Weerbericht:
Perioden met zon, vanmiddag toenemende bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 8 km

Te weinig ambulances voor ijsongevallen

Toegevoegd: 10-01-2009, 22.50 uur
Te weinig ambulances voor ijsongevallen
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het prachtige schaatsweer heeft zaterdag geleid tot een groot aantal 112 meldingen. Het ging zelfs om zoveel ijsongevallen dat er een extra centralist ingezet moest worden om het grote aantal meldingen te verwerken.


Centralisten moesten volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland strenge selectiecriteria toepassen omdat het aantal ambulances onvoldoende was om aan de vraag te voldoen. Alleen bij ernstige ongevallen kon een ambulance worden ingezet. Dat gebeurde onder meer in Arnemuiden, Goes en Terneuzen (foto boven). Tevens moeten er ambulances beschikbaar blijven, verdeeld over de provincie, voor de inzet bij andere aanvragen zoals een reanimatie.

Doordat niet overal de ambulancedienst kon worden ingezet werd soms enige creativiteit gevergd. Zo werd bij de Zwaakse Weel in Kwadendamme (foto's onder) de brandweer ingezet om twee personen die op het ijs ten val waren gekomen naar een auto te transporteren. Het ging om slachtoffers met respectievelijk een heup- en een onderbeenfractuur.

De meldkamer verwacht dat ook zondag het aantal ambulance-aanvragen groot zal zijn. Schaatsers moeten er volgens de hulpdiensten daarom rekening mee houden dat het bij relatief lichte verwondingen lang kan duren voor een ambulance beschikbaar is of dat zij het advies krijgen zelf voor vervoer te zorgen naar de huisarts(enpost) of het ziekenhuis.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ma (11-1-2009 om 22:58)
Elly, wat zou je eens denken van het RODE KRUIS enz bij een ramp of oorlog,iedereen snapt dat in zulke gevallen niet alleen ambulances ingezet worden.
Kees (11-1-2009 om 21:01)
Jammer dat er niet bij vermeld staat dat de CPA de samenwerking aan gegaan is met de Huisartsenpost Goes die ook een 3-tal gevallen voor zijn rekening heeft genomen.Goed werk jongens.
@ John (11-1-2009 om 17:04)
Wat een domme opmerking! Hoe heb jij het ooit geleerd dan??
Elly (11-1-2009 om 16:59)
Uhmm ..... mijn reactie was er geen van zeuren .... ik vroeg het me alleen af ......
Carel (11-1-2009 om 16:37)
Gelukkig was de Huisartsenpost ook snel ter plaatse (zie foto op de achtergrond). Die hebben een drietal ongevalletjes weten af te handelen en te beoordelen. Hierdoor konden de noodzakelijke ambu's doen waar ze goed in zijn: Spoedzaken afhandelen.
John (11-1-2009 om 16:18)
Ga schaatsen als je kan schaatsen zoniet blijf thuis...en als je een onveilige situtatie ziet zeg er dan wat van
Cookie-instellingen beheren