Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Broers veroordeeld voor moord Tim (15)

Toegevoegd: 15-11-2022, 15.04 uur
Eén en twee jaar cel voor broers.
Eén en twee jaar cel voor broers.
© Foto: Remi Mesu
Door: Reinoud Hiemstra

MIDDELBURG - De rechtbank heeft twee broers veroordeeld voor het medeplegen van de moord op de 15-jarige Tim van der Steen, begin dit jaar in Middelburg. De jongste verdachte krijgt de maximale jeugddetentie van 1 jaar en een PIJ-maatregel (Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) opgelegd. De oudste verdachte wordt volgens het volwassenenstrafrecht berecht, omdat de rechtbank een tbs-maatregel nodig vindt. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs met dwangverpleging.


Op 9 januari kreeg de politie rond het middaguur een eerste melding over een jongen die gewond op straat lag in Middelburg. Het bleek te gaan om de 15-jarige Tim. Hij had meerdere steekwonden in zijn bovenlichaam. De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht maar overleed daar vervolgens op 12 januari aan zijn verwondingen.

De verdachten waren destijds 15 en 16 jaar. Tim zou bij de oudste verdachte een schuld hebben gehad van 50 euro, die hij steeds maar niet terugbetaalde. Toen de jongste verdachte hiervan hoorde, zou hij herhaaldelijk hebben gezegd dat hij Tim dood wilde maken. Eind december 2021 bestelde de oudste verdachte een zogenaamd survivalmes. De oudste verdachte besloot vervolgens met Tim af te spreken en sprak ook met zijn jongere broer af.

Aangekomen op de afgesproken plek ging het vervolgens over de geldschuld. De jongste verdachte pakte Tim vast en stak hem vele malen met het survivalmes dat hij kort daarvoor van zijn broer kreeg. Ook toen het slachtoffer al op de grond lag, ging de verdachte door. De oudste verdachte hield zijn broertje niet tegen en even later renden de twee weg, het slachtoffer zwaargewond achterlatend.

De rechtbank stelt vast dat de jongste verdachte al bijna twee maanden bezig was met het willen (dood)steken van Tim. Dat het in een opwelling zou zijn gebeurd of dat het hem na de eerste steek zwart werd voor de ogen, volgt volgens de rechtbank niet uit het dossier en de onderzoeken van deskundigen.

De oudste verdachte heeft Tim niet gestoken, maar de rechtbank vindt bewezen dat ook hij opzet had op de dood van Tim. “Hij wist van de plannen van zijn broertje, maakte de afspraak met Tim, regelde het mes en greep niet in toen zijn broertje Tim 17 keer stak. De rechtbank is van oordeel dat voor allebei de verdachten voldoende tijd is geweest om zich te bedenken en is, nu zij hebben gedaan wat zij al van plan waren, van oordeel dat er sprake is van moord”, aldus een rechtbankwoordvoerder.

De verdachten zijn onderzocht in een forensische kliniek. De deskundigen concluderen volgens de rechtbank dat beide verdachten vanwege zeer nare ervaringen in hun jeugd kampen met ernstige problematiek. “Zij moeten als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien voor wat zij hebben gedaan. De rechtbank neemt deze conclusie over”, aldus de woordvoerder.

De deskundigen adviseren om de verdachten een verplichte en lange behandeling te laten volgen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Gelet op de adviezen van de deskundigen en de ernst van het feit vindt de rechtbank de maximale jeugddetentie van één jaar en een PIJ-maatregel passend voor de jongste verdachte. Omdat het een geweldsfeit betreft kan deze maatregel verlengd worden tot een maximum van 7 jaar.

Omdat de oudste verdachte 16 jaar was toen de moord werd gepleegd, kan de rechtbank het strafrecht voor volwassenen toepassen. De rechtbank heeft besloten dit te doen, omdat zij van oordeel is dat hij behandeling in een tbs-kader nodig heeft. “Een PIJ-maatregel zou niet passend zijn gelet op de ernst en complexiteit van zijn problematiek”, aldus de rechtbank. De tbs-maatregel is niet aan een maximum termijn gebonden.

Bij het bepalen van de duur van de gevangenisstraf houdt de rechtbank onder andere rekening met de jonge leeftijd van de verdachte, zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en het belang om snel te starten met de tbs-behandeling. De rechtbank zoekt aansluiting bij de maximale duur van detentie die binnen het jeugdstrafrecht aan 16- en 17-jarigen kan worden opgelegd. De verdachte wordt dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

De verdachten moeten overigens ook een schadevergoeding betalen aan de familie van Tim. 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Anon (15-11-2022 om 17:11)
Een straf van niks. Mag hopen dat de TBS maatregel 20 jaar gaat duren. Wat voor signaal geef je hiermee af? Steek er maar op los als je minderjarig ben, kost je hooguit een jaartje.
Tuinman (15-11-2022 om 17:09)
Dit is weer het bewijs. Rechters zijn te mild en houden die moordenaars de hand boven het hoofd. Geen medelijden mee hebben, dit zijn doortrapte gasten. Rechters moeten veel harder worden, net als de sfeer in nederland.
Rick Roll (15-11-2022 om 16:53)
Zoals verwacht, de defensie 'mijn arme jeugd' is weer een argument wat klakkeloos wordt overgenomen door 'justitie'. Natuurlijk wordt hiermee een signaal afgegeven dat de jeugd zichzelf moet gaan bewapenen; De politie beschermt je immers niet, en de straffen zijn lachwekkend. En ik kan ze niet anders dan gelijk geven. Tim had geen wapen en we kunnen allemaal zien hoe het met hem afgelopen is.
Neuken in de Keuken (15-11-2022 om 16:20)
De rechter moest gewoon een Playstation 5 aan de kinderen geven. Arme kinderen. Wat een schandelijk strafsysteem.
Ja-Ja (15-11-2022 om 16:19)
Is dit een vrijbrief om te zeggen ,ik heb een slechte jeugd gehad en daarom loop ik met een mes op zak. Rechters,denk ook aan de ouders van Tim en familie en kennissen. Of staat daar niets over in jullie StrafRechtboek??
kees (15-11-2022 om 15:15)
Wat een lichte straf .niet te geloven De jongen is niet meer , en de ouders en nabestaanden hebben levenslang gekregen Het lijkt wel dat misdaad loont
Cookie-instellingen beheren