Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

18 Jaar cel voor ombrengen Kees van Schaik

Toegevoegd: 29-03-2023, 09.58 uur
Sporenonderzoek bij de woning van Van Schaik in 2018.
Sporenonderzoek bij de woning van Van Schaik in 2018.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

RILLAND - De hoofdverdachte van het ombrengen van de 65-jarige Kees van Schaik in 2017 in Rilland, is veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch deed in hoger beroep uitspraak in de zaak.


In de nacht van 19 op 20 maart 2017 ging de 43-jarige Bulgaar samen met zijn mededaders de woning van het slachtoffer binnen om hennep te stelen. Van Schaik verzette zich, waarna de daders hem vastbonden met tie-wraps en tape en hem ernstig mishandelden. Nadat de daders de hennep in hun auto hadden geladen, werd het slachtoffer achtergelaten in de woning met de wetenschap dat hij dodelijk gewond was. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen en werd de volgende ochtend door zijn buurvrouw aangetroffen.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde de Bulgaar eerder een celstraf van 17 jaar op. Twee mannelijke medeverdachten werden door de rechtbank eveneens veroordeeld tot 17 jaar cel. Een vrouwelijke medeverdachte kreeg 12 jaar cel opgelegd. Zij gingen in eerste instantie ook in hoger beroep, maar trokken dat weer in.

In hoger beroep zijn de medeverdachten gehoord als getuigen. Zij hebben allemaal verklaard dat de man de leiding had over de overval, aan de mededaders vertelde wat zij moesten doen en dat hij het slachtoffer het zwaarst heeft toegetakeld. “Uit de verklaringen en overig bewijsmateriaal leidt het hof af dat de man samen met zijn mededaders schuldig is aan gekwalificeerde doodslag. Daarvan is sprake als een slachtoffer wordt gedood om het plegen van een ander feit gemakkelijker te maken: in dit geval het stelen van de hennep”, zo legt het gerechtshof uit.

Bij het gerechtshof viel de straf voor de Bulgaar zogezegd een jaar hoger uit dan bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. “Gelet op het feit dat de man een leidende rol had, zijn houding tijdens het gehele proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt dat de straf hoger is”, aldus het gerechtshof.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (29-3-2023 om 18:53)
Straf is veels te laag.
een inwoner (29-3-2023 om 14:54)
De straf kan niet hoog genoeg zyn .
VdVonck (29-3-2023 om 13:27)
Bijzonder hoor. Nederland is ontzettend goed in het straffen van tuig dat ander tuig opruimt. De onschuldige burgers die slachtoffer worden hebben het nakijken. Zedenzaken zijn ook ernstiger en worden minder zwaar bestraft. Niet uit te leggen!
Cookie-instellingen beheren