Weerbericht:
Van tijd tot tijd onweersbuien. Morgenmiddag veel regen
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 15 km

Toeristisch nachtverblijf niet meer toegestaan

Toegevoegd: 27-03-2020, 18.41 uur - Update: 27-03-2020, 23.43 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Om de toestroom van toeristen en daarmee de verspreiding van het coronavirus en een onhoudbare druk op de zorg tegen te gaan, is bepaald dat toeristisch en recreatief nachtverblijf vanaf maandag niet meer is toegestaan. Er zijn wel uitzonderingen. Dat staat in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), zo is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Middelburg.


De nieuwe regel geldt onder meer voor recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, pensions, jachthavens en camperplaatsen. Het geldt ook voor vakantiehuizen (ook tweede woningen) en strandhuisjes. Voor strandhuisjes wordt de regel toegepast omdat men wil voorkomen dat het op de stranden extra druk wordt. Vooralsnog zijn er echter geen plannen stranden te sluiten. Mocht het heel druk worden, dan kunnen wel maatregelen worden genomen, zo zei Lonink vanavond.

Mensen die willen overnachten in campers vallen ook onder het verbod. In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, gelden de maatregelen ook voor hotels als er sprake is van recreatief nachtverblijf. 
Seizoensarbeiders mogen wel worden gehuisvest. Ook tijdelijke bewoning wegens persoonlijke omstandigheden is toegestaan. Dagverblijf is overigens wel gewoon mogelijk. Mensen mogen dus wel aan hun caravan klussen bijvoorbeeld en ze mogen ook overdag recreeëren. De nadruk ligt dus op overnachten.

Wel is het verboden sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. "Naar het oordeel van de voorzitter bestaat binnen de Veiligheidsregio Zeeland de dreiging dat op deze locaties bij de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen. Dit verhoogt op onaanvaardbare wijze het risico op verspreiding van het coronavirus", zo is te lezen in de noodverordening.

“Het is crisistijd, geen vakantietijd”, zo zei Lonink vanavond. Hij gaf ook aan dat alle 13 Zeeuwse burgemeesters het eens waren met het besluit. De Veiligheidsregio Zeeland laat weten te beseffen dat de regel een grote impact heeft. “Je hoopt dat economische schade te herstellen is, voor gezondheidsschade geldt dat dat sowieso niet kan”, zo lichtte Lonink het besluit toe. 

 

Handhaving
De nieuwe regel voor het nachtverblijf gaat maandag om 12.00 uur 's middags in en loopt tot 6 april. In de tussentijd zal ook zeker gehandhaafd worden, zo zei Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). De verwachting is dat volgende week dinsdag duidelijk wordt of en zo ja, hoe lang de maatregel van kracht blijft. Lonink gaf aan dat het wel de verwachting is dat de maatregel verlengd zal worden.

"De maatregelen die gericht zijn op het weren van toerisme/verbod recreatief nachtverblijf in Zeeland worden uiterlijk 10 mei 2020 door de voorzitter van de Veiligheidsregio herbeoordeeld op noodzaak en eventuele verlenging. De voorzitter kan de maatregelen ook eerder dan 10 mei intrekken als ze niet meer nodig zijn om de zorgcontinuïteit te borgen", zo laat de VRZ weten.

Piek
Om een goed besluit te kunnen nemen, moest volgens Lonink eerst de zorgcapaciteit goed in kaart worden gebracht. Volgens Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland, zit Zeeland nog in de aanloopfase van de uitbraak van het coronavirus. “De piek moet nog komen en de ic-bedden zijn al nagenoeg vol”, zo gaf de Gaemers vanavond aan.

Volgens de GGD Zeeland wordt de piek qua patiënten in mei verwacht en zijn de komende weken cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het aantal patiënten. Belangrijk is ook dat de gewone ziekenhuiscapaciteit op niveau moet blijven, zo zei Lonink. Volgens de GGD moet ook niet vergeten worden dat zorg die nu wordt uitgesteld ook weer een keer moet worden ingehaald.

Zou de toeristenstroom niet worden voorkomen, dan zou volgens Lonink een situatie kunnen ontstaan waarbij geen zorg verleend zou kunnen worden aan Zeeuwen terwijl toeristen wel zouden worden geholpen. "Een toename van bezoekers zou een groot risico zijn voor de regio", zo zei Lonink.
 
