Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 15 km

Eis: 30 jaar en TBS voor dodelijke schietpartijen Vlissingen en Alblasserdam

Toegevoegd: 13-06-2023, 12.57 uur
Het fatale schietincident vond plaats op 4 mei vorig jaar in Vlissingen.
Het fatale schietincident vond plaats op 4 mei vorig jaar in Vlissingen.
© Foto: Roland de Jong
Door: Reinoud Hiemstra

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs geëist tegen de 39-jarige man uit Oud-Alblas die mei vorig jaar in Vlissingen een winkelier doodschoot en in Alblasserdam twee mensen doodde op een zorgboerderij. De verdachte staat terecht voor drievoudige moord, twee keer poging tot moord, bedreiging en verboden wapenbezit.


De fatale schietpartij in Vlissingen vond op 4 mei vorig jaar plaats in de Sint Jacobsstraat. Twee dagen later doodde de man in Alblasserdam een 16-jarige cliënte en een 34-jarige begeleidster van een zorgboerderij. Hierbij raakten twee andere personen, een jongen van 12 en een 20-jarige vrouw, ernstig gewond. De politie kreeg de verdachte na de schietpartij in zicht in de buurt van de zorgboerderij en kon hem ter plekke in de boeien slaan.

De man verbleef in de periode van 2015 tot 2017 op de dagbesteding van de bewuste zorgboerderij, maar moest daar vertrekken vanwege een ongewenste relatie met een 18-jarige cliënte van dezelfde zorglocatie. De breuk kon de verdachte niet verkroppen. Dit liet hij duidelijk merken door haar in die tijd voortdurend lastig te vallen en door de vele berichtjes die hij haar bleef sturen.

De verdachte raakte, zo blijkt volgens het OM uit het strafdossier, in de jaren daarna steeds meer het spoor bijster. Hij zocht in april vorig jaar via internet naar een vuurwapen en uiteindelijk kocht hij ook daadwerkelijk een pistool en munitie. Op 4 mei afgelopen jaar reed hij vervolgens naar Vlissingen waar hij een afspraak had met een 60-jarige man. Eenmaal daar aangekomen heeft de verdachte deze winkeleigenaar doodgeschoten. Hierover verklaarde hij later dat hij dit heeft gedaan omdat hij zijn aangeschafte wapen wilde testen.

In het onderzoek naar beide schietincidenten werd uitgebreid gezocht naar de verkopers van het wapen en de bijbehorende munitie. Een 39-jarige Amsterdammer die de verdachte munitie verkocht, kon uiteindelijk worden getraceerd en is reeds door het OM vervolgd. Hij zit een gevangenisstraf van 24 maanden uit. De identiteit van de verkoper van het handvuurwapen kon niet worden achterhaald.

Volgens de officier van justitie is alleen een langdurige celstraf met een tbs-maatregel passend. “Hoe vind je de juiste woorden om aan te duiden hoe ernstig het doodschieten van drie willekeurige mensen is, hoe erg het is dat je een wapen aanschaft, een onschuldige dame bedreigt en vervolgens op klaarlichte dag een onschuldige man doodschiet om je wapen te testen? En dat je twee dagen later op een zorgboerderij, een plek waar mensen samenkomen die een extra zetje in de rug kunnen gebruiken, die al een rugzakje hebben en die al het nodige hebben meegemaakt, mensen gaat neerschieten? Ik ben nog een paar keer terug geweest en de lieflijkheid van de plek contrasteert zo verschrikkelijk met de hel die verdachte hiervan heeft gemaakt", aldus de officier van justitie.

In het dossier van de verdachte komt naar voren dat hij een psychische stoornis heeft en dat hij daarvoor behandeld moet worden. Tegen de verdachte is daarom door het Openbaar Ministerie naast een celstraf van 30 jaar ook tbs geëist.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren