Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Asielzoekers elders ondergebracht na grote brand

Toegevoegd: 18-12-2022, 14.57 uur
De brand woedde gisteren op de bovenste verdieping van het AZC.
De brand woedde gisteren op de bovenste verdieping van het AZC.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De asielzoekers die vannacht in een sporthal moesten slapen vanwege de grote brand in het AZC in Middelburg, worden elders in het land ondergebracht. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).


In totaal 153 bewoners van het AZC brachten de nacht door in sporthal De Sprong. Zij werden daar opgevangen nadat gisteren een zeer grote brand was uitgebroken in het complex aan de Laurens Stommesweg. Zo’n 130 andere bewoners vonden onderdak bij vrienden, familie of kennissen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de AZC-bewoners vandaag met bussen naar andere locaties in het land gebracht. De personen kunnen namelijk voorlopig niet terug naar het centrum in Middelburg.

Volgens de Veiligheidsregio verwacht het COA op basis van een bouwkundige schouw dat het weken tot maanden kan duren voordat het AZC-gebouw weer helemaal bewoonbaar is. “De constructie van het gebouw is niet aangetast, maar de brandschade en schade door bluswater is groot. Het vraagt tijd om dit te herstellen”, zo laat de Veiligheidsregio weten. Als de bewoners naar het herstel van het gebouw weer terug willen naar Middelburg, dan zal het COA daar rekening mee houden.

Vandaag kunnen AZC-bewoners onder begeleiding van het COA persoonlijke bezittingen ophalen in het AZC-gebouw. “Vanzelfsprekend kan dat alleen in de delen van het gebouw waar dit verantwoord is. Niet alle delen zijn toegankelijk voor de bewoners waardoor niet iedereen zijn of haar persoonlijke bezittingen kan ophalen”, aldus de VRZ.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees Tamper (29-4-2023 om 00:19)
zo zie je maar weer. ongeveer de helft van de asielzoekers heeft hier al vrienden en bekenden. Er komen dit jaar ook weer 70.000 asielzoekers naar Nederland, die binnen een jaar vader, moeder, broers, zussen ooms en tantes opa en oma en neven en nichten en verdere bekenden laten overkomen. Per asielzoeker komen er 10 mensen achteraan.
Cookie-instellingen beheren