Weerbericht:
Heldere nacht, in het Waddengebied lokaal mist
Verkeersinformatie:
Geen files

VRZ houdt grote oefening, maar niet op straat

Toegevoegd: 13-11-2019, 10.22 uur
VRZ houdt grote oefening, maar niet op straat
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

SLUIS - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) houdt momenteel een zogeheten systeemoefening rond een gesimuleerde melding van een incident in de binnenstad van Sluis.


Van de oefening is volgens woordvoerster Corry Brand van de Veiligheidsregio weinig te zien. Wel zijn via het alarmeringssysteem P2000 meldingen te zien die begeleid worden door de term 'OEFENING'. “Op de locatie zelf is vrijwel niets te zien, het oefenen gebeurt grotendeels binnenshuis. Er wordt alleen een zogeheten CoPI-unit geplaatst in de buurt van de incidentlocatie. De omstandigheden zijn fictief, maar een soortgelijk scenario is wel realistisch”, aldus Brand.

De oefening wordt waargenomen door onafhankelijke waarnemers. Er wordt onder andere gekeken naar de wijze van opschaling, naar de informatievoorziening en de crisiscommunicatie. Ook de onderlinge samenwerking is een belangrijk element. Een dergelijke systeemoefening geeft volgens de Veiligheidsregio inzicht in de kwaliteit van de crisismanagementorganisatie in Zeeland.

“Alle veiligheidsregio’s zijn bij wet verplicht om jaarlijks een systeemoefening te organiseren. De Inspectie van Justitie en Veiligheid (JI&V) kijkt mee en gebruikt de resultaten om de minister van Justitie en Veiligheid een actueel beeld te geven over de kwaliteit van de crisisbestrijding in Zeeland op dit moment”, aldus de VRZ.

Aan de oefening doen alle partijen mee die worden betrokken bij een GRIP3-incident: de meldkamer, het Commando Plaats Incident (CoPI), het Regionaal Operationeel Team (ROT), het Gemeentelijk Beleidsteam (RBt) en de betrokken gemeente (Sluis). Ook doen diverse ondersteunende crisisteams mee voor bijvoorbeeld brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening, informatiemanagement, gemeente en crisiscommunicatie.

In het voorjaar van 2020 wordt door de externe waarnemers verslag uitgebracht over de oefening.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren