Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 7 km

Arnemuiden: Agent gewond, politie moest zich terugtrekken

Toegevoegd: 01-01-2022, 17.15 uur
De Mobiele Eenheid vannacht bij de Nieuwlandseweg.
De Mobiele Eenheid vannacht bij de Nieuwlandseweg.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

ARNEMUIDEN - Bij de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Arnemuiden is een politieagent gewond geraakt. Burgemeester Harald Bergmann veroordeelt de incidenten en constateert dat deze vooraf zijn georganiseerd. “Alles brandbare spullen liggen klaar, er is over nagedacht.” Naar aanleiding van de ongeregeldheden werden vannacht door de Mobiele Eenheid (ME) elf personen aangehouden. Eerder mislukte een poging van reguliere agenten om de situatie de kop in te drukken. Zij moesten zich terugtrekken, zo zei de burgemeester vanmiddag tijdens een persbijeenkomst.


Op Oudjaarsdag trok volgens Bergmann een groep van 90 tot 100 personen door Arnemuiden die volgens hem kennelijk het idee had dat ze “konden doen wat ze wilden”. Rond half elf 's ochtends kreeg de brandweer van Arnemuiden al een eerste buitenbrand voor de kiezen. Later werd de blusploeg nog zeker twaalf keer ingezet, onder meer nadat op de Nieuwlandseweg de aldaar geplaatste mobiele camera-unit in brand was gestoken. Dat daar iets mee zou gebeuren, had de burgemeester wel verwacht. Hij had echter wel gehoopt dat mensen zich zouden houden aan het samenscholingsverbod en dat arrestaties konden uitblijven. Het liep helaas anders.

Gehoorschade
Nadat overdag door de politie maar beperkt was opgetreden bij de gestichte brandjes, probeerden reguliere agenten rond 17.00 uur een groep uiteen te drijven nadat deze was samengekomen. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en volgens Okke van Gelderen, plaatsvervangend districtschef van de politie Zeeland-West-Brabant, werd dit ook naar de agenten gegooid. Er ontstond een dusdanig gevaarlijke situatie dat de agenten zich genoodzaakt voelden zich terug te trekken. Eén agent raakte desondanks nog wel gewond: hij heeft een gescheurd trommelvlies en vermoedelijk gehoorschade, aldus Van Gelderen.

In de tussentijd bleef het relatief rustig maar aan het begin van de nacht was een groep van 60 tot 70 jongeren aanwezig in het gebied rond de Nieuwlandseweg. Hierop werd rond 01.00 uur de Nieuwlandseweg voor een eerste keer schoongeveegd door de Mobiele Eenheid. Hierbij werden geen arrestaties verricht. Op dat moment werd volgens de politie wel veel zwaar vuurwerk afgestoken: “Cobra's, nitraten en een zogeheten shell die midden in een groep ME'ers belandde. Zo'n shell wordt normaal gesproken de lucht in geschoten maar op de grond heeft hij een radius van zo'n 10 meter. ME'ers zijn hier niet tegen beschermd”, aldus de districtschef.

'Alle registers open'
Nadat extra ME'ers waren opgetrommeld en ook leden van de Aanhoudingseenheid (AE) van de ME zich naar Arnemuiden hadden begeven, werd rond 02.15 uur opnieuw opgetreden. Hierbij werden in totaal elf personen uit Arnemuiden opgepakt, variërend in leeftijd van 16 tot en met 27 jaar oud. Alhoewel de elf werden gearresteerd voor belediging en/of het niet voldoen aan een bevel of vordering probeert de politie nog personen te identificeren die vuurwerk afstaken en naar agenten gooiden. Volgens de districtschef worden hiervoor alle registers opengetrokken. “Deze personen hebben willens en wetens explosieven afgestoken met het risico hierdoor anderen zware verwondingen toe te brengen. Dit is poging tot doodslag dan wel een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.”

