Weerbericht:
Bewolkt en kans op lichte regen. Donderdag meer regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Zelfs kinderen ingezet bij rooftocht met camper

Toegevoegd: 23-11-2018, 11.42 uur - Update: 23-11-2018, 12.06 uur
In augustus wist de politie de familie aan te houden in Aagtekerke.
In augustus wist de politie de familie aan te houden in Aagtekerke.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De volwassenen die deze zomer met een camper op rooftocht waren langs de kust hebben daarbij ook kinderen aangezet tot het plegen van diefstallen. Vier verdachten zitten nog vast, vier minderjarigen zijn in pleeggezinnen geplaatst. De zaak, die draait om zeker 160 auto-inbraken, wordt op 4 december voor het eerst pro-forma behandeld in de rechtbank in Middelburg.


Half juli startte de Walcherse politie een onderzoek nadat een toename was gesignaleerd in het aantal voertuiginbraken. Ook op onder meer Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee bleken meer inbraken te zijn dan normaal. Joeri Nonnekes, operationeel expert bij de Walcherse politie: “Alhoewel in de zomer altijd een lichte piek in het aantal van dit soort inbraken te zien is, ging het nu om zo'n significante stijging dat we vermoedden dat er sprake was van mobiel banditisme: een groep rondtrekkende dieven.”

Van de diefstallen waarvan aangifte werd gedaan, bleek telkens óf een ruit te zijn vernield óf het slot te zijn geforceerd. Gedupeerden waren doorgaans buitenlandse toeristen. De buit was divers en bestond onder meer uit waardevolle goederen zoals telefoons en laptops maar ook uit levensmiddelen en huishoudelijke artikelen. In de periode rond de inbraken werden enkele verdachten op camerabeelden vastgelegd.

Op 16 augustus voerde de politie een actie uit waarbij in Domburg een verdachte camper werd gesignaleerd. Twee van de inzittenden konden door de politie worden gelinkt aan een het onderzoek vanwege een vastgelegde pintransactie. Op de Brouwerijweg bij Aagtekerke werd de camper, welke was voorzien van valse kentekenplaten, aan de kant worden gezet.

In de kampeerwagen bleken zich acht personen te bevinden: een 43-jarige man en zijn vrouw van 41, hun twee zonen en drie dochters (van 11, 15, 17, 18 en 20 jaar) en een meisje van 1 jaar. Alleen het meisje van 1 en de 11-jarige (een jongen) werd niet als verdachte aangemerkt. Volgens Nonnekes zijn de acht familie, maar is het moeilijk gebleken om alle familieverbanden exact boven water te krijgen. Zo zou één van de dochters ook een schoondochter kunnen zijn en is niet duidelijk geworden wie precies de ouders zijn van de baby.

(tekst gaat verder onder advertentie)Dagelijkse bezigheid
Wat volgens Nonnekes het meest opvallende is aan deze zaak, is dat het gezin zich volledig leek te onderhouden door middel van het structureel plegen van diefstallen. De ouders hadden een leidende rol maar ook de kinderen kregen een duidelijke rol toebedeeld. Nonnekes: “Het plegen van diefstallen was voor de kinderen een 'normale' dagelijkse bezigheid. Ze werden structureel ingezet, bijvoorbeeld ingezet om mensen af te leiden, spullen te verkopen of om op de uitkijk te gaan staan. Eén van hen is ook ingezet om geld te pinnen."

Nonnekes: "Hen is daarbij het recht op onderwijs onthouden. Ze gingen immers niet naar school. Ook is het recht op een eigen identiteit geschaad. Ook is door het criminele gedrag een scheve machtsverhouding ontstaan, waarbij geen duidelijke ouder-kind rol meer was. De ouders hebben profijt gehad van het crimineel gedrag van hun kinderen en zullen hiervoor vervolgd worden”.

Waar de familie precies vandaan komt, is ook bij de politie nog altijd niet duidelijk. Nonnekes: “Hun laatste inschrijving was in Duitsland, maar vermoedelijk ligt hun originele in de Balkan. Alle acht zijn analfabeet gebleken maar ze spraken wel Italiaans en Montenegrijns”.

België
Leden van het gezin hebben eerder vastgezeten in het buitenland. Eén persoon zit zelfs op dit moment nog vast in België. Hij werd in het voorjaar van dit jaar aangehouden na een reeks van 100 soortgelijke inbraken aan de Belgische kust. Het vermoeden bestaat dat het gezin na de aanhouding van deze man gewoon een stuk noordelijker verder is gegaan met haar bezigheden. Het onderzoek naar de betrokkenheid van de acht bij de diefstallen in België loopt echter nog. De Walcherse en de Belgische politie werken hierbij samen.

Alle minderjarigen, die overigens in goede gezondheid verkeerden, zijn op de arrestaties op 16 augustus in pleeggezinnen geplaatst. Voor zover mogelijk zijn de vier bij elkaar gehouden, maar meer details over hun situatie wil de politie vanuit privacy-oogpunt niet geven. De vier volwassenen zitten nog altijd vast. Op dinsdag 4 december start de pro-forma-rechtszaak.

Navigatie-apparatuur
​​Dat de politie de familie voor zoveel gepleegde diefstallen (160 in totaal) verantwoordelijk houdt, heeft met name te maken met de navigatie-apparatuur die de dieven gebruikten. Nadat deze door de politie was uitgelezen, werden immers diverse routes zichtbaar langs de parkeerplaatsen waar inbraken waren gepleegd. Welke informatie precies op welke manier boven water werd gehaald, wil Nonnekes echter logischerwijs niet precies uit de doeken doen.

In de camper werden na de arrestaties in augustus overigens flink wat spullen in beslag genomen, zoals koffers, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, laptops, telefoons, sieraden en geld. Een groot deel van de spullen is inmiddels terugbezorgd aan personen die aangifte hebben gedaan. Niet van alle goederen kon echter de rechtmatige eigenaar worden vastgesteld, volgens de politie mede omdat vermoedelijk niet alle gedupeerden aangifte hebben gedaan.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren