Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 9 km

Driehoek: 'Rustig' beeld jaarwisseling, Arnemuiden uitzondering

Toegevoegd: 01-01-2022, 17.31 uur
Een buitenbrandje op Oudjaarsavond in Vlissingen.
Een buitenbrandje op Oudjaarsavond in Vlissingen.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Waar het vannacht in Arnemuiden dusdanig uit de hand liep dat de Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen lukte het de politie op andere plekken de rust eenvoudiger te bewaren. Wel werd er heel veel zwaar vuurwerk afgestoken en namen veel mensen het niet zo nauw met de coronaregels. Toch was het algehele beeld over de provincie 'rustig', zo zegt districtsvoorzitter en burgemeester van Middelburg Harald Bergmann.


Volgens Okke van Gelderen, plaatsvervangend districtschef van de politie Zeeland-West-Brabant, was het in Zierikzee ook een tijdje onrustig. “Reguliere politieagenten hebben toen met zachte dwang mensen verwijderd. Dat is gelukt. Hetzelfde geldt voor groepen die samenkwamen in Krabbendijke en Yerseke. In Arnemuiden liep het anders. Hier werd de politie bestookt met vuurwerk en raakte een agent gewond. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid (ME) elf personen aanhouden.”

Tijdens de jaarwisseling bleken twee cafés in Middelburg en één in Hoek tegen de coronaregels in open te zijn. Hiertegen is bestuurlijk opgetreden. Het viel de politie en burgemeesters ook op dat coronaregels in het algeheel niet goed werden nageleefd, maar zij hadden naar eigen zeggen ook niet anders verwacht. “We hadden niet de verwachting dat mensen met mondkapjes op straat zouden gaan lopen en continu anderhalve meter afstand zouden gaan houden. Wel hadden we meer gehoopt van het vuurwerkverbod”, zo zei Bergmann vanmiddag.

Vuurwerkverbod
“Waar normaal gesproken vuurwerk vaak maar tot een uur of twee 's nachts werd afgestoken, gebeurde dat nu tot vroeg in de ochtend. Het ging bovendien om veel en zwaar vuurwerk, ondanks het vuurwerkverbod. Het verbod heeft niet gebracht wat we ervan hadden verwacht. In de provincie hebben we zelf al veel illegaal vuurwerk 'uit de markt' gehaald maar in de landen om ons heen is vuurwerk natuurlijk eenvoudig te verkrijgen en het is zuur dat dit zo'n effect heeft”, aldus Bergmann vanmiddag tijdens een persbijeenkomst.

Vooraf was al aangegeven dat politie en handhavers tijdens de jaarwisseling maar beperkt konden controleren op het naleven van het vuurwerkverbod. “De prioriteit lag voor ons echt op het beschermen van hulpverleners en burgers. Voorafgaand aan de jaarwisseling hebben we echt wel opgetreden maar tijdens oud en nieuw lukte dit maar beperkt”

Politiecijfers over aantallen incidenten in de provincie zijn er nog niet. Volgens districtsvoorzitter Bergmann was wel sprake van een 'rustig' beeld. Wel noemde hij het gooien van vuurwerk naar brandweerlieden, wat onder meer gebeurde in Nieuw- en Sint Joosland en Vlissingen 'ziekelijk'.

Lees ook ons artikel met reacties van politie en burgemeester over de ongeregeldheden in Arnemuiden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (3-1-2022 om 09:00)
Vuurwerk verbod in Europees verband bespreken. Vooral dat illegale spul is levensgevaarlijk. En wat is er in vredesnaam leuk aan knallen? Ik zie het leuke er niet van in. Wel leuk dat er om 0:00 weer wat meer siervuurwerk was te zien dan vorig jaar. Maar nogmaals: illegaal vuurwerk moet in heel Europa verboden worden. Geen van de stekers geloofd neem ik aan in boze geesten die ze moeten verjagen. Dus waarom moeten die knallen al harder?????
Jan (1-1-2022 om 21:15)
Haha. In dauwendaele steken ze een hoop privé auto’s in de fik. In Arnemuiden slechts een ruit van een bushokje en wat draadden van een camerapaal. Tja
Jordi (1-1-2022 om 20:38)
Zo zie je maar. Mensen willen toch vuurwerk afsteken.. Wat krijg je nu: meer en meer illegaal vuurwerk, jongetjes met cobra's ipv astronauten. Belgische vuurwerk is overigens (op knalwerk en pijlen na) maximaal zo zwaar als het NL vuurwerk. Snel weer de Nederlandse markt open gooien! 'Gelukkig' blijkt nu dat drank en drugs meer boosdoeners zijn wb belasting van de zorg.
Anoniem (1-1-2022 om 18:53)
Een vuurwerk verbod, nu daar was geen sprake van
Cookie-instellingen beheren