Weerbericht:
Vandaag af en toe zon en tot de avond overwegend droog. Morgen veel regen
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 32 km

Onderschepte chats hielpen politie bij onderzoek

Toegevoegd: 02-07-2020, 22.15 uur
De politie bij één van de invallen tijdens Operatie Portunus
De politie bij één van de invallen tijdens Operatie Portunus
© Foto: Roland de Jong
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - De politie heeft de afgelopen maanden kunnen meelezen met miljoenen chatberichten tussen criminelen. Dankzij deze onderschepte berichten vonden volgens Eén Vandaag daardoor sowieso twee van de negen arrestaties gisteren plaats tijdens Operatie Portunus.


Meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen zijn sinds 1 april in real time meegelezen door de Nederlandse politie. Het rechercheonderzoek met de naam 26Lemont richtte zich op Encrochat, een bedrijf dat jarenlang cryptocommunicatie-diensten aanbood, voornamelijk aan criminelen. Encrochat was een van de grootste aanbieders en crimineel Nederland was grootverbruiker. ‘Met dit onderzoek slaagden wij erin om meer dan 20 miljoen berichten tussen criminelen in real-time mee te lezen’, zegt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid.

De afgelopen maanden nam de politie door het onderscheppen van deze berichten vele duizenden kilo’s cocaïne en miljoenen euro’s in beslag. Ook werden er door heel Nederland negentien drugslabs ontmanteld. Daarnaast werden er ruim honderd verdachten van zware misdrijven aangehouden. Zelfs meerdere liquidaties en andere zware geweldsdelicten werden hierdoor verhinderd. Volgens de politie lopen die aantallen dagelijks nog steeds op.

De politieregio Zeeland-West-Brabant laat weten dat ook bij Operatie Portunus gebruik is gemaakt van de informatie die is voortgekomen uit 26Lemont. ‘’En we zijn nog bezig met het analyseren van nog meer data afkomstig uit dat onderzoek die ons verder kan helpen bij het in kaart brengen van de criminele samenwerkingsverbanden’’, aldus een politiewoordvoerder.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (3-7-2020 om 07:20)
als je zo iets leest wat de gevolgen zijn van de chatberichten waar de politie maanden lang gevolgd zijn en de gevolgen die daar uit mede werken aan een opgerolde samen werking van de criminelen mag dit stuk werk wat hier heeft plaats gevonden ingelijst worden, een buiten gewoon goed stuk politie werk
Jan de filatroop (3-7-2020 om 00:10)
Zeeland narcoland!!het kon niet uitblijven,zulke enorme hoeveelheden cocaine (de witte sloper) daar zitten gigantische netwerken achter.we wachten af wat nog volgt??
Cookie-instellingen beheren