Weerbericht:
Vannacht wisselend bewolkt en een enkele bui, overdag perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Maatregelen versoepeld: Horeca vanaf 1 juni beperkt open

Toegevoegd: 06-05-2020, 19.19 uur - Update: 07-05-2020, 09.16 uur
Maatregelen versoepeld: Horeca vanaf 1 juni beperkt open
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De horeca mag vanaf 1 juni onder bepaalde voorwaarden weer open. Ook andere coronamaatregelen worden voorzichtig teruggedraaid. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.


Volgens minister-president Mark Rutte ontwikkelen de cijfers voor wat de betreft de ziekenhuizen zich in de gunstige richting en ligt de eerste fase van het virus achter ons. Bij alle maatregelen zijn door de overheid altijd de capaciteit in de zorg en de algehele volksgezondheid als uitgangspunt genomen. De capaciteit biedt volgens Rutte nu meer ruimte maar we moeten volgens hem wel rekening houden met een toename van het aantal patiënten bij elke versoepeling. Om zo'n stijging zoveel mogelijk te voorkomen moet iedereen zich wel goed aan de regels blijven houden. Rutte: "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. We kunnen Nederland alleen van het slot halen als mensen zich verstandig gedragen en aan de regels houden. De absolute randvoorwaarde is dat we de controle die we sinds maart hebben bereikt weten te verankeren."

Vermijd drukte
Volgens minister De Jonge (volksgezondheid) wordt het advies 'Blijf thuis' bijgesteld: 'Buitenshuis? Vermijd drukte'. Alle adviezen met betrekking tot handen wassen, niezen en hoesten in de ellenboog en het gebruiken van papieren zakdoekjes blijven gelden. De Jonge riep mensen eveneens op om zich goed aan de regels te houden: "Bescherm jezelf en daarmee elkaar". Om de situatie goed onder controle te houden moet volgens de minister veel getest worden. De Jonge streeft er daarom naar dat vanaf 1 juni alle Nederlanders met klachten kunnen worden getest. Nu gebeurt dat alleen nog bij ernstige gevallen en bij mensen in bepaalde beroepsgroepen.

Versoepeling
Eerder vandaag lekte via verschillende media al uit dat het kabinet voornemens was om verschillende maatregelen te versoepelen, zij het onder bepaalde voorwaarden. Eerder werd al besloten dat de basisscholen vanaf aanstaande maandag weer open mogen en versoepelde de Veiligheidsregio Zeeland de maatregelen omtrent het toerisme. Nu komen hier dus verdere versoepelingen bij. Vanaf 11 mei worden diverse maatregelen aangepast. Voor alle versoepelingen vanaf 1 juni geldt dat als er een plotselinge piek ontstaat, er gekeken zal worden of de versoepeling door kan gaan of moet worden aangepast.

Vanaf 11 mei kunnen de meeste mensen met een contactberoep weer aan de slag. Het gaat onder meer om rij-instructeurs, kappers en masseurs. Het werk moet wel zo veel als mogelijk op anderhalve meter afstand worden georganiseerd en mensen moeten altijd vooraf een afspraak maken. Hierbij moet vooraf worden gevraagd of de klant klachten heeft. Als dit wordt gedaan, dan is het dragen van mondkapjes is niet nodig, zo zei de minister-president.

Vanaf 11 mei mag iedereen ook weer buiten sporten. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat onder begeleiding weer buiten gesport kan worden. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud mogen onder begeleiding buiten sporten maar met minimaal anderhalve meter afstand. Volwassenen mogen weer buiten sporten en bewegen als er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Contactsporten mogen dus niet. "Lesgeven kan, maar wedstrijden mogen niet en er mag niet gedoucht worden na afloop", zo zegt het kabinet.

De bibliotheken mogen ook vanaf 11 mei weer open. "De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein", zo laat het kabinet weten.

1 Juni
Per 1 juni mogen de middelbare scholen weer open. Ook mogen dan terrassen (als alles volgens plan verloopt) weer open maar mensen moeten wel allemaal zitten en ze moeten onderling anderhalve meter afstand houden. Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters) mogen weer open maar met maximaal 30 mensen in de zaak (inclusief personeel) en mits er minimaal anderhalve meter afstand wordt gehouden. Mensen moeten bovendien wel altijd reserveren en ook hier moet een controlegesprek worden gevoerd met de klant, net als bij de contactberoepen. Rutte gaf aan dat gemeenten kunnen toestaan dat restaurants tijdelijk meer ruimte krijgen voor hun terrassen, maar dat dit puur een lokale kwestie is en dat daarbij wel ook goed gekeken moet worden naar de stromen van mensen in een stad.

Musea en culturele instellingen mogen ook per 1 juni weer open maar mensen moeten wel vooraf kaartjes kopen om zo de spreiding beter te reguleren. Vanaf 15 juni mag het MBO weer praktijkexamens afnemen en ook mag weer prakijkonderwijs worden gegeven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het MBO ook verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

100 personen
Op 1 juli gaat naar verwachting de limiet van 30 personen bij samenkomsten omhoog naar 100 personen. Dat betekent dat in kerken, congrescentra en crematoria dan dus weer maximaal 100 personen mogen samenkomen. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de bioscopen en restaurants. Het is de bedoeling dat vanaf deze datum ook de gemeenschappelijke WC's en douches op bijvoorbeeld campings en vakantieparken weer open mogen.