Volgens burgemeester Bergmann ging het de afgelopen jaren best aardig in Arnemuiden maar waren vorige jaarwisseling en die van afgelopen nacht een dieptepunt. “Een kleine groep haalt hierbij het beeld van Arnemuiden naar beneden en zorgt bovendien voor consequenties voor velen. Het is verschrikkelijk wat deze groep aanricht. Ik ben echt ontstemd. Ik sprak ook met de Primera-ondernemer die vorig jaar werd getroffen, die heeft ook nu weer doodsangsten uitgestaan.”

Bandenleverancier
De politie is volop bezig om nog meer verdachten in beeld te krijgen. De beelden van de camera-unit kunnen hierbij wellicht nog uitkomst bieden. De gemeente Middelburg is bovendien bezig om de leverancier aan te pakken die de autobanden leverde die later in de stad werden aangestoken. Bergmann: “Deze komt uit Walcheren. We gaan de schade die de autobanden hebben veroorzaakt op deze leverancier verhalen want deze had kunnen weten dat als je oude banden aan jongeren geeft, dit is wat ermee gebeurt.”

Dat tientallen personen zich niet aan het samenscholingsverbod bij de Nieuwlandseweg hielden, was niet wat de burgemeester had gehoopt. Voor de politie betekende het echter wel dat eenvoudiger opgetreden kon worden. Van Gelderen: “Juridisch maakt het het wel veel gemakkelijker om personen aan te houden. Ze overtreden nu immers simpelweg het samenscholingsverbod. Is zo'n verbod er niet, dan moet je wel precies kunnen aanwijzen wie iets anders strafbaars deed.”

Ouders
Bergmann hoopt dat volgende jaarwisseling rustiger verloopt. Hij heeft ook nog altijd de wens dat mensen die meer weten van zich laten horen. “Iedereen in Arnemuiden weet precies wie dit doet maar ze zullen dit nooit zeggen. Hierdoor komt wel hun woonplaats negatief in beeld. Ik ben ook benieuwd hoe ouders over dit onderwerp met hun kinderen praten. Overdag liepen er ook kinderen rond van 12 jaar oud. Vinden hun ouders het normaal dat zij op straat lopen als ze weten dat dit soort zaken zich daar afspelen?”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (5-1-2022 om 13:32)
@Nelie, helemaal eens met jouw reactie.
Nelie (5-1-2022 om 13:14)
Beetje rare reactie Jan, dus omdat onze "zielige" jeugd het zo zwaar heeft mogen ze dan maar vernielingen aanrichten en mensen verwonden?? Jij begrijpt dat??? Het is dus niet aan de burgemeester en politie te wijten maar gewoon aan die gasten en hun ouders!
Wat een helden (5-1-2022 om 06:00)
Whahahah, en dan komt de ME die gewoon normaal hun werk doen. En dan pist de ene held in zijn broek, en de andere durfal schreeuwt als een speenvarken wat geslacht gaat worden. Wat een mietjes toch weer, zulke trieste en troosteloze lui. Even geduld hoor, straks mogen jullie uithuilen bij mama.
Michel (3-1-2022 om 10:31)
@Thijs, als ik (maar gelukkig niet) er ook zo over zou denken als jouw, dan bleef ik geen seconde langer in dit land.
bram goeree (2-1-2022 om 22:47)
Thijs als het zo ''slecht'' is als je denk dan emigreer je toch .
Thijs (2-1-2022 om 17:13)
De selective verontwaardigheid hier is weer tekenend. Allemaal weer roomster dan de paus. Buitensporig geweld vinden jullie prachtig zolang het maar vanuit de overheid is op mensen die een andere mening hebben dan die van jou. Binnenkort wijkt JOUW mening een keer af. Dan nog steeds een grote mond? Nee, dan ben je opeens zielig. Dit was een reactie op een provocerede actie vanuit de overheid. Zo simpel is dat. Als je IQ hoger is dan de dikte van een stoeptegel, dan zou je dat weten, maar helaas hebben we hier nog steeds mensen die denken dat de overheid er voor jou is. Dat die ook maar iets geven om burgers. Wordt toch eens wakker man! De overheid geeft geen F**** om jou en bij de politie is het motto 'Befel ist befel!'
Cookie-instellingen beheren