Weerbericht:
Af en toe zon en plaatselijk een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 8 km

Brand Betho Goes onder controle

Toegevoegd: 13-01-2011, 14.19 uur
De zeer grote brand in Goes is inmiddels meester
De zeer grote brand in Goes is inmiddels meester
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong
GOES - De zeer grote brand die vannacht uitbrak in Goes is inmiddels meester. Bij de brand is een kleine hoeveelheid witte asbest vrijgekomen.


De brand bij De Betho aan het Klein Frankrijk begon rond middernacht. Sindsdien zijn honderd tot tweehonderd hulpverleners ingezet bij de bestrijding ervan. Rond 13.00 uur was kon het sein brand meester worden gehouden. De Veiligheidsregio Zeeland verwacht dat het nablussen nog enkele uren in beslag zal nemen. De verwachting is dat de brand vanavond is gedoofd.

Uit het bouwarchief blijkt dat er asbest is verwerkt in het gebouw, maar niet in grote mate. Het betreft hechtgebonden witte asbest (chrysotiel), de minst schadelijke vorm. De in het gebouw verwerkte asbest is voor het grootste gedeelte niet aangetast. De hechtgebonden witte asbest zat in de kozijnbeplating. Hiervan is maar een zeer gering deel daadwerkelijk aangetast.

De natte weersomstandigheden hebben een gunstige invloed op de kleine hoeveelheid asbest die is vrijgekomen. Op basis van op dit moment uitgevoerd onderzoek zijn geen risico’s voor de omgeving te verwachten.

Metingen

De metingen die continue zijn verricht worden nu afgerond. Er zijn nog steeds geen stoffen in gevaarlijke concentraties aangetroffen door de brandweer. Wel kan het zijn dat er deeltjes van het isolatiemateriaal van het dak zijn vrijgekomen en in de omgeving terecht zijn gekomen. Dit materiaal is niet gevaarlijk en wordt vandaag opgeruimd door de gemeente.

Vandaag geldt er nog een verkeersafzetting op het terrein. Ook het publiek wordt nog deels op afstand gehouden door de politie. Verwacht wordt dat dit morgen opgeheven is en dat het verkeer op het industrieterrein Klein Frankrijk weer zijn normale beloop neemt. Rondom het uitgebrande complex zullen hekken worden neergezet.

Informatienummer
Het informatienummer van de gemeente Goes voor vragen over de brand is nog steeds bereikbaar op: 0113-249616. Vanaf vrijdag 14 januari is het algemene telefoonnummer 0113-249600 van de gemeente Goes beschikbaar voor alle vragen.

Zie ook:
- Informatienummers grote brand (13-01-2011)
- Rooklucht Goes ongevaarlijk (13-01-2011)
- Zeer grote brand in Goes (13-01-2011)


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Leerling cc (15-1-2011 om 14:27)
@gerrit natuurlijk leven wij mee!! wij vinden het ook erg dat die mensen niet allemaal meer kunnen werken!! en het was opzich wel lekker ja een dagje vrij.. maar dat houd niet tegen dat wij liever hebben dat we vrij krijgen door uitval in plek van zo'n vreselijke brand!!
Jaap Vergeer (14-1-2011 om 10:46)
De rooklucht is ongevaarlijk [eerste bericht] nu in het tweede bericht is er een beetje asbest vrijgekomen. Ook een klein beetje asbest is een klein beetje dodelijk!!! ik heb een vriendin verloren aan asbestkanker, het bagatelliseren van de hoeveelheid is stuitend. 1 deeltje inademen is genoeg.
Lies (14-1-2011 om 07:50)
@Gerrit, leerlingen van het Calvijn College zijn niet anders dan andere leerlingen van een andere school, verschil is dat ze op een christelijke school zitten, de reactie van een kind is: lekker een dagje vrij, maar ze vinden het heel erg voor de mensen van de betho,
Jos (13-1-2011 om 23:11)
Gerrit, Ook de kinderen op het Calvijn College zijn naar mijn weten gewone kinderen en ja die vinden het fijn om een dag vrij te hebben. Buiten dat denk ik ook dat ze het ondanks de dag vrij erg vinden voor de mensen van de Betho.
Dorpsbewoner (13-1-2011 om 22:40)
Heel vervelend voor de Betho en medewerkers. Maar de schoolkids, of ze nu christelijk, moslim, katholiek of atheist zyn, zyn wel fyn een dag vry. Dat heeft niets met identiteit te maken, maar met het scholier zyn. Die tijd hebben we allemaal gehad Gerrit Of zou jij zitten huilen op die leeftijd?
R (13-1-2011 om 22:36)
Gerrit is nooit jong geweest...
Cookie-instellingen beheren