Weerbericht:
Enkele buien, soms met onweer. Zondag droog
Verkeersinformatie:
Geen files

KNMI kondigt code rood af voor kustprovincies

Toegevoegd: 18-02-2022, 10.14 uur - Update: 18-02-2022, 10.20 uur
KNMI kondigt code rood af voor kustprovincies
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het KNMI heeft zojuist code rood afgekondigd voor alle Nederlandse kustprovincies vanwege de storm Eunice die vanmiddag over Nederland trekt. Er geldt nu tussen 14.00 uur en 21.00 uur een weeralarm.


Het weerinstituut had eerder achtereenvolgens al code geel en code oranje afgekondigd vanwege de storm maar heeft rond 10.10 uur besloten om hier code rood van te maken voor de kustprovincies en het Waddengebied. Voor de rest van Nederland geldt code oranje, met uitzondering van Limburg waar code geel geldt.

De meteorologen van het KNMI verwachten de piek van de storm in de namiddag en avond. De provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied krijgen vanmiddag en vanavond te maken met zeer zware windstoten van 100-120 kilometer per uur en aan de kust tot 130 kilometer per uur.

Door de storm kunnen volgens het KNMI aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Dit bijvoorbeeld door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Het KNMI adviseert maatregelen te treffen om schade of letsel te voorkomen. "Ga niet het water op. Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is. Volg weerberichten en waarschuwingen", zo luidt het advies.

Stormschade
Tot nu toe is de brandweer nog niet ingezet voor stormmeldingen. Mocht later vandaag sprake zijn van brandweerinzetten vanwege de storm, dan zullen wij hierover uiteraard berichten. Actuele meldingen vindt u op P2000Zeeland.nl. Heeft u zelf te maken met stormschade? Bel dan bij accut gevaar het alarmnummer 112. Is er geen spoed maar is wel de brandweer nodig? Bel dan 0900-0904. Schakel de gemeente in als er sprake is van bijvoorbeeld een omgevallen boom die in de berm ligt. Is een boom omgevallen in je eigen tuin? Dan moet je de afhandeling hiervan zelf regelen.

Zie ook:

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (18-2-2022 om 16:05)
Ga eens een poosje op de dijk bij Westkapelle staan uitwaaien, goed voor je.
WeetAllesBeter (18-2-2022 om 13:30)
Alles op z'n kop voor nonsens... aanstellerij voor een windje pfffff
Cookie-instellingen beheren