Bewoners Oosterland belagen vrijgelaten verdachte

Toegevoegd: 10-05-2013, 15.02 uur

Door: Veerle van Iren
OOSTERLAND - Bij de bewoners van Oosterland is weinig begrip voor de vrijlating van de aangehouden verdachte van de reeks brandstichtingen in Oosterland. Het huis van de verdachte werd na zijn vrijlating omsingeld door boze buurtbewoners. De rechter-commissaris heeft de man op 8 mei in vrijheid gesteld omdat hij vindt dat de verdenking te klein is om hem langer vast te houden.

Op woensdagavond 8 mei besluit een groepje bewoners rond 23.00 uur verhaal te gaan halen bij de woning van de verdachte en dreigt de boel binnen kort en klein te slaan. Het risico richting de verdachte loopt zo hoog op dat deze de hulp inroept van de politie. Als agenten bij de Steengrachtstraat komen aanrijden, zien zij een aantal boze bewoners bij de woning staan. Omdat het aantal personen na hun aankomst rap toeneemt, wordt besloten om de verdachte voor zijn eigen veiligheid naar een andere verblijfplaats over te brengen.

Inmiddels wordt de sfeer op straat steeds grimmiger. Nog twee politie-eenheden worden ter assistentie opgeroepen. Ook een hondengeleider wordt samen met zijn hond ingezet om de boze bewoners op afstand te houden. Deze spreekt de omstanders herhaalde malen aan om weg te gaan. De verontwaardiging slaat op een gegeven moment over op de aanwezige agenten en wordt bekoeld door met gevulde bierflesjes te gooien. Een voorruit van een politieauto raakt hierdoor beschadigd.

Op het moment dat de verdachte zijn woning verlaat vliegen de bierflesjes lang zijn hoofd en van de begeleidende agenten. De verdachte wordt hierbij geraakt. Ondanks de aanwezigheid van de politiehond geven de toegestroomde mensen nauwelijks ruimte om de verdachte en de agenten doorgang naar de bus te verlenen. Een zeer opdringerige bewoner is tijdens dit hele incident door de hond gebeten.

Als de verdachte eenmaal veilig in de politiebus zit, drommen de mensen zich scheldend, slaand en schoppend rondom het voertuig. Uiteindelijk is het de bestuurder van de bus gelukt om zonder verdere ongelukken weg te rijden. Later op de avond zijn de ramen van de woning ingegooid. Daarna is de rust in het dorp weergekeerd. De woningbouwvereniging heeft inmiddels reparaties verricht.

Dat de man is vrijgelaten wil volgens de politie overigens niet zeggen dat hij geen verdachte meer is in deze zaak of dat het onderzoek naar zijn doen en laten is gestaakt.

Zie ook:
- Twee verdachten aangehouden in Oosterland (08-05-2013)
- Gewonde bij brand Oosterland (08-05-2013) 
- Opnieuw brand in Oosterland (05-05-2013)
- Weer schuurtje in brand Oosterland (03-05-2013)
- Politie zoekt getuigen branden Oosterland (21-04-2013)
- Omwonende blust brand in caravan (11-04-2013)
- Aanhouding wegens verdenking brandstichting (21-03-2013)
- Vrouw gewond bij woningbrand (22-02-2013)
- Brandstichting slooppand Oosterland (18-08-2012)
- Brand leegstaande woning Oosterland (28-04-2012)
- Grote brand verwoest schuur Oosterland (08-04-2012)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Dorpbewoner (11-5-2013 om 16:59)
Ik snap best dat mensen woedend zijn, maar of hij de dader is, weten we niet, pas nadat hij veroordeeld is. Ik snap ook dat deze man voor veel mensen de dader is. Ik snap alleen niet waarom je dan je woede op de politie moet gooien, want die hebben een paar dagen geleden die man toch aangehouden??!!
Gerard (11-5-2013 om 16:53)
Wat kan de politie er aan doen, dat de rechter een verdachte vrijlaat??!! Bewoners denk nou eens na!! Straks wil de politie helemaal geen onderzoek meer doen op jullie dorp, dan zitten jullie helemaal met de gebakken peren....
Jantje (11-5-2013 om 16:21)
Dat heb je er van als het er alleen over gaat hoe je bekeerd moet worden, en hoe zondig je bent. Het gaat er vrijwel nooit over hoe we met elkaar om moeten gaan. Ja aan de regels moet je je houden. Net als bij de marokanen: Kerkenraad doe wat. Hooligans.
Brandt van Stapel-Lopen (11-5-2013 om 15:56)
Wie is de volgende die ergens nog maar verdacht van wordt ? Schuldig of niet, zo gaan wij niet met elkaar om in dit land ! Moet het hier een 2e Syrie worden of zo ! Gebruik je verstand eens i.p.v.die bierfles ! ++ Dik respect voor de politie, de dappere mensen die de openbare orde verdedigen.
Nounou (11-5-2013 om 13:22)
Alleen onbeschaafde volkeren reageren zo primitief. In de grond zijn ze net zo erg als de dader, misschien wel erger.... Het wantrouwen in justitie is gebaseerd op onwetendheid, om niet te zeggen domheid.
Arnemuiden (11-5-2013 om 12:54)
Heb volledig begrip voor die mensen. Als je een waxinelichtje gooit zit je twee jaar in de bak, maar een brandstichter in een Zeeuws boerendurpje mag na een paar daagjes weer lekker naar huis. Bij ons op het dorp hadden we deze zaak hetzelfde opgelost.