Tijdens de piek zullen volgens Lonink wellicht keuzes gemaakt moeten worden in wie wel en niet met een ambulance vervoerd kan worden. Mogelijk zullen daar andere vormen voor gezocht moeten worden. Volgens Lonink kan namelijk geen beroep worden gedaan op ambulances uit andere regio's zoals dat bijvoorbeeld wel kon bij het mistongeluk op de A58. In een uiterste situatie zou zelfs defensie ingezet kunnen worden. Op dit moment is het echter nog te vroeg om hier nadere uitspraken over te doen, zo zei Lonink.

GezondheidGezondheid

 

Model-noodverordening
Gisteren kwam het zogeheten Veiligheidsberaad, waarin alle veiligheidsregio's vertegenwoordigd zijn, tot een nieuwe model-noodverordening. De VRZ heeft na de persconferentie van navond ook haar eigen versie van de noodverordening gepubliceerd. Alle uit de noodverordening voortvloeiende regels zijn nu dus, die met betrekking tot nachtverblijf uitgezonderd, van kracht en er kan ook handhavend worden opgetreden. De noodverordening geeft de mogelijkheid om celstraffen tot maximaal drie maanden, dwangsommen of geldboetes in de tweede categorie (maximaal 4.350 euro) op te leggen.

De model-noodverordening gaf veiligheidsregio's al de mogelijkheid om onder meer vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden te laten sluiten als dat noodzakelijk was om de zorgcontinuïteit in de regio te blijven garanderen. Dit artikel heeft de Veiligheidsregio Zeeland nu dus gebruikt om ook in Zeeland recreatief nachtverblijf te verbieden. Het besluit komt niet geheel onverwacht. Voorzitter Jan Lonink van de VRZ gaf eerder al aan dat de toestroom van toeristen zou zorgen voor een onhoudbare druk op de Zeeuwse zorg. Ook zouden onverantwoorde keuzes gemaakt moeten gaan worden, zo schreef hij in een brief aan het Rijk.

De nieuwe noodverordening geeft ook de handvatten om handhavend op te treden als één van de nieuwe maatregelen die het kabinet maandag aankondigde worden overtreden. Zoals het verbod op het uitoefenen van zogeheten contactberoepen: beroepen waarbij het niet mogelijk is ten minste 1,5 meter afstand tot de dichtstbijzijnde persoon in acht te nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om masseurs, kappers, nagelstylisten en rij-instructeurs. Een bezoek aan de aan de fysiotherapeut op doktersvoorschrift is nog wel mogelijk, zo is te lezen in de verordening.

 

Groepsvorming
Belangrijk onderdeel van de nieuwe noodverordening is het verbod op groepsvorming. In tegenstelling tot wat het kabinet in eerste instantie had voorgesteld wordt dit verbod op het hele gebied van de veiligheidsregio van toepassing in plaats van op specifieke plekken. Het verbod betekent dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden en niet met meer dan twee personen mogen zijn.

Vanaf drie personen is sprake van groepsvorming. Personen die een gezamenlijke huishouding vormen, kinderen tot en met 12 jaar die samenspelen onder toezicht van één of meer van hun ouders of voogden die daarbij onderling een afstand van 1,5 meter in acht nemen, zijn uitgezonderd van het verbod.

Eerdere versies
De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kondigde op 14 maart een eerste noodverordening af om ervoor te zorgen dat niet langer groepen van meer dan 100 personen bij elkaar zouden komen. Een paar dagen later, op 15 maart nam het kabinet ingrijpende maatregelen: drink- en eetgelegenheden moesten binnen een half uur de deuren sluiten en kinderopvangcentra en scholen zouden de dag erop niet meer opengaan. Hierop maakte de VRZ een tweede versie van de noodverordening.

In het nieuwe document zijn ook de voorschriften die al eerder waren afgekondigd opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan die rond scholen, kinderopvangcentra en de horeca. Met publicatie van de nieuwe verordening is de vorige versie van 16 maart komen te vervallen.

