Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

2 Jaar cel en 3 jaar rijontzegging voor terrasrijder in Renesse

Toegevoegd: 17-02-2023, 14.51 uur
De man reed meerdere keren een terras op na meerdere ruzies.
De man reed meerdere keren een terras op na meerdere ruzies.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG - Een 51-jarige man is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Hij reed vorig jaar zomer met zijn auto opzettelijk in op de terrassen van twee cafés in Renesse.

Voorafgaand aan het inrijden op de terrassen was de verdachte betrokken bij meerdere opstootjes in het uitgaansgebied, zo meldt de rechtbank van Zeeland-West-Brabant. Nadat hij door portiers van verschillende cafés was geweigerd, raakte hij tot tweemaal toe in een verhitte discussie waarbij geweld werd gebruikt. De verdachte dreigde de portiers kapot te maken en vertrok. Niet veel later reed hij met zijn auto in op het uitgaanspubliek. Mensen moesten uitwijken voor de auto en twee personen werden geraakt.

Volgens de rechtbank is het niet aan de bestuurder te danken dat de gevolgen beperkt zijn gebleven. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat zij de situatie als een bewuste aanslag ervoeren, waarbij mensen als ratten in de val zaten. Na deze gebeurtenis is de verdachte met een beitel en een ander scherp voorwerp in zijn hand teruggelopen naar het uitgaansgebied. Hierdoor ontstond opnieuw een dreigende situatie. 

De rechtbank vindt dat er sprake is van voorbedachte raad. In de paar minuten tussen het opstootje met bedreiging van de portiers en het inrijden op de terrassen, had de verdachte zich kunnen bedenken. Dat heeft hij niet gedaan. Ook op andere momenten had de verdachte nog een andere keuze kunnen maken. Hij is maar liefst drie keer op de terrassen ingereden, waarbij hij zijn auto tussendoor heeft moeten keren. Dat er sprake is van een gerichte actie blijkt volgens de rechtbank ook uit het feit dat de man -terwijl hij met de auto richting het terras reed- riep dat hij iemand zou doodmaken en portiers zou pakken. 

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Naast de gevangenisstraf van twee jaar mag de man drie jaar geen auto of andere motorijtuigen besturen. Met het opleggen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren