Weerbericht:
Vannacht regen, overdag buien en zware windstoten. Vrijdag afnemende wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Weer 25 jaar geëist voor moord Axel

Toegevoegd: 15-01-2019, 10.12 uur
Het onderzoek in Axel in 2012.
Het onderzoek in Axel in 2012.
© Foto: Roland de Jong
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Een gevangenisstraf van 25 jaar. Dat is wat de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), in Den Bosch vandaag heeft geëist tegen een 38-jarige man.


Hij wordt onder andere ervan verdacht een 86-jarige man uit Axel te hebben beroofd en vermoord. Het slachtoffer werd op 23 oktober 2012 levenloos aangetroffen in een greppel in Westdorpe. Uit sectie blijkt dat het slachtoffer de nacht daarvoor overleed aan zeventien steekwonden, waarbij het hart meerdere keren werd doorboord. Kort voor zijn overlijden is hij zwaar mishandeld.

Op 22 mei 2015 heeft de rechtbank in Middelburg twee mannen veroordeeld voor deze huiveringwekkende moord. Eén ervan is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd en is niet in hoger beroep gegaan. Verdachte is tot een celstraf van 25 jaar veroordeeld; hij zegt niets met de moord te maken hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over. Met de rechtbank is het van mening dat een forse gevangenisstraf op zijn plaats is voor hem.

In hoger beroep zijn meerdere getuigen gehoord en is nader onderzoek gedaan. Onder meer naar de jas van verdachte en heeft er een aanvullend grondvergelijkend onderzoek plaatsgevonden door het NFI. Gelet op de verklaring van de man die niet in hoger beroep is gegaan, in onderling verband en samenhang met de overige bewijsmiddelen, kan volgens het OM bewezen worden dat verdachte de hem ten laste gelegde feiten heeft begaan.

De AG spreekt in zijn requisitoir zijn afschuw uit over deze moord, omdat verdachte buitensporig veel geweld heeft gebruikt. "En dat tegen een hoogbejaarde weerloze man. Het geweld heeft zich in meerdere bedrijven voltrokken, waarbij het slachtoffer tussentijds in de kofferbak van zijn auto is vervoerd. Een gemiddelde afrekening in het criminele circuit vindt op een humanere wijze plaats. Met de kwalificatie doodmartelen is naar mijn oordeel niet teveel gezegd."

Dat verdachte volgens het OM een hogere straf verdient dan de man die een bekennende verklaring heeft afgelegd is volgens de AG uit te leggen. "Zijn proceshouding en de rolverdeling tussen hem en de andere man speelt daarbij een rol. Maar ook de maatschappij moet worden beschermd, omdat volgens rapporten van het Pieter Baan Centrum het recidiverisico hoog is."


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
k (16-1-2019 om 17:51)
waar haalt zo'n gestoorde idioot het lef vandaan om in hoger beroep te gaan en net te doen of hij van niks weet? dan ben je serieus verknipt
john (16-1-2019 om 09:41)
Dat is nog 25 jaar te weinig
Cookie-instellingen beheren