Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 12 km

Luide knallen Zeeland definitief door F16's

Toegevoegd: 07-08-2017, 22.36 uur - Update: 07-08-2017, 23.49 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanuit een groot deel van Zeeland en zelfs vanuit België is maandagavond melding gemaakt van twee luide knallen. Deze bleken afkomstig te zijn van F16's.


De knallen, of 'explosies' zoals sommige getuigen ze omschreven, werden rond 22.15 uur gehoord. Er was volgens de politie echter geen sprake van ontploffingen maar van twee F16-gevechtsvliegtuigen die door de geluidsbarrière vlogen. Alhoewel in Noord-Brabant werd geoefend door de Luchtmacht ging dit niet om een oefening maar om een daadwerkelijke inzet. Defensie heeft dat inmiddels ook bevestigd.

Onderscheppen
Na het horen van de knallen belden volgens de politie veel mensen het alarmnummer 112. In Zeeland was er echter niets aan de hand. De F16's zouden namelijk zijn ingezet om een passagiersvliegtuig te onderscheppen dat het contact met de luchtverkeersleiding was verloren. Om deze reden werd een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) uitgevoerd.

Gevechtstoestellen zijn dan binnen enkele minuten in de lucht en vliegers proberen direct radiocontact te maken en het toestel te identificeren. Indien nodig begeleiden zij het vliegtuig verder. In het uiterste geval kan de QRA de opdracht krijgen om het toestel neer te halen. Defensie heeft inmiddels laten weten dat de communicatie met het vliegtuig kon worden hersteld en dat de F16's inmiddels weer zijn geland op vliegbasis Volkel.

Loze brandmelding
Volgens de brandweer van Axel kwam uit de knallen zelfs een loze brandmelding voort. Er werd namelijk gemeld dat er mogelijk iets gaande was bij Yara aan de Industrieweg (N686) in Sluiskil en om deze reden werd de brandweer uit voorzorg gealarmeerd. Er bleek echter niets aan de hand te zijn en de knallen van de F16's bleken de aanleiding te zijn geweest voor de melding.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Thera (10-8-2017 om 22:37)
Tjonge wat een uiteenlopende reacties om een ander geluid wat anders dan standaard/bekend is te horen, humor om te volgen.
Vogeltje (9-8-2017 om 20:22)
@Waldorf, wat is dat nu toch weer voor een rare opmerking? Sta je er wel eens bij stil dat er ook mensen zijn die bijv al liggen te slapen of een koptelefoon op hebben? Of misschien afgeleidt zijn door de tv en de gordijnen dicht hebben? Ik had mijn koptelefoon op en hoorde dat lawaai en ook ik dacht in eerste instantie aan onweer. Het is wel eens gebeurd dat er onweer was zonder regen of een wolkje aan de lucht. Moet je daarvoor meteen mensen maar gaan uitkafferen op hun "genialiteit?" Lekker geniaal ben jij met zo'n snerend antwoord.
f (8-8-2017 om 18:28)
@Gerard; Nee gek he dat wij sinds mwoah een jaartje of 16 wat banger zijn geworden voor explosies of vliegtuigen...Denk na man, in de periode 'toen jij nog haar had' waren er vast geen groepen moslims die handig genoeg waren om dow doel of borsele als laatste vliegbestemming te nemen... @Peter @cq; ik denk dat Yara er wel degelijk iets mee te maken gisteren, ik was aan het werk op dat tijdstip in Terneuzen (omg haarmanweg) en het klonk wel héél dichtbij...Kan me niet voorstellen dat ik in de afgelopen 47 levensjaren nog nooit een f16 door de geluidsbarriere heb horen gaan dus was dit wel degelijk iets anders... mvg,f
Kitty (8-8-2017 om 13:54)
Hier in Sas van Gent was het ook goed te merken,de ramen en deuren trilde en zelfs m,n katten waren uit hun doen.
helena (8-8-2017 om 13:08)
harde knal Ook ik heb de harde knal gehoord en gevoelt mijn ramen trilde ervan ook in dacht explosie in de straat
Fred (8-8-2017 om 12:49)
Na de dreun (knallen) buiten gekeken, zagen al direct op vrij grote hoogte 3 condenssporen in westelijke richting welke ongewoon dicht bij elkaar lagen. Was meteen al duidelijk dat het hier de "geluidsbarrière" betrof.
Cookie-instellingen beheren