Het is de bedoeling dat op 1 september ook de sportscholen, sauna's, welness centra, coffeeshops en onder andere casino's weer open mogen. Ook sekswerkers kunnen dan weer aan de slag. Voor de sportscholen wordt onderzocht of het openstellen eerder kan. Contactsporten en binnensporten mogen ook vanaf 1 september weer worden uitgeoefend, tenzij het voornemen niet kan worden uitgevoerd omdat de situatie rond het coronavirus zich negatief ontwikkeld. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal. Rutte gaf vanavond ook aan dat het ook nog niet 100% zeker is hoe het zal gaan met de evenementen. Eerder werd al aangegeven dat evenementen sowieso tot 1 september verboden werden maar of vanaf deze datum ook alle evenementen weer mogen worden gehouden, is dus nog niet zeker te zeggen. Het kabinet laat nu weten dat nog gekeken wordt naar evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten. Voor 1 september wordt hierover een besluit genomen.

Mondkapjes in het OV
In het openbaar vervoer (OV) worden mondkapjes vanaf 1 juni verplicht. Dat is volgens het kabinet nodig omdat het in het OV niet mogelijk is om voldoende afstand tot anderen te houden en omdat het logisch is dat vanaf nu weer meer mensen gebruik gaan maken van het OV. Het wetenschappelijke bewijs voor het nut van mondkapjes is beperkt maar bij juist gebruik is wel een beperkt positief effect te zien en daarom kunnen ze nuttig zijn op plaatsen waar de anderhalve afstand tot anderen niet goed gewaarborgd kan worden, zo zei Rutte.

Volgens Rutte moeten mensen zelf zorgen voor mondkapjes. Ze mogen deze wel zelf maken. Dragen mensen geen mondkapje, dan kunnen ze beboet worden. De capaciteit in het OV gaat weer naar 100 procent. Rutte gaf vanavond wel aan dat vooralsnog hier vermoedelijk maar 40 procent van wordt benut. Rutte riep ook op om niet onnodig te reizen en de spits te mijden waar mogelijk. Dat laatste gehldt volgens hem ook voor kantoorpersoneel en studenten. Hij gaf namelijk aan dat best eens gekeken mag worden naar het aanpassen van bijvoorbeeld werktijden.

Actuele situatie in Zeeland
Hieronder de meest recente Zeeuwse cijfers van het RIVM (van vandaag)

GemeenteBesmettingenOpgenomen
(geweest)
Sterfgevallen
Borsele2250
Goes691110
Hulst2994
Kapelle2231
Middelburg55187
Noord-Beveland710
Reimerswaal2842
Schouwen-Duiveland47111
Sluis1784
Terneuzen102253
Tholen1343814
Veere2662
Vlissingen4995
Totaal60714853
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kat (8-5-2020 om 07:31)
Will, ja, wat gelukt is is dankzij de mensen die de 1,5 regel respecteren, maar het aantal mensen die daarin niet willen geloven is heel groot. Wat ik bedoel is dat de actuele positieve resultaat op de gezondheid is heel kwetsbaar als die voorzichtige mensen niet meer de meerderheid worden. Dus toen die moment gebeurt, moet de virus al onder controle zijn, anders tweede golf, alles dicht, uitgeput teleurgesteld zorgpersoneel terug onder druk.
AD. (6-5-2020 om 23:37)
Ik vond het en slechte presentatie en zeer onduidelijk want hij zie eerst dat de terrassen weer open mogen onder de voorwaarde van 1.5 meter afstand daarna zie hij dat er maximaal 30 mensen BINNEN mogen zijn dus leg het maar uit. Maar er zijn veel cafee,tjes zijn die zijn klein en hebben helemaal geen terras. Net als kleine restaurantjes waar dan dus maar een paar klanten binnen mogen dus die hebben er ook niks aan . Ze hadden beter nog even kunnen wachten want nu word het en stormloop op de horeca waar dus gen plaats meer is omdat het vol zit wat dus resulteert in agressie.
Joris (6-5-2020 om 23:36)
Als het toerisme op gang komt en het deurbeleid van winkels nog zoals nu is verwacht ik grote problemen: Lange wachtrijen slingeren dan over het parkeerterrein van de AH XL omdat we allemaal wachten dat iemand zijn winkelwagen heeft terug gebracht zodat de volgende klant naar binnen mag. Sta je straks 2 uur in de wachtrij voor een brood en een pak melk. Dat zijn oostblok-taferelen. Echt nagedacht wordt er niet.
zeeuw (6-5-2020 om 21:51)
de beste stuurlui staan weer aan wal moet leiden dat je het carona krijgt
Zeeuw (6-5-2020 om 21:21)
Wees blij met Rutte, in andere landen zit je nog steeds binnen of moet je een goeie reden hebben om uit je huis te komen. Heb wel respect voor Mark Rutte hoe hij daar staat. En gaat het fout dan is het niet zijn schuld, hij doet alles volgens het RIVM
will (6-5-2020 om 19:58)
Van mij kunnen de terrassen weer gewoon open die anderhalve meter doen de mensen al 2 maanden zo, dus waar wacht die rutte eigenlijk op tot en nog meer ondernemers kapot gaan ?? geef dat geld dan aan die ondernemers in plaats aan de KLM of sint maarten.
Cookie-instellingen beheren