Weerbericht:
Vannacht wisselend bewolkt en enkele buien, overdag perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Goesenaren cel in voor oproep tot rellen

Toegevoegd: 27-01-2021, 17.49 uur
Goesenaren cel in voor oproep tot rellen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vier Goesenaren moeten de cel in voor het delen van van een oproep tot rellen dan wel het aanzetten tot het delen van de oproep op social media.


De politie kreeg zondagavond en maandag meerdere meldingen van alerte burgers die wezen op diverse oproepen op social media zoals Snapchat en TikTok. In deze berichten werd aangezet tot rellen in Goes. In de loop van maandag werden de vier opgepakt. Sindsdien zaten ze vast.

Tegen een 18- en een 19-jarige jongeman uit Goes eiste de officier van justitie vandaag een celstraf van drie weken en een werkstraf van 60 uur. Het Openbaar Ministerie (OM) acht het doorsturen van het opruiende bericht bewezen. De rechter ook, maar die hield meer rekening met de vaste baan van de jongemannen en het feit dat er in Goes geen rellen uitbraken. Daarom werden deze twee mannen veroordeeld tot drie weken celstraf waarvan twee weken voorwaardelijk. Ook moeten ze beide een werkstraf van 60 uur doen.

Twee andere mannen uit Goes (19 en 21 jaar oud) werden veroordeeld tot respectievelijk twee weken cel waarvan 12 dagen onvoorwaardelijk en 30 dagen cel. Dit na een reis van respectievelijk 10 weken cel (waarvan vier weken voorwaardelijk) en 3 maanden cel. Ook deze mannen kregen een werkstraf van 60 uur opgelegd. Het OM neemt het deze jongemannen kwalijk anderen te hebben aangezet het kwalijke bericht te delen.

In de vier zaken kon snelrecht worden toegepast. Volgens het OM omdat de verdachten relatief eenvoudig op te sporen waren en de oproepen online stonden. Volgens het OM is het oproepen tot rellen in deze tijd onbegrijpelijk en zeer ontwrichtend. “De coronamaatregelen zijn voor veel mensen zwaar. De rellen hebben in korte tijd gezorgd voor nog meer onrust en schade. Ondernemers, politie, en zelfs hulpverleners en journalisten zijn hierdoor nog eens extra zwaar gedupeerd. Het oproepen van geweld moet stoppen. Laat in deze crisistijd niet de frustratie overheersen maar het algemene belang. Geweld is nooit een oplossing”, aldus het OM.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Sha (29-1-2021 om 10:00)
@jan en zoniet dan mogen ze rellen????
Pietertje is een relstoker (28-1-2021 om 18:39)
Pietertje... pas je aan! Het is voor niemand leuk! Maar de boel gaan vernielen? Een ander naar de kloten trappen! Je bent een lamlul als je dat doet. Mij de kop indrukken hahahaha. Denk dat je niet weet, hoe ik mijn problemen oplos haha. Heb 27 camera.s die alles regsitreren! Ik kom er achter wie je bent hoor! Als je dat bij mijn winkeltje flikt, zien ze je nooit meer terug! Dan is Pieterjes verleden tijd! Jankerd!!!!!!!!!!!!!!! Zoek een baan of hobby lamlul!
Johan (28-1-2021 om 15:41)
@Pietertje Dus dat praat alles maar goed? Omdat de jongeren niks meer te doen hebben moet alles maar kapot, is dat het? Verder als het kabinet je niet aanstaat dan krijg je dit jaar de kans om dat aan te geven tijdens de landelijke verkiezingen.
Remco (28-1-2021 om 15:34)
@ pietertje , tot ze jou auto of andere waardevolle spullen slopen....
Johan (28-1-2021 om 14:55)
@Pietertje Dus dat praat alles maar goed? Omdat de jongeren niks meer te doen hebben moet alles maar kapot, is dat het? Verder als het kabinet je niet aanstaat dan krijg je dit jaar de kans om dat aan te geven tijdens de landelijke verkiezingen.
kees (28-1-2021 om 14:07)
Prima en een strafblad wegens misdrijf. Maximum celstraf is trouwens 4 jaar als er ook rellen uitbreken door dit gedrag en er schade ontstaat
Cookie-instellingen beheren