Weerbericht:
Zon en stapelwolken en enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Coronahelikopter vliegt vanaf maandag weer

Toegevoegd: 16-10-2020, 22.24 uur - Update: 16-10-2020, 22.40 uur
De helikopter landde dit voorjaar ook meermaals in Zeeland zoals hier in Terneuzen.
De helikopter landde dit voorjaar ook meermaals in Zeeland zoals hier in Terneuzen.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf maandag wordt weer een speciale ambulancehelikopter ingezet om coronapatiënten vanaf intensive cares (IC's) te verspreiden over de verschillende ziekenhuizen in ons land.


Dit voorjaar werd de IC-traumahelikopter 'Lifeliner 5' in het leven geroepen nadat de IC's van verschillende ziekenhuizen hun capaciteitsgrens hadden bereikt. De helikopter landde ook verschillende keren bij het Admiraal De Ruyterziekenhuis (Adrz) in Goes en het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen, soms om patiënten weg te brengen en soms op patiënten op te halen.

Nu het aantal coronapatiënten ook in de ziekenhuizen weer fors oploopt, is het ook nu nodig om soms patiënten te herverdelen over de verschillende ziekenhuizen in ons land. Soms worden patiënten met ambulances vervoerd maar vanaf maandag zal dit dus ook weer per helikopter gebeuren.

De coronahelikopter (type H145) vliegt vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. De helikopter is beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA). Het gaat om een reserve-helikopter. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zal bepalen welke patiënten zullen worden overgeplaatst.

Vrijdag lagen er in ons land in totaal 345 COVID-patiënten op een intensive care. In totaal 1.208 patiënten met corona lagen in het ziekenhuis. Landelijk werden vrijdag bijna 8.000 positieve coronatests gemeld. Het totaal sinds februari staat nu op 211.938. Landelijk werden 85 nieuwe ziekenhuisopnames en 16 overlijdens gemeld. Het totaal aantal opnames sinds de eerste uitbraak staat nu op 13.703, het aantal bevestigde sterfgevallen staat op 6.708.

Actuele situatie in Zeeland
In Zeeland werden vandaag 76 positieve coronatest en twee ziekenhuisopnames gemeld. Het totaal aantal gerapporteerde Zeeuwse besmettingen sinds de uitbraak in maart staat nu op 2.144, het aantal sterfgevallen op 76 en het aantal ziekenhuisopnames op 162. Vrijdag waren er 13 patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis in Terneuzen. Het actuele aantal patiënten bij het Adrz is niet bekend.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (17-10-2020 om 14:44)
JvP U vindt uw portemonnee belangrijker dan de gezondheid van anderen ?? NB betekend moet zijn betekent
Remco Zwemer (17-10-2020 om 12:37)
Domste opmerking van het jaar, deze helikopter plus bemanning is er al. Dus hoe meer hij gebruikt word des te beter.
J v P (17-10-2020 om 08:40)
Nou dat betekend dus vette Zorgpremie verhoging vanaf januari 2021!!! Helicopter kost 15000 euro per dag + de piloot nog dus tel maar uit.. Zorgsector gaat kapot door het geld verdien-model !
Cookie-instellingen beheren