Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Weer 400 kilo coke ontdekt, drugshandel gaat door

Toegevoegd: 17-11-2020, 16.11 uur
De politie viel deze zomer in het kader van Operatie Portunus diverse panden binnen.
De politie viel deze zomer in het kader van Operatie Portunus diverse panden binnen.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen is begin deze maand 400 kilo cocaïne aangetroffen. Dat meldt de politie, die vandaag in het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' aandacht besteed aan de import van drugs via de Vlissingse haven.

Ondanks de start van 'Operatie Portunus' deze zomer, een actie om de import van cocaïne via de haven bestrijden, lijkt drugshandel nog aan de orde van de dag. Corrupte havenarbeiders spelen een belangrijke rol bij het importeren van deze drugs, zo stelt de politie. De begin deze maand aangetroffen drugs waren afkomstig van een schip uit Zuid-Amerika. De vangst komt volgens de politie bovenop de twaalf ton die eerder al werd aangetroffen.

Fruit
Het grootste deel van de in Vlissingen onderschepte cocaïne komt binnen via schepen uit Zuid- en Midden-Amerika en ligt verpakt tussen het exotisch fruit zoals bananen en ananassen. "In Vlissingen meren die schepen aan in de Bijleveldhaven, ook wel bekend als de ‘fruithaven’. Om de drugs vervolgens het haventerrein af te krijgen, is hulp van binnenuit cruciaal. In ruil voor forse geldbedragen geven corrupte havenmedewerkers informatie aan hun opdrachtgevers over de zendingen met fruit en helpen deze buiten het haventerrein te krijgen", zo vertelt de politie.

Operatie Portunus
Operatie Portunus moet de import van cocaïne via de Zeeuwse haven bestrijden. "De operatie richt zich onder andere op criminele samenwerkingsverbanden. Doel van het onderzoek is onder andere om corruptie onder het havenpersoneel tegen te gaan en om hun criminele vermogen op te sporen. Hulp van burgers is daarbij erg belangrijk want hoewel de politie al twaalf verdachten heeft aangehouden, gaat de import van cocaïne nog steeds door. Er werken vermoedelijk nog altijd corrupte arbeiders in de haven", zo zegt de politie.

De politie hoopt dat mensen hun informatie willen delen als ze weet hebben van mogelijk corrupte havenarbeiders. "Mogelijk vallen deze personen u op door hun luxe levensstijl in combinatie met een modaal salaris", zo zegt de politie. Ook wil men het graag weten als havenarbeiders door drugscriminelen zijn benaderd om te helpen bij de import van cocaïne. 

Crimineel vermogen
De politie denkt overigens dat een aantal aangehouden verdachten vermoedelijk over een groter crimineel vermogen beschikt dan tot nu toe is gevonden. "Mogelijk hebben ze de beschikking over garageboxen, containers of loodsen waar het geld wordt verborgen. Het geld kan ook zijn witgewassen of weggesluisd via bepaalde financiële constructies", zo stelt de politie. Mensen die weten waar het criminele vermogen van de aangehouden verdachten is, worden ook gevraagd om de politie te tippen. Dat kan via het Team Nationale Inlichtingen: 088-6617734. "Dit team zorgt ervoor dat uw gegevens en informatie strikt vertrouwelijk worden behandeld. U kunt ook uw informatie veilig en anoniem delen via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000", aldus de politie.

De uitzending van Opsporing Verzocht vanavond start om 20.35 uur op NPO1. 

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren