Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 38 km

Gevangenisstraf en jeugd-tbs geëist voor fatale steekpartij

Toegevoegd: 15-05-2023, 17.23 uur
Bloemen op de plek waar Laveist vorig jaar om het leven kwamen.
Bloemen op de plek waar Laveist vorig jaar om het leven kwamen.
© Foto: Remi Mesu
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen een inmiddels 17-jarige Middelburger is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van 18 maanden en jeugd-tbs geëist. De jongen - die heeft bekend - wordt ervan verdacht op 8 september vorig jaar tijdens een studentenfeest in Vlissingen de toen 20-jarige student Rainée Laveist te hebben neergestoken.


Laveist werd neergestoken tijdens het Kickoff Festival, bedoeld voor studenten van University College Roosevelt, de hogeschool HZ en mbo-school Scalda. Tegen elf uur 's avonds kreeg de politie een melding van een steekpartij en trof daar het zwaargewonde slachtoffer aan. Laveist overleed ter plaatse.

Voorafgaand aan de steekpartij zou er een ruzie tussen twee groepen zijn geweest waarbij over en weer werd geduwd en getrokken. Laveist probeerde de boel te sussen. Dat het de verdachte is geweest die het slachtoffer stak, lijdt volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen twijfel. "De jongen heeft de feiten ook bekend en naast de vele getuigenverklaringen is er een kort snapchatfilmpje waarop het steekincident zichtbaar is", aldus het OM.

De verdachte Middelburger zou volgens de gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn. "Dat maakt dat de feiten hem slechts gedeeltelijk kunnen worden aangerekend", zo stelt het OM. De verdachte liep overigens nog in de proeftijd van een eerder misdrijf: de gewapende overval op juwelier het Gouddoppertje in Middelburg. Daarvoor kreeg hij in 2021 een jeugddetentie van 315 dagen waarvan 90 voorwaardelijk opgelegd.

De rechtbank doet uitspraak op 5 juni.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jos (16-5-2023 om 13:29)
Phfff net het filmpje gezien van die verdachte , dat hij zo blij was met zijn lage straf ......Ik kan begrijpen dat de nabestaande flink boos zijn op deze veels te lage straf.
Lijp (16-5-2023 om 10:38)
Wat weer een belachelijk lage straf dit was de 2 x dat hij iemand heeft neergestoken En hij is niet voor niets met een mes op pad gegaan dus hij neemt moedwillig een mes mee en gebruikt het nu dus voor de 2 de maal met de dood van een zeer jong slachtoffer tot gevolg Maar hij zal wel een moeilijke jeugd hebben gehad phhhhh Nederlands rechtsysteem
camiel (16-5-2023 om 10:02)
Deze jongeman verdient geen enkel medelijden of sympathie vanwege zijn verminderde ontoerekeningsvatbaarheid. Als je een beetje de schlemiel uithangt bij de onderzoeker ben je al snel veminderd ontoerekeningsvatbaar. Het feit dat hij nog in zijn proeftijd zit, doet mij al snel denken aan een draaideur crimineel. Gewoon opsluiten voor een aantal jaren en dan i.p.v. jeugd tbs volwassen tbs. Deze is vooral niet meer geschikt voor de maatschappij
Ik (16-5-2023 om 08:23)
Hij is verminderd toerekensvatbaar,dat is mode zeker. Hij weet heus wel dat je niet met wapens moet lopen. De tweede x dat hij dit doet, gewoon levenslang geven. Zo'n iemand mag niet meer vrij komen. Doodstraf zou beter zijn voor zulke gevallen.
Anon (16-5-2023 om 07:25)
Eerder een overval, nu een steekpartij en dan maar over de boeg van ontoerekeningsvatbaar gooien. Nekschot voor dit uitschot, daar komt niets meer van terrecht als geeft je hem 20 jaar TBS.
Arthur (16-5-2023 om 06:36)
Wat een aanfluiting, dit soort idioten leren het toch nooit. Slechts 1,5 jaar voor een mensenleven.
Cookie-instellingen beheren