Weerbericht:
Perioden met zon en een enkele bui. Morgen meer zon en droog
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 7 km

OM eist vijf jaar voor moord Zaamslag

Toegevoegd: 06-11-2008, 17.02 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Middelburgse officier van justitie heeft vandaag vijf jaar celstraf geëist tegen de 16-jarige verdachte van de moord op de 56-jarige Peter Herwegh uit Zaamslag.


De jongeman wordt er van verdacht postmedewerker Herwegh op koninginnenacht van dit jaar in Zaamslag van het leven te hebben beroofd. De officier sprak vandaag van een niet te rechtvaardigen daad van zinloos geweld.

Ondanks het verzoek van het Openbaar Ministerie Middelburg om openbaarheid, vond de zitting vandaag plaats achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de verdachte. De rechtbank had voor de nabestaanden, Zeeuwse pers en één landelijke journalist een uitzondering gemaakt.

De 16-jarige jongen die vandaag terecht stond wordt verweten dat hij het op de grond zittende slachtoffer met een hamer op het hoofd heeft geslagen nadat een 17-jarige plaatsgenoot een eerste klap had uitgedeeld. Het slachtoffer was aanvankelijk ernstig gewond, maar overleed op 2 mei in het ziekenhuis in Gent. De verdachte werd dezelfde dag nog aangehouden.

De gebeurtenissen speelden zich af in de koninginnenacht in Zaamslag. Dronken dorpsjeugd veroorzaakte die nacht veel overlast. Er werd onder andere met een weggenomen hagelkanon geschoten en ook werden er vernielingen aangericht. De politie heeft diverse malen moeten optreden. Het latere slachtoffer heeft zich daarmee bemoeid. Uiteindelijk richtte de woede van de jongeren zich op het latere slachtoffer omdat zij dachten dat hij hen stond te filmen. Waarschijnlijk hebben ze daarbij zijn nachtkijker voor een camera aangezien.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de 16-jarige verdachte volgens het volwassenstrafrecht moet worden veroordeeld. De officier: “Verdachte heeft een volkomen onterechte woede gebotvierd op een weerloze man door met voorbedachte raad een genadeloze klap met een hamer uit te delen.” De jongen wordt door het OM gezien als volledig toerekeningsvatbaar, aldus een woordvoerder. Uit het onderzoek bleek dat de jongen zeer veel alcohol had gedronken. Volgens de officier laat deze zaak dan ook “als geen ander zien dat jongeren zich meer bewust moeten worden van de risico’s van drank en groepsgedrag”.

De 17-jarige jongen die de eerste klap uitdeelde werd op 1 mei aangehouden. Deze verdachte wordt door het Openbaar Ministerie (OM) echter niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van het slachtoffer. Op 1 oktober is zijn zaak behandeld door de kinderrechter. Het vonnis luidde 60 uur werkstraf waarvan 24 uur voorwaardelijk. Gedurende de proeftijd van een jaar dient hij zich aan de aanwijzingen te houden van Bureau Jeugdzorg.
 
Zie ook:
- Verdachte Zaamslag (16) bekent (15-05-2008)
- Verdachte Zaamslag langer vast (07-05-2008)
- Uitvaart Herwegh zaterdag in besloten kring (07-05-2008)
- Lonink: Politie was alert genoeg in Zaamslag (05-05-2008)
- Premier Balkenende betoont medeleven (03-05-2008)
- Verdachten Zaamslag nog dagen vast (02-05-2008)
- Zwaar mishandelde man Zaamslag overleden (02-05-2008)
- Bijeenkomst voor inwoners Zaamslag (01-05-2008)
- Weer verdachte mishandeling Zaamslag opgepakt (01-05-2008)
- Arrestatie na onrustige start Koninginnedag Zaamslag (30-04-2008)
- Hevig bloedende man op straat in Zaamslag (30-04-2008)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jos (11-11-2008 om 12:41)
Schandalig dat men voor een dergelijk misdrijf slechts 5 jaar krijgt. Hoezo normen en waarden? Levenslang is de enige gepaste straf.
Te soft (10-11-2008 om 23:14)
Tja, straf is zeker veel te soft, maar alles is hier soft aan. Als je als jongetje van 16 met een klauwhamer op stap gaat, dan ben je niet vol, en dat hadden die ouders ook kunnen weten. Als je wilt vechten doe je dat toch met je handen, en als je bang of niet vol bent neem je een klauwhamer mee.
Oscar (10-11-2008 om 18:48)
Ja ondanks het zal je zoon maar wezen, straf minstens 10 jaar en de jongen van de eerste klap voorbeeld doet volgen minimaal 5 jaar . Wij zijn veel te soft hier ook voor onze eigen kinderen.
Mimi (10-11-2008 om 16:59)
@Moedertje(10-11-2008/09:50 uur): Dankzij mensen als u zijn de straffen in dit land zo laag . Voor criminelen wordt er alles in het werk gesteld om de mensenrechten in ere te houden. Waar zijn de rechten van slachtoffers en nabestaanden? Een gesprekje met slachtofferhulp? p.s. Ik ben ook moeder!
W (10-11-2008 om 14:53)
Ik vind dat de 17 jarige jongen die de eerste klap uitdeelde ook wel forser gestraft had mogen worden. Hij begon met klappen te geven en dit was de druppel voor zijn mede maatje om vervolgens nog een klap te geven(ook al heeft zijn mede maatje een eigen wil) waar een schaap over de dam is........
Nog een moeder... (10-11-2008 om 14:13)
Zou het helpen,opsluiten en daarna weer vrij?Geef hem alsjeblieft nog een paar jaar begeleiding en controle daarna. Dit kan echt niet wat hij gedaan heeft.Tegenwoordig hebben ze geen respect meer voor de oudere medemens.Beetje meer verdraagzamer en wat minder op elkaar letten alsjeblieft,doe het!!!
Cookie-instellingen beheren