De volledige nieuwe noodverordening is hier te downloaden.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Introspectief (2-4-2020 om 15:25)
Zeeland is te vol en kan de zorg voor alle gasten niet aan en die moeten weg, ondertussen liggen hier in ZLD voornamelijk brabo's op de IC die ze uit braband hier heen hebben gehaald..omdat daar geen plek meer was.. Mensen, vergeet die verlakkerij van rutte en zijn graaikliek want er gaan never nooit niet genoeg IC bedden komen dankzij hun eigen graaibezuinigingen, hoe hard ze ook om hun eigen stront heen blijven draaien met smoesjes en verwarrende leugens. DIT is het resultaat van de graaistroming en hun zakkenvullende aanhang van het afgelopen decennia en ik ben blij dat ik daar niet op heb gestemd en ik geen overbodig veel doden op mijn geweten heb. En u ? Vindt u dat het nog waard ?
de schande van dit land (2-4-2020 om 15:03)
Wat is "nachtverblijf"? want ik zie hier in de jachthaven na 23:00u nog diverse bootjes met licht waar nog mensen op zitten. Weer totaal incompetente onduidelijke regels van de overheid dus, de amateurs, want wanneer is het dan nacht ? als het donker is ? of na 12 uur pas ? en wie weet zijn die mensen die snachts nog op hun boot zitten wel gewoon inwoners van dat dorp/gat en helemaal geen toeristen ? Maar die mogen toch ook niet op hun boot "verblijven" "s'nachts"? Onduidelijkheid en chaos weer door de falende overheid die zich uit als kleine kinderen die duidelijk niet weten waar ze mee bezig zijn en met domme smoesjes afkomen.
Jan de Raetsheer (30-3-2020 om 10:40)
Echt heel treurig als mensen zoals Marije 65+ hun eigen huis zouden moeten verlaten. En waarom? Burgemeester Lonink die opeens verantwoordelijk is, was daar duidelijk over: "Blijf in je eigen buurt, zodat huisartsen, ambulances en de ziekenhuizen de zorg voor de Zeeuwen aan kunnen." Zeeuws crisisteam wordt wakker: maak duidelijk dat Marije in haar eigen huis mag blijven. De Noodverordening staat immers “tijdelijke bewoning” toe. En voor Lonink nog een tip: verdiep je eens in het bestuursrecht. Artikel 176 Gemeentewet is geen basis voor het wegsturen van mensen zoals Marije. En: lees de Grondwet eens...staan best nuttige dingen in.
Sebastian (29-3-2020 om 22:23)
Uit sommige reacties hier en op andere nieuwspaginas (elders heb ik bij voorbeeld gelezen "tourists go home") kom ik tot de conclusie dat toeristen voor een aanzienlijke deel van de Zeeuwen wel goed genoeg zijn om in "goede tijden" zo veel geld als mogelijk uit te persen maar in "slechte tijden" is men plots ongewenst en wordt weggejaagd (natuurlijk zonder vergoeding voor de jaarplaats). Samen met de voor ons nu pas duidelijk geworden feit van de onvoldoende gezondheidszorg (slechts 30 ic-bedden voor 380.000 inwoners plus duizenden toeristen - wat gebeurt bij voorbeeld bij een ramp in het hoogseizoen?) en ook nog enkele andere punten denken wij na om Zeeland toekomstig de rug te keren. Op een gegeven moment is het teveel van het goede!
Marije (29-3-2020 om 19:36)
Tja morgen moet ik mijn boeltje uit groot vrijstaand huis in Retranchement oppakken om bij mijn kind in westen te gaan wonen...als 65+.had huis met meer ruimte aan hen gegeven tijdelijk voor dichter bij werk. Wat een slechte ideen heeft deze provincie. Tja bij overbelasting hier dus ook liever geen zeeuw in rotterdam want wij willen ook een plekje..haha. Kunnen gezamelijk blijkbaar hier niet op reageren bij regering. Provinciegrenzen sluiten voor nederlanders .
Janspommerans (29-3-2020 om 14:27)
Ik kan niets anders concluderen dan dat de heer Lonink wederom blijkt geeft van zijn media-geile Bestuursvoorzitterschap. Wat is hij graag in beeld als dé belangrijke man van Zeeland. De mensen die nu op de parken zitten zijn veelal hun onveilige woonomgeving ontvlucht en worden nu dus teruggestuurd naar......?? Coronagebied? Ze hebben ieder hun eigen huisje met eigen sanitair dus is er niets aan de hand. Dat ze de campings sluiten met gezamenlijk sanitair kan ik wél begrijpen.
Cookie-instellingen beheren