Weerbericht:
Bewolkt, af en toe regen en veel wind. Donderdag winterse buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Twee doden bij vliegtuigcrash Clinge

Toegevoegd: 10-12-2005, 17.06 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

CLINGE – Bij een vliegtuigcrash in Clinge zijn twee Belgische mannen op het leven gekomen. Het vliegtuigje, een rood met wit gekleurde Cesna 152, werd al sinds vrijdagavond vermist. Nadat het toestel van de radar verdween en pogingen contact te zoeken niet lukten werd een zoekactie op touw gezet.


Het vliegtuigje was vrijdagmiddag rond half drie opgestegen vanaf het vliegveld in het Belgische Hectel. Op dat moment had het vliegtuigje voor ongeveer vier uur kerosine aan boord. De inzittenden zouden van plan zijn geweest naar het vliegveld in Arendonk, eveneens een plaatsje in België te vliegen. Daar kwam het vliegtuigje echter nooit aan.

De bemanning van het vliegtuigje heeft rond zes uur voor het laatst contact gehad met de luchtverkeersleiding in Eindhoven. Nader onderzoek wees uit dat het vliegtuigje ergens tussen Hulst en Axel van de radar verdween.

Bij de zoekactie werd onder meer gebruik gemaakt van een Seaking helikopter van de Belgische luchtmacht. In eerste instantie kon deze niet uitvliegen vanwege de mist, maar in de loop van de zaterdag was de mist voldoende opgetrokken zodat de helikopter toch ingezet kon worden om te zoeken.

Ook andere helikopters zouden overigens zijn ingezet bij de zoekactie. Het vliegtuigje werd echter niet door de hulpverleners aangetroffen. Voorbijgangers vonden het toestel bij toeval. Zij zagen het vliegtuigje zaterdag rond het middaguur liggen op een akker aan de Bietenweg in Clinge.

Het vliegtuigje heeft zich vermoedelijk met de neus in de grond geboord en is vervolgens in tweeën gebroken. De twee delen lagen ongeveer tien meter uit elkaar. Het gehele weiland lag echter bezaaid met kleine brokstukken van het toestel.

De inzittenden van het vliegtuigje, een 72-jarige piloot en een 60-jarige passagier waren vermoedelijk op slag dood. De piloot en de passagier waren overigens beiden afkomstig uit Peer, een plaatsje in Belgisch Limburg. De PZC meldt dat de 72-jarige man al ongeveer drie jaar ervaring had als piloot.

De luchtvaartpolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten heeft ter plaatse onderzoek verricht naar het ongeval. De resultaten van het onderzoek zijn vermoedelijk pas over enkele weken bekend. Nadat ter plaatse het onderzoek was afgerond kon rond zeven uur ’s avonds begonnen worden met het bergen van het voertuig.

De grote stukken zijn direct geborgen door bergingsbedrijf Kuzee uit Vlissingen, de kleine stukken zijn eerst in zakken gestopt en vervolgens eveneens meegenomen door Kuzee. Die heeft de brokstukken overgebracht naar een loods waar verder onderzoek zal worden verricht.

De brandweer Hulst is overigens ter plaatse geweest met onder meer een tankautospuit. De brandweerlieden hebben ter plaatse brokstukken opgeruimd en diverse hand- en spandiensten verricht.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren