits te reizen. Het advies is om bij voorkeur niet te reizen tussen 06.30 en 09.00 en tussen 16.00 en 18.30 uur. Ook voor het openbaar vervoer geldt dat iedereen weer kan reizen

Dat de versoepelingen nu kunnen worden doorgevoerd komt doordat het aantal besmettingen fors is gedaald. “Zo’n 30 procent ten opzichte van de piek rond 20-21 april”, aldus De Jonge. Ook het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona daalt. Op dit moment liggen nog zo’n 2.200 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. Tegelijkertijd zijn er naar schatting van het RIVM zo’n 145.000 besmettelijken in ons land.

Volgens De Jonge kan de volgende stap in het openingsplan worden gezet als de huidige prognose gevolgd blijft worden. Deze derde stap zou gezet worden als Nederland ook één risiconiveau terug kan. De minister benadrukte dat iedereen zich aan de regels moet blijven houden wil de derde stap ook volgens plan kunnen worden uitgevoerd. 

Volgende week volgt een besluit over het verder openen van het onderwijs.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rob Jan pleun (17-5-2021 om 20:40)
COVID 21 kom er niet vaccinaties zorgen er voor
Mark (17-5-2021 om 17:18)
Alle Common Cold Virussen verdwijnen in de Zomer.(Corona Influenza Rhino) Geen ruk te maken met Vaccinaties. wacht maar tot September dan spreken ze over Covid 21
bram goeree (17-5-2021 om 14:25)
ben het helemaal eens met Michel .vaccineren is de enigste oplossing voor heel de wereld en zolang dit niet gebeurd blijven er mutanten komen .
Michel (17-5-2021 om 13:23)
Dankzij de mensen die hun verantwoordelijkheid nemen om zich te laten vaccineren.
de leeuw (17-5-2021 om 13:02)
ehhhh.... Dat de versoepelingen nu kunnen worden doorgevoerd komt doordat het aantal besmettingen fors is gestegen. “Zo’n 30 procent ten opzichte van de piek rond 20-21 april”, aldus De Jonge. Ook het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona daalt.
theo (17-5-2021 om 12:56)
Dat de versoepelingen nu kunnen worden doorgevoerd komt doordat het aantal besmettingen fors is gestegen. “Zo’n 30 procent ten opzichte van de piek rond 20-21 april” Wel beetje raar besmettingen fors gestegen en dan versoepelen denk typfoutje Maar fijn dat we kunnen versoepelen wordt tijd!!
Cookie-instellingen beheren