Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Levenslang voor moorden Vlissingen en Alblasserdam

Toegevoegd: 14-07-2023, 11.21 uur
Onderzoek naar de moord op de schoenmaker in Vlissingen.
Onderzoek naar de moord op de schoenmaker in Vlissingen.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De man die werd verdacht van de dodelijke schietincidenten in een schoenmakerij in Vlissingen en op een zorgboerderij in Alblasserdam heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. De verdachte stond terecht voor drie moorden, twee pogingen tot moord, twee bedreigingen en het bezit van een vuurwapen.


"Met het plegen van de feiten heeft de verdachte een reeks van misdrijven begaan die zijn weerga bijna niet kent. De vijf moordaanslagen lijken op (pogingen tot) liquidaties of afrekeningen. Het geweld en de koelbloedigheid zijn angstaanjagend. Met deze gruwelijke en zinloze daden brengt de verdachte kolossaal leed toe aan velen. Drie mensen zijn er niet meer. Hun levens zijn voorbij. De nabestaanden die zij achterlaten hebben zeer veel verdriet", zo licht de rechtbank het vonnis toe.

Volgens de rechtbank is gezien de ernst van de feiten en de omstandigheden daaromheen een levenslange gevangenisstraf de enig passende straf. "De rechtbank heeft zich vervolgens wel de vraag gesteld of die levenslange gevangenisstraf aan de verdachte moest worden opgelegd. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte en/of de toerekening van de feiten aan de verdachte zouden een reden kunnen zijn om daarvan af te zien. Een alternatief is in dat geval een combinatievonnis waarin een (lange) tijdelijke gevangenisstraf wordt gecombineerd met een tbs", zo legt de rechtbank vandaag uit.

"Met een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS kunnen de door de wetgever gestelde doelen gericht op veilige terugkeer in de samenleving niet worden gehaald. Ook doet een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of (substantieel) lager onvoldoende recht aan de aard en ernst van de gepleegde misdrijven. Dit leidt tot de conclusie dat een combinatievonnis simpelweg geen alternatief is. De enige passende straf in deze zaak is dan ook de levenslange gevangenisstraf. Deze straf wordt daarom aan de verdachte opgelegd", aldus de rechtbank.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ad Jonkers (14-7-2023 om 13:07)
Dit vonnis is absoluut terecht. Zoveel levens weggenomen en zoveel levens voor altijd beschadigd. Deze persoon mag nooit meer in de samenleving verschijnen. Maar.......de advocaat kan nog hoger beroep aantekenen. Hopelijk komt het nier zover want dan gaan de nabestaanden opnieuw door een hel. Laat hen in vredesnaam met rust. Geef hen de gelegenheid alles te verwerken. 3 kille moorden, 3 mensenlevens weggenomen.
Drica (14-7-2023 om 12:44)
Ik ben blij met dit vonnis Bij 30 plus tbs zou hij eerder dan die 30 jrn weer mogen wennen aan het leven buiten. Ik hoop dat er goed op hem gelet wordt zodat hij niet kan ontglippen wan deze gast is en blijft een gevaar. Sterkte aan de nabestaanden bij hun verwerking.
Michel (14-7-2023 om 12:26)
Eindelijk een rechtbank met Rechters die een wijs en te rechte uitspraak doen. Met de hoop dat er meer Rechters dit gaan doen.
Cookie-instellingen beheren