Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Verdachte moord op Ichelle krijgt 18 jaar gevangenisstraf

Toegevoegd: 30-11-2022, 14.37 uur
De politie deed uitgebreid onderzoek naar de moord op Ichelle.
De politie deed uitgebreid onderzoek naar de moord op Ichelle.
© Foto: Roland de Jong
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG – De verdachte van de moord op Ichelle van de Velde heeft vandaag de uitspraak van de rechtbank in Middelburg te horen gekregen. Ze is veroordeeld tot 18 jaar cel en een schadevergoeding.


De 29-jarige Ichelle van de Velde uit Oostburg werd op 25 december 2020 door haar familie als vermist opgegeven. Verschillende zoekacties werden op touw gezet, maar het lichaam van Ichelle werd pas maanden later in 9 delen teruggevonden in het kanaal tussen Sluis en Retranchement. De 46-jarige verdachte had Ichelle om het leven gebracht en haar lichaam in haar winkel in Oostburg verborgen gehouden. De verdachte stuurde uit naam van Ichelle sms-berichten naar familieleden en vrienden met de telefoon van het slachtoffer. Op die manier wilde zij de indruk wekken dat Ichelle nog leefde. 

De 46-jarige vrouw kwam weken later als verdachte in beeld. Ichelle had een winkel in dezelfde straat als de vrouw en de twee waren bevriend met elkaar. Na haar arrestatie in februari 2021 gaf zij toe dat ze meer wist over het wegmaken van het lichaam van Ichelle. Pas in mei 2022 kwam de verdachte alsnog met een bekennende verklaring over de dood van Ichelle. Zij verklaarde Ichelle te hebben gewurgd. De rechtbank acht voorbedachte raad bewezen.

Verdachte heeft een groot, onvoorstelbaar verlies en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden, zo meldt de rechtbank. De moord en de wijze waarop daarna met het lichaam van Ichelle werd omgegaan vindt de rechtbank zeer gruwelijk, respectloos en mensonterend. De vrouw krijgt naast een gevangenisstraf van 18 jaar ook een ‍maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking’ opgelegd. Die gaat gelden na detentie om op die manier toezicht te kunnen houden op - en behandeling te bieden aan - verdachte. Daarnaast moet de vrouw een schadevergoeding van bijna 200.000 euro betalen aan de familie van Ichelle.

 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arnold (1-12-2022 om 19:44)
En voor degene die TBS hadden willen zien: Ik neem aan dat jullie de rapporten van de deskundigen hebben gelezen en daarop jullie mening baseren. Zo niet, bij dergelijke misdrijven krijgt verdachte een psychiatrisch onderzoek. Als een verdachte geestelijk niet volwaardig wordt verklaard, wordt er op enkel basis van die conclusie geen TBS opgelegd maar kan wel de eis en/of straf lager uitvallen Als de deskundigen van oordeel zijn dat er gevaar voor herhaling is, volgt er doorgaans een wèl een TBS eis. En nu volgen er waarschijnlijk weer reacties dat een mogelijk lagere strafeis op basis van verklaring van verminderd toerekeningsvatbaarheid flauwekul is. Tja, zo zit het rechtssysteem in Nederland er nu eenmaal uit.
Arnold (1-12-2022 om 19:28)
En ja.........., ook ik vind 18 jaar erg mager voor een dergelijke moord. Maar ja, ik ken niet alle feitelijkheden en ik ben ook geen rechter.
Arnold (1-12-2022 om 19:23)
Als jullie behalve kotsen op fora ook de actualiteiten zouden volgen, zouden jullie weten, dat de 2/3 regeling per 1 juli 2021 geschrapt is. 'Zwaar gestraften kunnen maximaal 2 jaar vervroegd vrijkomen. Niet meer "automatisch" bij goed gedrag, maar het OM moet dit per geval bepalen. Enne.........bij voorarrest zitten verdachten óók gewoon n de gevangenis en onder eenzelfde of zwaarder regime als regulier. Als jullie iets vooruit betalen in een winkel of bij belasting, betaal je later toch ook enkel het restant? Reageren op fora, prima, maar wel weten waar je over praat.
Sven (1-12-2022 om 07:31)
Veel Mensen vragen hoe lang die gaat zitten. 10 Jaar nog denk ik 18 Jaar 2/3 zij 12 Jaar ,zit al 2 Jaar in Voorarrest bij goed gedrag staat die in 10 Jaar buiten .TBS Maatregelen was wel beter daar kan op herhaling toch groot is volgens mij .Als in die 10 Jaar buiten is ,nieuw vriend gekomt en word weer jaloers zeker kans op herhaling daarom TBS .
Willem (30-11-2022 om 20:56)
Ik ben benieuwd hoeveel jaar van die 18 er wordt uitgezeten. Bij moord vind ik de straffen zoals in Amerika prima, levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Iemand in stukken snijden is iets voor ongeneeslijke psychopaten.
Arie (30-11-2022 om 19:35)
@ Johan, En wegens goed gedrag in de gevangenis gaat er misschien nog 5 jaar af. Dus wat blijft er over? Ik blijf het ook zeggen: VEEL TE WEINIG!!
Cookie-instellingen beheren