Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Broers veroordeeld voor moord Tim (15)

Toegevoegd: 15-11-2022, 15.04 uur
Eén en twee jaar cel voor broers.
Eén en twee jaar cel voor broers.
© Foto: Remi Mesu
Door: Reinoud Hiemstra

MIDDELBURG - De rechtbank heeft twee broers veroordeeld voor het medeplegen van de moord op de 15-jarige Tim van der Steen, begin dit jaar in Middelburg. De jongste verdachte krijgt de maximale jeugddetentie van 1 jaar en een PIJ-maatregel (Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) opgelegd. De oudste verdachte wordt volgens het volwassenenstrafrecht berecht, omdat de rechtbank een tbs-maatregel nodig vindt. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs met dwangverpleging.


Op 9 januari kreeg de politie rond het middaguur een eerste melding over een jongen die gewond op straat lag in Middelburg. Het bleek te gaan om de 15-jarige Tim. Hij had meerdere steekwonden in zijn bovenlichaam. De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht maar overleed daar vervolgens op 12 januari aan zijn verwondingen.

De verdachten waren destijds 15 en 16 jaar. Tim zou bij de oudste verdachte een schuld hebben gehad van 50 euro, die hij steeds maar niet terugbetaalde. Toen de jongste verdachte hiervan hoorde, zou hij herhaaldelijk hebben gezegd dat hij Tim dood wilde maken. Eind december 2021 bestelde de oudste verdachte een zogenaamd survivalmes. De oudste verdachte besloot vervolgens met Tim af te spreken en sprak ook met zijn jongere broer af.

Aangekomen op de afgesproken plek ging het vervolgens over de geldschuld. De jongste verdachte pakte Tim vast en stak hem vele malen met het survivalmes dat hij kort daarvoor van zijn broer kreeg. Ook toen het slachtoffer al op de grond lag, ging de verdachte door. De oudste verdachte hield zijn broertje niet tegen en even later renden de twee weg, het slachtoffer zwaargewond achterlatend.

De rechtbank stelt vast dat de jongste verdachte al bijna twee maanden bezig was met het willen (dood)steken van Tim. Dat het in een opwelling zou zijn gebeurd of dat het hem na de eerste steek zwart werd voor de ogen, volgt volgens de rechtbank niet uit het dossier en de onderzoeken van deskundigen.

De oudste verdachte heeft Tim niet gestoken, maar de rechtbank vindt bewezen dat ook hij opzet had op de dood van Tim. “Hij wist van de plannen van zijn broertje, maakte de afspraak met Tim, regelde het mes en greep niet in toen zijn broertje Tim 17 keer stak. De rechtbank is van oordeel dat voor allebei de verdachten voldoende tijd is geweest om zich te bedenken en is, nu zij hebben gedaan wat zij al van plan waren, van oordeel dat er sprake is van moord”, aldus een rechtbankwoordvoerder.

De verdachten zijn onderzocht in een forensische kliniek. De deskundigen concluderen volgens de rechtbank dat beide verdachten vanwege zeer nare ervaringen in hun jeugd kampen met ernstige problematiek. “Zij moeten als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien voor wat zij hebben gedaan. De rechtbank neemt deze conclusie over”, aldus de woordvoerder.

De deskundigen adviseren om de verdachten een verplichte en lange behandeling te laten volgen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Gelet op de adviezen van de deskundigen en de ernst van het feit vindt de rechtbank de maximale jeugddetentie van één jaar en een PIJ-maatregel passend voor de jongste verdachte. Omdat het een geweldsfeit betreft kan deze maatregel verlengd worden tot een maximum van 7 jaar.

Omdat de oudste verdachte 16 jaar was toen de moord werd gepleegd, kan de rechtbank het strafrecht voor volwassenen toepassen. De rechtbank heeft besloten dit te doen, omdat zij van oordeel is dat hij behandeling in een tbs-kader nodig heeft. “Een PIJ-maatregel zou niet passend zijn gelet op de ernst en complexiteit van zijn problematiek”, aldus de rechtbank. De tbs-maatregel is niet aan een maximum termijn gebonden.

Bij het bepalen van de duur van de gevangenisstraf houdt de rechtbank onder andere rekening met de jonge leeftijd van de verdachte, zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en het belang om snel te starten met de tbs-behandeling. De rechtbank zoekt aansluiting bij de maximale duur van detentie die binnen het jeugdstrafrecht aan 16- en 17-jarigen kan worden opgelegd. De verdachte wordt dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

De verdachten moeten overigens ook een schadevergoeding betalen aan de familie van Tim. 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fanatic (16-11-2022 om 00:02)
Neem toch wel aan dat het OM hiertegen in beroep gaat, dit is niet eens een straf te noemen.
R (15-11-2022 om 22:34)
Dat de ene persoon binnen enkele maanden weer buiten staat net zoals de overvaller op t tankstation en de patat zaak die daarna een moord pleegt is t gevolg van uitspraken van rechters. Denk ook aan de politie en alle andere hulpverleners hoe frustrerend dit is. De enige die gewetenloos zijn mogen zich rechter noemen.
Joris (15-11-2022 om 20:10)
Zeventien messteken voor 50 euro. Wat ben je dan een diepgezonken loser, het woord mens niet waardig. Was even bij mij langs gekomen. Je had die 50 rottige euro's zo kunnen krijgen als je van Tim af zou blijven. Dieper als dit kan de maatschappij niet zinken. Triest. Sterkte voor vader, moeder en de anderen in de familie, ook sterkte voor de ziekelijk lage straf. Niet te verkroppen zou ik zeggen.
Peter (15-11-2022 om 19:42)
In wat voor land leven we? Voor ieder steek een jaar dus totaal 17. Een vader moeder zus broer enz is een kind kwijt . En zo duidelijk op voorbedachte rade. Aan de rechter spreek recht en geen lulloek.
Nasa (15-11-2022 om 18:44)
Belachelijke straf voor de broers, geen medelijden mee. De familie van Tim hebben levenslang. Jeugdstrafrecht slaat nergens op , vind het niet gek dat er zoveel ellende wordt veroorzaakt door jongeren ,13/14/15 jarigen, wat is nu 2 jaar !! Na de straf geen toekomst inzicht , de gemakkelijke weg inslaan de “criminaliteit “ Geen respect meer in deze maatschappij , normen en waarden zijn ver te zoeken. En wat te denken aan al die PlayStation spellen , punten halen om te moorden moet ook verboden worden. Of het maar normaal is!!
Wim (15-11-2022 om 18:28)
Dit zijn geen straffen. 6 jaar opsluiten zou beter passen
Cookie-instellingen beheren