Weerbericht:
Bewolkt en kans op lichte regen. Donderdag meer regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Vijf jaar cel voor vader inbrekersfamilie

Toegevoegd: 09-05-2019, 15.11 uur
Het gezin werd op 16 augustus aangehouden bij Aagtekerke.
Het gezin werd op 16 augustus aangehouden bij Aagtekerke.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De rechtbank heeft een 43-jarige man uit Duitsland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De man brak in de zomer van 2018 tientallen (kampeer)auto’s open in Zeeland en Zuid-Holland. Ook pinde hij met een gestolen bankpas en was hij in het bezit van vervalste identiteitsbewijzen.


De rechtbank achtte niet bewezen dat de man zijn kinderen uitbuitte en dat hij en zijn familieleden een criminele organisatie vormden. De man werd verdacht van 160 inbraken. Daarvan vond de rechtbank er 36 bewezen.

Hij brak tijdens zijn strooptocht op allerlei manieren (kampeer)auto’s open om goederen zoals telefoons, tablets, laptops en navigatiesystemen, bankpassen, rijbewijzen, identiteitskaarten, sleutels, kleding, cosmetica en schoenen te stelen. Het ging hierbij vooral om(kampeer)auto’s met een buitenlands kenteken.

De rechtbank rekent het de 43-jarige man zwaar aan dat hij de slachtoffers heeft gedupeerd terwijl zij genoten van hun vakantie. Kennelijk kwam de man naar Nederland met als enig doel diefstallen te plegen. Deze diefstallen vertonen duidelijk kenmerken van mobiel banditisme. De rechtbank heeft daarom in haar strafoplegging een duidelijk en krachtig signaal afgegeven dat dit in de Nederlandse samenleving bepaald niet licht wordt opgevat.

De officier van justitie eiste, op basis van de ten laste gelegde feiten, een gevangenisstraf van 42 maanden. Hoewel de rechtbank komt tot een bewezenverklaring van aanzienlijk minder strafbare feiten, is zij van oordeel dat de eis onvoldoende recht doet aan de ernst en aard van de feiten. De rechtbank legt daarom een fors zwaardere straf op dan geëist.

De echtgenote van de man is, voor het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden. De zoon kreeg een gevangenisstraf van vier maanden voor het pinnen van geld met een gestolen bankpas en het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs.

De rechtbank acht niet bewezen dat de echtgenote en de zoon betrokken waren bij de diefstallen uit de (kampeer)auto’s. De 21-jarige schoondochter werd vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (10-5-2019 om 17:53)
De nieuwe wet was 5 weken cel voor de eerste keer, 10 weken voor de 2e keer etc. Bij zwaardere delicten was het uiteraard zwaarder. Maar standaard bij een simpel diefstalletje van een Roma familie nu al 5 weken geen taakstraf meer. In dit geval 160 inbraken daar mag zeker 5 jaar voor staan.
Branka (9-5-2019 om 16:17)
Eindelijk een rechter die weet hoe het moet Vijf jaar in plaats van een lullig werkstrafje deze rechter verdient een pluimpje Ga zo door
Cookie-instellingen beheren