Weerbericht:
Vannacht in het noorden en westen plaatselijk mist. Overdag zonnig
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuwse bijstand bij grote brand

Toegevoegd: 26-05-2011, 08.33 uur - Update: 26-05-2011, 13.29 uur
De rookpluim vanuit Yerseke.
De rookpluim vanuit Yerseke.
© Foto: Gerard Maas
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Diverse Zeeuwse brandweerploegen zijn sinds vannacht bezig met het verlenen van bijstand bij de grote brand op de Kalmthoutse heide op de grens van Brabant en België.


De brand is uitgebroken op Belgisch grondgebied en strekt zich uit tot het grensgebied met Nederland. Er is 500 hectare heide en bos verloren gegaan, wat overeenkomt met 1000 voetbalvelden, van de 4000 hectare natuurgebied. De Belgische en Nederlandse brandweer werken met man en macht samen aan het nablussen en afblussen. Ze worden daarbij ondersteund door Defensie.

De brand is inmiddels onder controle. Volgens de Nederlandse gemeente Woensdrecht blijft waakzaamheid geboden. De brandweer is zeer alert en zal tot zeker donderdag en wellicht nog langer bezig zijn met nablussen.

Rookoverlast en geurhinder houden aan. Omdat alleen hout en bladeren zijn verbrand is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Er komen immers geen giftige stoffen vrij. Wel geeft Woensdrecht haar inwoners die overgevoelig zijn op de luchtwegen het advies om ramen en deuren te sluiten. Voor dertien bosgebieden ten zuiden van de Putseweg geldt een noodverordening. Dit gebied is verboden om te betreden en alleen toegankelijk voor hulpdiensten.
 
De Zeeuwse brandweer heeft één peleton van vier brandweerwagens en een watertankwagen beschikbaar gesteld. Inmiddels zijn de eerste ploegen weer terug en zijn deze vervangen door aflossende ploegen, eveneens uit Zeeland.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Brandweercollega (26-5-2011 om 15:33)
De brandweerpost van Oostkapelle is afgelopen nacht ook opgepiept om te gaan helpen. Aan het eind van de ochtend zijn ze afgelost door hun collega's. Door de harde wind laaide het vuur weer opnieuw op.Succes mannen !!
Alexia (26-5-2011 om 11:25)
De rook kwam over de snelweg toen wij naar Roosendaal reden. Vond het een akelig gezicht, het was gewoon "nevelig". Hopelijk gaat het gauw regenen en wakkert de wind niet aan, want dan zou het drama nog weleens veel groter kunnen worden. Wens alle brandweerlieden in ieder geval veel succes.
Marco (26-5-2011 om 09:46)
Ik kon de brand (het oranje gloed ervan) en de rook al vanaf de Shell in Rilland zien. Ik liep daar met m'n honden.
Cookie-instellingen beheren