Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Explosieven Opruimingsdienst gaat bodem Essenvelt onderzoeken

Toegevoegd: 08-03-2022, 14.13 uur
Explosieven Opruimingsdienst gaat bodem Essenvelt onderzoeken
© Foto: Wilco Roeleven (archief)
Door: Remi Mesu

MIDDELBURG -  In voorbereiding op de bouw van de Middelburgse wijk Essenvelt is tijdens een bodemonderzoek naar oorlogsresten een verstoring gemeten. De plek van de verstoring gaat nu uitgegraven worden. Ook gaat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek doen.


In Essenvelt bestond het bodemonderzoek uit twee onderdelen. Eerst is bovengronds onderzoek gedaan. De locaties die daarbij verstoringen gaven zijn daarna onderzocht door middel van dieptedetectie. Tijdens dat onderzoek is één verstoring gemeten.

De plaats van deze verstoring wordt de komende periode vrij gegraven. Omdat er misschien sprake is van ontplofbare oorlogsresten moet dat zorgvuldig gebeuren. De gemeente Middelburg verwacht dat er de verstoring in week 11 is vrijgegraven. Volgens een woordvoerder gaat het om het benaderen van de verstoring. Er zou daarbij geen gevaar voor de omgeving zijn.

Na het benaderen komt de EOD ter plaatse om de situatie te inspecteren. Nadat deze inspectie is uitgevoerd, is bekend of het daadwerkelijk om ontplofbare oorlogsresten gaat. Als dat het geval is, geeft de EOD aan hoe deze dan onschadelijk gemaakt moeten worden. Volgens de gemeente kan dat extra veiligheidsmaatregelen tot gevolg hebben. Als dat het geval is, communiceert Middelburg dat met de omwonenden.

Het bodemonderzoek wordt gehouden omdat Vliegveld Souburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ten westen van het Kanaal door Walcheren lag. Dat vliegveld was een doelwit voor bombardementen. De bommen kunnen echter ook ergens anders terecht zijn gekomen, waaronder op de plek waar de wijk Essenvelt nu moet komen. Voor de bouw van huizen in Essenvelt moet worden geheid. Door onderzoek te doen naar ontplofbare oorlogsresten moet dat straks veilig gebeuren.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren