Weerbericht:
Enkele buien. In het noordoosten vanochtend plaatselijk dichte mist
Verkeersinformatie:
43 files van totaal 170 km

Meer zicht omvang drugs en witwaszaak

Toegevoegd: 30-01-2012, 14.28 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De omvangrijke drugs- en witwaszaak in onze provincie breidt zich nog steeds uit. Inmiddels zijn 25 personen opgepakt en zijn er 35 doorzoekingen gedaan. Vandaag is bekend geworden dat ook personeel van energiebedrijf Delta vermoedelijk betrokken was bij de zaak.

Vanmorgen stonden voor de rechter in Middelburg vijf verdachten pro forma terecht vanwege de verdenking van drugshandel en witwassen. Deze hoofdverdachten in een grootschalig onderzoek zijn in de loop van 2011 aangehouden op diverse plaatsen in Zeeland.


Op de pro forma zitting van vandaag werd door de officier van justitie bekend gemaakt dat criminele henneporganisatie uit een twintigtal personen zou bestaan. De 25 personen die inmiddels zijn aangehouden, worden verdacht van betrokkenheid bij de henneporganisatie. De hennep zou op zeer georganiseerde wijze, worden gekweekt, verhandeld en deels geëxporteerd en de criminele winsten zouden op geraffineerde wijze via legale bedrijven zijn witgewassen. Elk van de verdachten zou een zeer specifieke rol hebben gehad in de organisatie.

Het onderzoek naar de criminele henneporganisatie is nog in volle gang, maar de resultaten tot nu toe van de vele politieacties geven de omvang van de criminele organisatie aan. Inmiddels zijn 25 personen als verdachte aangehouden. Er zijn ruim 35 doorzoekingen in diverse panden (woonhuizen en bedrijven) geweest in diverse plaatsen.

De inventaris van twee volledige bedrijven is in beslag genomen, waaronder 35 diverse bedrijfsvoertuigen. Er zijn tientallen kilo’s hennep is in beslag genomen, alsmede duizenden hennepstekken. Naast hennepplanten zijn grote contanten geldbedragen in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op diverse onroerende zaken, een nieuwe camper en een luxe boot.

Het onderzoek richt zich op de verwevenheid van de onder- en bovenwereld rondom de hennephandel in Zeeland. In een bedrijf in Kapelle werd 10 kilo hennep aangetroffen in het plafond en nog eens 10 kilo verstopt in een bedrijfsvoertuig (een hoogwerker). In twee bedrijfspanden in Goes zijn een in werking zijnde stekkenkwekerij en een hennepkwekerij aangetroffen.

De officier van justitie benadrukte de sterke aanwijzingen van verbondenheid tussen de bovengenoemde legale ondernemingen en het witwassen van de crimineel vermogen van hennepkweek, -handel en -export. Een van de bedrijven zou voor dit doel op naam van de 24-jarige zoon van de hoofdverdachte zijn gezet.

Het opmerkelijke aan de onderzoeksresultaten tot nu toe, lichtte de officier van justitie vandaag op zitting toe, is dat het erop lijkt dat alle facetten van de ‘hennepbusiness’ zouden zijn ingevuld binnen de organisatie. Er zijn aanwijzingen dat drie aangehouden verdachten die zich bezig zouden houden met growshopactiviteiten, zeven aangehouden verdachten zouden geteeld hebben en gehandeld hebben in stekken.

Zes aangehouden verdachten worden in verband gebracht met hennepkwekerijen. Drie aangehouden verdachten zouden vervolgens die de geoogste hennep vervolgens exporteren naar het buitenlandse of afzetten via binnenlandse partijen en via een coffeeshop. Een aangehouden persoon wordt verdacht van sociale zekerheidsfraude.

Daarnaast zijn er afgelopen weken vier medewerkers van energieleverancier Delta aangehouden wegens verdenkingen in valsheid in geschrifte en witwassen. De verdenking bestaat er uit dat door een van de vermeende witwassende bedrijven niet-verrichte werkzaamheden valselijk gefactureerd zouden worden. Deze nepfacturen zouden door deze verdachte werknemers bij het energiebedrijf goedgekeurd en uitbetaald zijn.

Hierdoor zou zogenaamde witte omzet worden gecreëerd. Daarnaast zouden zwarte werkzaamheden door deze werknemers valselijk via de bedrijven zijn gefactureerd. Volgens de aanklacht zou aan deze werknemers contant uitbetalingen zijn verricht. Op deze manier zouden de bedrijven uit Goes en Kapelle witte omzet behalen en zou contant zwart geld worden uitbetaald aan derden.

In het onderzoek zouden op vergelijkbare wijze meerdere facturen niet kloppen met de daadwerkelijk verrichte werkzaamheden. Naast de strafbaarheid van deze vermeende handelingen zou door oneerlijke concurrentie van de witwasbedrijven ook schade kunnen zijn toegebracht aan de bedrijven met een vergelijkbaar producten- en dienstenpakket.

Recentelijk, op maandag 23 januari, is een vijfde witwasverdachte, een ondernemer uit Yerseke, met betrekking tot verdenkingen van het valselijk op laten maken van facturen en witwassen via zijn eigen onderneming, aangehouden en voorgeleid.

Zie ook:
- 13/12/2011: Plantage in verband met grote zaak
- 06/12/2011: Wapen en drugs gevonden bij inval
- 05/12/2011: ROG doet inval in Vlissingen
- 18/11/2011: Nieuwe arrestaties in zaak Kapelle
- 11/11/2011: Verdachten Kapelle voorlopig nog vast
- 08/11/2011: Grote vangst bij drugsactie Bevelanden
- 08/11/2011: Forse inbeslagname bij inval Kapelle


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
JLS (27-6-2012 om 07:39)
Ach, voor je begrijpt wat er allemaal is gebeurd staan ze weer op straat met de wetenschap hoe ze het niet hadden moeten doen. Nu beginnen ze weer opnieuw, maar dan iets beter georganiseerd, met iets meer geweld om andere mensen te dwingen om maar mee te doen of anders....
Advocaat (8-2-2012 om 11:07)
@k oorzaak is nog steeds de illgaliteit van de wietteelt. Door de hoge boetes/straffen zijn de kleine thuiskwekers al lang gestopt. Alleen de zware jongens blijven over die nergens voor terugdeinzen. Politie klaagt over verharding van de wietteelt terwijl ze dit zelf veroorzaakt hebben.
K (1-2-2012 om 10:22)
@arie wat een kromme opmerking, het gaat hier niet om de arme sloeber die een paar plantjes kweekt maar om een grote criminele organisatie inclusief de dure matcho bakken en vuurwapens ik vind het terrecht dat ze zulke criminelen aanpakken. of ben jij er ook zo een?
Arie (30-1-2012 om 16:25)
Alles gelezen. Duidelijke oorzaak van dit probleem is de illegaliteit van wietteelt. Probleem wat de overheid zelf creeert.
Joop (30-1-2012 om 14:47)
Pfft, succes met het uitzoeken van deze zaak!!
Cookie-instellingen beheren