Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
40 files van totaal 178 km

Gevangenisstraf en jeugd-tbs geëist voor fatale steekpartij

Toegevoegd: 15-05-2023, 17.23 uur
Bloemen op de plek waar Laveist vorig jaar om het leven kwamen.
Bloemen op de plek waar Laveist vorig jaar om het leven kwamen.
© Foto: Remi Mesu
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen een inmiddels 17-jarige Middelburger is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van 18 maanden en jeugd-tbs geëist. De jongen - die heeft bekend - wordt ervan verdacht op 8 september vorig jaar tijdens een studentenfeest in Vlissingen de toen 20-jarige student Rainée Laveist te hebben neergestoken.


Laveist werd neergestoken tijdens het Kickoff Festival, bedoeld voor studenten van University College Roosevelt, de hogeschool HZ en mbo-school Scalda. Tegen elf uur 's avonds kreeg de politie een melding van een steekpartij en trof daar het zwaargewonde slachtoffer aan. Laveist overleed ter plaatse.

Voorafgaand aan de steekpartij zou er een ruzie tussen twee groepen zijn geweest waarbij over en weer werd geduwd en getrokken. Laveist probeerde de boel te sussen. Dat het de verdachte is geweest die het slachtoffer stak, lijdt volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen twijfel. "De jongen heeft de feiten ook bekend en naast de vele getuigenverklaringen is er een kort snapchatfilmpje waarop het steekincident zichtbaar is", aldus het OM.

De verdachte Middelburger zou volgens de gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn. "Dat maakt dat de feiten hem slechts gedeeltelijk kunnen worden aangerekend", zo stelt het OM. De verdachte liep overigens nog in de proeftijd van een eerder misdrijf: de gewapende overval op juwelier het Gouddoppertje in Middelburg. Daarvoor kreeg hij in 2021 een jeugddetentie van 315 dagen waarvan 90 voorwaardelijk opgelegd.

De rechtbank doet uitspraak op 5 juni.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (18-5-2023 om 11:58)
@Leonardus Denk in het vervolg eens goed na voor je dit soort onzin roept.
Leonardus (18-5-2023 om 07:23)
Ze vragen er gewoon om dat de burger uit eigen recht gaat handelen en hoop het echt ik hang de vlag uit dan !
willem (17-5-2023 om 08:34)
25 jaar past beter bij dat stuk tuig. een overval--steekwapen gebruikt--echt een aanwinst voor de samenleving. en dan vanuit de gevangenis een lange neus trekken ten de onderzoekers van zijn geestvermoigens en zich een hele held voelen. het waren volwassen daden en dan moet hij als volwassene berecht worden. nederland met de misselijk makende flut strafjes.
zeeuw (16-5-2023 om 19:27)
het zal je kind maar wezen die zo iets doet gewoon eenzame op sluiting
Emergo (16-5-2023 om 19:07)
! 1/2 jaar gevangenis, max 7 jaar PIJ en vervolgens TBS hangen henm boven het hoof maar daar komt hij nog wel achter.
Melien (16-5-2023 om 16:15)
Hij had een enkelband toen hij die jongen vermoorde dus de eerdere PIJ maatregel heeft niet gewerkt integendeel hij heeft nu gewoon iemand vermoord en gaan ze nu weer met fluwelen handschoentjes aanpakken met dezelfde PIJ maatregel omdat hij verminderd ontoerekeningsvatbaar is ? Precies zo is het met Donny M gegaan en we weten hoe dat is afgelopen voor Gino, wanneer gaan ze nu eens de maatschappij beschermen tegen dit soort zieken geesten? Nee hoor bescherm de dader maar en slaap vooral lekker verder jeugdzorg en meneer de rechter
Cookie-instellingen beheren