Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 17 km

Politie zet drones in voor 3D-visualisaties

Toegevoegd: 17-05-2016, 14.42 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De politie wil met de inzet van speciale apparatuur op de grond en drones en helikopters in de lucht flinke stappen maken in het beter visualiseren van plaatsen delict. Vandaag wordt daarvoor in Vlissingen geoefend.


Volgens de politie ontstaan nog continu nieuwe technieken die de forensische opsporing nieuwe mogelijkheden bieden. Met behulp van speciale apparatuur en software kunnen nu al 3D-modellen worden gemaakt van plaatsen delict (PD's). Door daarbij nu ook zogeheten Unmanned aerial vehicle (UAV's) en helikopters te laten samenwerken kan een nog completer beeld gemaakt worden.

De werkwijze is in het kort als volgt: Als eerste wordt met behulp van een zogeheten total station door middel van GPS sporen ingemeten. “Het eindresultaat hiervan is nauwkeuriger dan meten met een ouderwets lintje. Bovendien gaat dit nog sneller ook”, zo legt Wilco Ketelaar, operationeel expert forensische opsporing van de eenheid Zeeland-West-Brabant uit.

Foto's
De PD wordt vervolgens volledig gefotografeerd. Het gaat hierbij niet alleen om normale foto's. Er worden ook speciale 360 graden opnames gemaakt. Tot slot wordt een 3D-laserscan gemaakt. Vanuit de lucht wordt de PD dus vastgelegd met behulp van een drone en een helikopter. Volgens Ketelaar moet de PD hierbij zo maagdelijk mogelijk zijn. “Er mogen natuurlijk niet te veel sporen verstoord zijn.”

Uiteindelijk kan alle data worden gekoppeld zodat speciale software er een filmpje van maakt. “Het doel is om ook achteraf, als de plaats delict is vrijgegeven en opgeruimd, virtueel terug te kunnen naar die PD. Zo kunnen we reconstructievraagstukken makkelijker oplossen en kan ook een rechter of een officier van justitie meer zicht krijgen op de originele plaats delict”, aldus de politie.

De nieuwe techniek waarbij ook luchtbeelden worden gemaakt wordt nog niet in de praktijk gebruikt. Wanneer dat precies zal gaan gebeuren is nog niet duidelijk. Volgens Ketelaar zal de techniek ook alleen worden ingezet bij ernstige zaken. “Je moet dan denken aan moord en doodslag of een brand met ernstige gevolgen. Bovendien zijn er ook beperkingen door bijvoorbeeld het weer. In sommige gevallen zullen we hierdoor niet de lucht in kunnen”, aldus Ketelaar.

Scenario
Om de nieuwe mogelijkheden in de praktijk te testen was in en rond het gebouw van de waterpolitie aan de Piet Heinkade in Vlissingen een plaats delict nagebootst. Volgens het scenario was er in het gebouw een gijzeling geweest waarbij het slachtoffer was vastgebonden op een stoel. De gijzelaar was bij aankomst van de politie reeds overleden.

Buiten stond een auto met daarnaast een tweede dode: vermoedelijk één van de daders. Binnen bevond zich een opengebroken kluis, buiten lagen onder meer een knuppel en andere spullen van de daders. Ook was een bloedspoor nagebootst tussen het gebouw en de auto. Aan de politie vervolgens de taak om de plaats delict en de omgeving dus op alle mogelijke manieren vast te leggen om zo een volledige 3D-visualisatie te maken.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arie (19-5-2016 om 12:32)
@Zeeuw: ik woon in de Polder, liever doen ze het bij jou.
Franky (17-5-2016 om 21:36)
Drones worden al langer gebruikt door de politie, AT's en OT's maken hier al enige tijd gebruik van. Misschien kunnen we de beelden van Brussel nog herinneren, daar werd de welbekende terrorist Abdeslam eerst visueel in beeld gebracht door een drone en vervolgens aangehouden. Maar deze pilot gaat iets verder, dit gaat om het in plaats brengen van een PD, zeker interessant voor FO. Drones zijn prima, ik ben zelf wel sceptisch tegen het feit als ze drones gaan bewapenen, dit kan en ze bestaan al. Ik denk dat het niet lang gaat duren voordat ze bewapende drones gaan inzetten.
Rene (17-5-2016 om 16:37)
@Zeeuw, ga je dat ook zeggen als er echt iets aan de hand is? De instanties zullen toch eerst moeten trainen met dat nieuwe spul, en wat is er realistischer dan trainen in een "echte" omgeving? En als ze het wel van te voren hadden aangegeven, dan was de heli opeens minder storend?
Dre (17-5-2016 om 16:23)
Weet je wat ook vervelend is? Altijd die zeik reacties.
Zeeuw (17-5-2016 om 15:00)
Wel fijn dat ze zoiets niet even van te voren aankondigen. 4uur, bijna onafgebroken een heli die erg laag rondjes vliegt over je werkplek begint zeer hinderlijk te worden. Wat mij betreft doen ze zoiets de volgende keer lekker ergens in de polder waar niemand er last van heeft....
Cookie-instellingen beheren