Weerbericht:
Af en toe zon en kans op een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

Verdachte Biggekerke wilde meer mensen vermoorden

Toegevoegd: 14-03-2022, 15.11 uur - Update: 14-03-2022, 17.24 uur
De verdachte bracht zijn schoonvader om het leven met 50 messteken.
De verdachte bracht zijn schoonvader om het leven met 50 messteken.
© Foto: Roland de Jong
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG - Tegen de verdachte van de dodelijke steekpartij in Biggekerke op 13 september 2021 is een strafeis gevraagd van TBS met dwangverpleging. De verdachte zou plannen hebben gehad om ook andere personen om te brengen, zo bleek vandaag tijdens de rechtzitting over de zaak.


De 31-jarige verdachte A. van den D. (36) uit Middelburg stak op de bewuste maandag met zeker 50 messteken zijn schoonvader dood op het erf van zijn woning. De vrouw van de verdachte, waarmee hij op dat moment in scheiding lag, vluchtte het huis in en belde naar het alarmnummer. De verdachte probeerde bij haar te komen, maar dit lukt hem niet. De politie die ter plaatse was gekomen, heeft de verdachte gesommeerd om zich over te geven. Dat lukte uiteindelijk en hij werd aangehouden.

Kort voor het noodlottige voorval maakte zijn vrouw bekend van hem weg te willen en er volgde gesprek met zijn vrouw en haar ouders. Dat was volgens Van den D. een onaangenaam gesprek en zijn vrouw verkoos het om met haar ouders mee naar huis te gaan. Van den D. bleef alleen en vol emoties achter. Tijdens een online kerkdienst op zondag 12 september, werd de verdachte geraakt door een preek en een voorgedragen psalmtekst. ‘Niets is beter dan de dood en wie door het zwaard sterft is beter af.’ En het getal zeven "En dat waren de bouwstenen voor mijn plan. Scheiden mag niet. We hebben Gods naam gelasterd en at wilde ik rechtzetten."

Er moesten dus zeven levens worden geofferd: Zijn schoonouders, hun twee dochters en drie kinderen van één van de dochters. Hij vertrok in de vroege ochtend lopend naar Biggekerke, waar hij in de buurt van de woning van zijn schoonouders wachtte. Hij liep naar Cijsouw en toen die riep dat zijn dochter de politie moest bellen, stak hij meer dan 50 keer op hem in. Cijsouw overleed te plekke. Vervolgens ging Van den D. naar de woning en probeerde de deur van de badkamer in te trappen waar zijn partner zich had verschanst. Die stond doodsangsten uit en belde 112. Volgens Van den D. wilde hij alleen maar dat zij liet zien dat zij een foute beslissing had genomen door van hem te willen scheiden.

Na een uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek achten de deskundigen in de zogeheten triple-rapportage de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar en adviseren zij de TBS-maatregel met dwang op te leggen. Het OM houdt naar eigen zeggen rekening met deze conclusies en eist TBS met dwangverpleging, al gaf de officier van justitie tijdens de zitting wel aan dat deze strafeis wellicht een bittere pil is voor de familie. "Een verdachte die volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden geacht, kan geen straf worden opgelegd maar enkel een maatregel terwijl normaal gesproken een moord en poging tot moord zouden leiden tot een hele lange gevangenisstraf én TBS met dwangverpleging", zo licht het OM de woorden van de officier toe.

Uitspraak op 4 april.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Henky (14-3-2022 om 19:56)
Geen tijd en geld en energie in stoppen /steken opsluiten in een schuurtje en de sleutel weggooien .deze gekken kosten de samenleving een vermogen
Cookie-instellingen beheren