Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Straffen tot 17 jaar voor doodslag Van Schaik

Toegevoegd: 15-11-2018, 16.17 uur
Onderzoek bij de woning van Van Schaik aan de Hontestraat in Rilland.
Onderzoek bij de woning van Van Schaik aan de Hontestraat in Rilland.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Drie mannen uit Bulgarije hebben elk 17 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen vanwege doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland. De vierde verdachte, een 22-jarige Bulgaarse vrouw, kreeg 12 jaar cel.


De vier overvielen eind mei 2017 Van Schaik met de bedoeling zijn hennep te stelen. Van Schaik had op zolder namelijk een wietkwekerij met 122 planten. De vrouw belde aan, de mannen stormden binnen en Van Schaik werd zwaar mishandeld. Er werd een plastic prop in zijn mond geduwd, een deel van zijn gebitsprothese zat achter zijn tong en zijn mond werd met tape afgeplakt. Ook werd Van Schaik vastgebonden.

De wietkwekerij werd geript en het slachtoffer werd achtergelaten terwijl hij zeer ernstig gewond was. Van Schaik overleed aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd later door buren ontdekt. De vier, die er met verschillende zakken hennep vandoor gingen, konden mede dankzij het uitvaardigen van Europese arrestatiebevelen worden aangehouden.

De rechtbank gaat er niet van uit dat het viertal van tevoren het plan had Van Schaik te doden. Wel vermeldt het vonnis dat ‘het geweld dat op hem werd toegepast om hem uit te schakelen zodat de verdachten hun gang konden gaan, extreem is geweest en bovendien onnodig om de hennepplanten te kunnen stelen.’

"Als het slachtoffer het al had kunnen overleven", stelt de rechtbank, "is hem deze mogelijkheid in ieder geval ontnomen doordat de verdachten geen hulp verleend of ingeschakeld hebben, waarna het slachtoffer een gruwelijke dood moet zijn gestorven. Dit neemt de rechtbank ook mee als een strafverzwarende omstandigheid", zo laat men weten.

Strafblad
De officier van justitie had voor elk van de verdachten vijftien jaar celstraf geëist. De rechtbank heeft bij haar vonnis ook het gezamenlijke optreden, de rolverdeling en het buitenlandse strafblad van de drie mannen meegewogen en vindt daarin aanwijzingen voor ‘een zekere mate van bedrijfsmatig optreden in het kader van georganiseerde criminaliteit’. Voor de vrouw valt de straf lager uit, onder meer vanwege haar jonge leeftijd en haar houding gedurende het onderzoek en het proces.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mario (16-11-2018 om 10:51)
Wie steelt en zeker buitenlanders gelijk levens lang geven maar niet uit wat je steelt al is het een lollie
Cookie-instellingen beheren