Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Vanavond weer code oranje vanwege harde wind

Toegevoegd: 20-02-2022, 13.31 uur - Update: 20-02-2022, 13.40 uur
Vanavond weer code oranje vanwege harde wind
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanavond geldt vanwege de harde wind een deel van de avond code oranje. Eerder had het KNMI al code geel afgekondigd. De code geel voor maandag is ook weer verder uitgebreid.


Op dit moment waait het al behoorlijk en geldt code geel maar de wind zal de komende uren nog verder in kracht toenemen. Tijdens de code geel-periode geldt dat zware windstoten mogelijk zijn van 80 tot 90 kilometer per uur, aan zee oplopend tot rond de 100 kilometer per uur. Tussen 20.00 uur en 23.00 uur vindt de piek plaats en geldt code oranje, zo heeft het KNMI zojuist bekendgemaakt. Er zijn tijdens de piek zeer zware windstoten mogelijk van 100 tot 120 kilometer per uur.

Bij code oranje geldt dat er het risico is op omvallende bomen en losrakende takken. Het advies is daarom om maatregelen te treffen om schade of letsel te voorkomen. Volgens het KNMI is sprake van gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport. "Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden. Volg weerberichten en waarschuwingen", zo luidt het advies.

Na 23.00 uur geldt tot maandagochtend 05.00 uur code geel. Maandag overdag geldt tussen 07.00 en 17.00 uur opnieuw code geel. Dan zijn winstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur en aan de kust tot rond de 100 kilometer per uur.

Brandweer
Vanwege de voorspelde wind riep de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) eerder vandaag gedupeerden van stormschade al op om goed te kijken of bellen naar de brandweer wel de juiste weg is. "De brandweer krijgt namelijk veel telefoontjes die niet bedoeld zijn voor de brandweer. Veel mensen bellen terwijl ze eigenlijk bij de gemeente of een aannemer zouden moeten zijn”, zo liet een woordvoerder van de VRZ vanochtend weten.

Is er sprake van acuut gevaar, zoals bijvoorbeeld bij instortingsgevaar, dan mag 112 worden gebeld. Is er geen sprake van spoed maar is wel de brandweer nodig, dan kan 0900-0904 worden gebeld. Dit brandweernummer mag gebeld worden als bijvoorbeeld dakbedekking of gevelplaten losraken of een boom over de openbare weg dreigt te vallen. Ligt een boom in de berm, dan kan beter de gemeente worden gebeld. Valt een boom om in je eigen tuin, dan dien je zelf maatregelen te treffen, bijvoorbeeld via een klussenbedrijf, hovenier of aannemer.

Alle actuele brandweermeldingen vind je op P2000Zeeland.nl

Zie ook:

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren