Weerbericht:
Zonnig en tropisch warm
Verkeersinformatie:
19 files van totaal 78 km

OM gaat hogere straffen eisen bij verkrachting

Toegevoegd: 01-12-2012, 14.15 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hogere straffen eisen bij verkrachtingen. Dat schrijft zij op haar website.


Vanaf 1 december is het uitganspunt 36 maanden cel. Allerlei omstandigheden, zoals het gebruik van ernstig geweld, bijzonder kwetsbare slachtoffers, het niet gebruiken van een condoom of bijvoorbeeld besmettingsgevaar zorgen er volgens het OM voor dat de strafeis in de praktijk vrijwel altijd hoger dan 36 maanden zal zijn.

Het OM heeft de nieuwe richtlijn onder andere gebaseerd op jurisprudentie en de mening van burgers. Op verschillende plekken in het land hebben burgers hun mening over het delict verkrachting gegeven. Daaruit bleek dat het uitgangspunt dat op dit moment gebruikt wordt door rechters (landelijk oriëntatiepunt voor straftoemeting) van 24 maanden, te laag werd bevonden.

Daarnaast is er een roep in de samenleving om daders van zware delicten, zoals verkrachting, zwaarder te straffen en tegelijkertijd wordt van de overheid verlangd dat er meer voor de belangen van het slachtoffer wordt opgekomen. Tot slot is er de afgelopen jaren een trend waarneembaar, dat geweldsdelicten steeds zwaarder bestraft worden.

Een verkrachting is volgens het OM een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer, het zelfbeschikkingsrecht wordt flink geweld aan gedaan. Ook betreft het een feit dat doorgaans tot grote verontwaardiging en onrust in de maatschappij leidt. Verder is algemeen bekend dat slachtoffers van dergelijke delicten daarvan nog langdurig nadelige, psychische gevolgen (kunnen) ondervinden.

Het OM wil met deze nieuwe richtlijn een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving dat daders van zware delicten een forse straf tegemoet kunnen zien.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Piet (2-12-2012 om 10:21)
Allemaal leuk en aardig, maar zolang de rechter vaker onder de eis gaat zitten dan meegaan of er zelfs boven is dit symboolpolitiek. Je kan 100 jaar eisen, maar als de rechter 1 jaar geeft houdt het op. En misschien kunnen voor alle misdrijven hogere eisen komen? Dat wilt het volk immers ook!
Bertus (2-12-2012 om 10:11)
Is dat ook bij kinderverkrachting of mag dat nog wel gewoon ongestraft doorgaan van justitie ?
T (1-12-2012 om 21:31)
Good job!!!
Ceesk (1-12-2012 om 20:28)
36 nou nou. Het OM komt nogal door. Wat een flut strafhoogte. Het slachtoffer heeft levenslang, nog maar niet te spreken van de trauma's. Schande.
De knoop (1-12-2012 om 17:42)
Hèhè ze worden lichtjes wakker nu de rest nog (denhaag)
Beertje (1-12-2012 om 17:13)
Wat een lachertje, we zullen eens zien wanneer er de eerste taakstraf van 120 uur komt voor verkrachting. Laten ze vaker een vergoeding toekennen met maatregel, dat is beter.