Weerbericht:
Zeer warm zomerweer, in de middag kans op een onweersbui
Verkeersinformatie:
Geen files

Langere straffen voor moord op John Smidt

Toegevoegd: 22-05-2015, 15.00 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft vrijdag twee mannen, de 38-jarige G. J. en de 34-jarige J. van der Z. uit Axel, veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien en vijfentwintig jaar voor de moord op een 86-jarige plaatsgenoot in Axel in 2012. Eerder werden straffen van 12 en 15 jaar geëist.

In de nacht van 23 oktober 2012 wachtten de twee de bejaarde man op in het park waar hij vaak zijn hond uitliet. Het slachtoffer was met zijn auto naar het park gereden. Vervolgens is de oude man op verschillende locaties ernstig mishandeld, gestompt en geslagen en met een mes gestoken, waarbij ook een deel van zijn linkeroor is afgesneden. Tussentijds werd hij van de ene naar de andere plek vervoerd in de kofferbak van zijn eigen auto. De mannen hadden zijn pinpas bemachtigd en wilden zijn pincode weten maar die wist het slachtoffer niet te vertellen. Uiteindelijk is de man dood achtergelaten in een sloot aan de Vissersverkorting in Westdorpe.

Bij dit alles was het steeds Van der Z. die de mishandelingen pleegde. J. bestuurde de auto en, stond erbij en keek er naar'. Bovendien heeft hij geholpen het lichaam van het slachtoffer te dumpen. Daarna braken de twee in in het huis van het slachtoffer, op zoek naar zijn pincode, en hebben zij verschillende pogingen gedaan met de pas geld op te nemen, wat niet is gelukt.

De rechtbank spreekt van een huiveringwekkende daad, van steeds terugkerend, nietsontziend geweld, waarbij een hoogbejaard en weerloos slachtoffer op zeer brute en gruwelijke wijze is mishandeld en gedood.

'Van der Z. heeft gewetenloos gehandeld, puur voor zijn eigen financiële gewin, en hij neemt geen enkele verantwoording voor zijn daden. J. lijkt met zijn doen en nalaten slechts te hebben gehandeld met het oog op eigen financieel gewin om zijn cocaïneverslaving te bekostigen'. De rechtbank rekent de mannen dit zeer zwaar aan en vindt daarom alleen gevangenisstraffen van aanzienlijke duur gerechtvaardigd.

In de zaak van Van der Z. eiste de officier van justitie vijftien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De rechtbank oordeelt echter dat uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum weliswaar is gebleken dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft, maar dat niet is vast te stellen dat deze een rol speelde bij het plegen van de feiten. Hij wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank legt daarom geen TBS op maar wel een aanzienlijk hogere gevangenisstraf dan geëist, namelijk vijfentwintig jaar.

Voor J. was de eis twaalf jaar cel en TBS met dwangverpleging. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht maar ook hij krijgt geen TBS opgelegd. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum stelden TBS met voorwaarden voor, waarbij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar mogelijk is. De rechtbank vindt een lange gevangenisstraf hier gerechtvaardigd en legt geen TBS op maar wel een langere gevangenisstraf dan geëist, namelijk vijftien jaar. In tegenstelling tot de andere man heeft hij een blanco strafblad.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
P. (25-5-2015 om 12:01)
En dan ben je dan 86 geworden, heel je leven gewerkt en genoeg dingen meegemaakt. En dan wordt je zo afgemaakt als een dier. En dan als druppel op de plaat krijgen de daders maar een strafje van maximaal 20 jaar. dan komen de daders vrij, hebben ze huisvesting nodig en geld(uitkering) en dat gaan wij allemaal ophoesten en Meneer Smidt die ook zijn hele leven belasting heeft betaalt...
Walter (23-5-2015 om 20:48)
Langdurig opsluiten dit soort tuig, daarnaast moet hun verzorging niet te veel geld kosten . Eigenlijk zou een spuitje geven beter zijn.
Leon (23-5-2015 om 12:37)
Dat tuig moeten ze levenslang geven de familie van Dhr Smidt heeft al levenslang veel sterkte
Angel (23-5-2015 om 11:12)
Een ongekend wrede, zinloze daad van twee junkie's dat Zeeuws Vlaanderen deed sidderen. Helaas komen de daders onder een TBS met dwang uit, en zullen deze schoften over resp. 10 en 18 jaar, met aftrek van voorarrest weer vrolijk rondlopen. Met een TBS sanctie zou dat ongetwijfeld anders zijn geweest. In mijn ogen hadden deze monsters, gezien de gruwelijke aard van het misdrijf, de vastberadenheid waarmee ze ten werk gingen levenslang uit de maatschappij gehouden dienen te worden. Het is te walgelijk voor woorden.
un egte zeeuw (23-5-2015 om 06:52)
Ophangen die criminelen .
h.r (22-5-2015 om 22:55)
dus omdat J een blanco strafbled heeft krijgt hij 10 jaar minder ,hij heeft toch het mes gegeven aan Z , wetende wat die ging doen..ik hoop dat de officier in hoger beroep gaat ,hier past een staf op zijn plaats .dat is 30 jaar .voor J en voor Z