Weerbericht:
In het (zuid)oosten enkele wolkenvelden. Elders stapelwolken
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

OM vraagt vrijspraak voor dood Van der Linden

Toegevoegd: 15-02-2021, 15.06 uur
OM vraagt vrijspraak voor dood Van der Linden
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De officier van justitie in Middelburg vindt dat de inmiddels 53-jarige oud-Vlissinger M. B. opnieuw moet worden vrijgesproken van de moord, dood, of zware mishandeling die geleid heeft tot de dood van de toen 36-jarige Joost van der Linden in 2010.


Het stoffelijk overschot van Van der Linden werd op 11 oktober 2010 aangetroffen in B.'s woning aan de Dordtmansstraat. De Vlissinger kon vervolgens begin november in Eindhoven worden aangehouden. De vriendin van B. - I.H. - bekende Van der Linden op 7 oktober om het leven te hebben gebracht. Die verklaring trok ze echter later weer in. Volgens haar bekennende verklaring had het slachtoffer bij haar drugs afgeleverd en probeerde hij haar aan te randen. In een reactie sloeg zij een USB-kabeltje rond zijn nek. Ze zette een knie in zijn rug en trok het kabeltje aan.

Vriendin I. H. ging in beroep en werd na diverse procedures definitief vrijgesproken. B. werd voor het helpen van zijn vriendin met het wegwerken van sporen veroordeeld tot vijf maanden cel. Los van de bekentenis van H. is tot op heden niet vastgesteld waaraan het slachtoffer nu precies is komen te overlijden. Als mogelijkheden waren er een overdosis drugs of door de verwurging.

De rechtbank twijfelde eraan of de biecht van de vrouw wel echt waar was en sprak haar vrij. Het gerechtshof in Den Bosch was, in hoger beroep, wel overtuigd van de schuld van de vrouw. Volgens de Hoge Raad schortte er echter het nodige aan de motivering van het hof. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep vrijspraak gevraagd, omdat het twijfelde aan de betrouwbaarheid van de bekentenis van de vrouw. Volgens de Raad had het hof beter moeten motiveren waarom het van dit onderbouwde standpunt afweek. Het hof heeft destijds een verzoek van het OM tot een nader onderzoek van de bekennende verklaringen afgewezen.

De laatste 'bekentenis' van H. is dat Van der Linden al dood was toen zij de woning binnenstapte en geen idee heeft wat er is gebeurd. B. op zijn beurt zou tegenover zijn moeder, zijn ex-echtgenote en een kennis gezegd hebben dat hij iets vreselijks had gedaan. “Ik heb iemand omgelegd”, zo zou hij hebben gezegd. Hoewel het Openbaar Ministerie zegt voldoende aanwijzingen te hebben ontbreekt de overtuiging dat B. de dader is geweest.

B. was vandaag overigens niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig. Uitspraak over twee weken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (16-2-2021 om 15:37)
Wat erg, anoniem!! Erg triest ja...
annoniem (16-2-2021 om 06:59)
Joost was zwaar gehandicapt, (vanaf geboorte) kon amper lopen en was totaal niet in staat om zo iets te kunnen doen dus hoezo willen aanranden , dat had die jongen niet eens gekund te triest dat hij zo aan zn einde gekomen is, geen goed woord voor over en dan willen ze nog vrijspraak ook WTF gaat echt de verkeerde kant op hier in Nederland het is gewoon Moord en niet anders.\ Rust zacht vriend, dat je pijnloos mag zijn.
raar verhaal. (15-2-2021 om 17:11)
Een goeie originele usb kabel van een telefoonmerk of laptop, hang je iemand mee op, die breekt niet zomaar GULG! ! Raar dat ze eerst verklaring aflegd! Je heb het gezegd! Dus je bent fout! Raar verhaal! Ze is gewoon strafbaar. Ze heeft het gewoon gedaan! Waarom trek je die later weer in? Waarom? Vreemd toch? Klopt niks van! Zag ze toen in, hoe lang straf ze zou gaan krijgen? Oh wacht ik zeg gewoon dat ik het toch niet gedaan heb! Nee nee meid. Bloeden zal je nu! Ze is zo fout als wat!
Moeder (15-2-2021 om 16:14)
Vreselijk voor de nabestaanden...
gulg (15-2-2021 om 15:17)
Usb kabeltje breekt al als je er over struikelt
Cookie-instellingen beheren