Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Taakstraf voor gooien vuurwerk naar ME Arnemuiden

Toegevoegd: 13-09-2023, 16.17 uur - Update: 13-09-2023, 17.31 uur
De Mobiele Eenheid tijdens de jaarwisseling 2021-2022.
De Mobiele Eenheid tijdens de jaarwisseling 2021-2022.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een 21-jarige Arnemuidenaar is woensdag door de politierechter in Middelburg veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur vanawege zijn betrokkenheid bij de ongeregeldheden in zijn woonplaats tijdens de oud- en nieuwviering 2021/2022. De officier van justitie had een gevangenisstraf van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk gevorderd. De politierechter vonniste volgens het jeugdstrafrecht, terwijl de officier uitging van het volwassenenrecht.​


De Arnemuidenaar, goed beschonken en een vuurwerkverbod plus samenscholingsverbod negerend, gooide die nacht een zogeheten shell, ofwel mortierbom in de richting van de aanwezige Mobiele Eenheid (ME). Los van een denderende knal en het nodige vuurwerk kwam de ME er in dit geval ongeschonden vanaf. De officier van justitie kwalificeerde het handelen als absurd, idioot en levensgevaarlijk'. De verdachte zelf liet weten dat hij die dag twintig bier achter de kiezen had en het niet zijn bedoeling was geweest om iemand te verwonden. "Het was een beetje een chaos en het gebeurde gewoon", zo verklaarde hij op zitting.

De 21-jarige Arnemuidenaar was niet de enige die naar aanleiding van de rellen in Arnemuiden terecht stond. Een 21-jarige man die ten tijde van de feiten woonachtig was in de gemeente Veere, zal nog even op het - in dit geval schriftelijke - vonnis van de politierechter moeten wachten. Deze verdachte zou op 31 december 2021 in Arnemuiden een cobra, eveneens zwaar vuurwerk, in de richting van twee buitengewoon opsporingsambtenaren hebben gegooid. In zijn kamer werd ook nog een cobra aangetroffen. Tegen deze man eiste de officier van justitie, eveneens volgens het jeugdstrafrecht, een taakstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Overigens hebben de twee eerder al beide een boete van 420 euro gekregen voor het negeren van de ten tijde van de overtredingen afgekondigd samenscholings- en vuurwerkverboden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (14-9-2023 om 19:29)
ach een ''moeilijke jeugd'' enz we kennen allemaal de rot smoesjes ,ook van dat doet hij anders nooit .rechters word eens wakker want zulke straffen lokt enkel nog maar meer ellende op .leuk voor de agenten die met oud en nieuw in de vuurlinie van zulke idioten staan
Epic Fail (14-9-2023 om 14:55)
Geen wonder dat niemand nog bij de politie wilt werken.
Scheldewater (14-9-2023 om 08:22)
Voor een groot deel eens met #Ad. Nee het zijn geen beroepscriminelen, maar wel gasten die veel overlast en gevaar veroorzaken. Een klein rekensommetje leert dat deze mannen ten ten tijde van het plegen van het feit 18+ waren en in mijn ogen dus meerderjarig. Behandel ze dan ook als zodanig en laat ze niet wegkomen met smoesjes als verzachtende omstandigheden. Als je deze leeftijd hebt kun je niet meer spreken van jeugdige baldadigheid.
Ad Jonkers (14-9-2023 om 07:11)
@Een Zeeuw. Dan voor uw bijval. Echter zulke lieden van voor in de 20 jaar zijn geen pubers meer.......
Loes (14-9-2023 om 06:59)
Ik begrijp het niet, vind de straf te laag er werd door geroepen geweld naar hulp verleners word nier getolereerd worden en zal flink gestraft worden. Kent de rechter de vader van de jongen. Hij heeft vuurwerk gegooid richting hulpverlener. En dan komt hij weg met een taakstraf?
Michel (13-9-2023 om 21:07)
@Ad Jonkers, uw reactie is met geen woorden verbeterbaar. alles zeer juist
Cookie-instellingen beheren